Hur Odisha-regeringens katastrofstyrka återigen var stundens hjälte

0
52

Odisha-regeringens år av investeringar i kapacitetsuppbyggnad och anskaffning av toppmodern utrustning för att hantera katastrofer lönade sig i räddningsoperationen efter trevägskatastrofen i Balasore-distriktet .

Det var efter supercyklonen 1999 som krävde över 10 000 liv som den Naveen Patnaik-ledda BJD-regeringen beslutade att bilda en professionellt utbildad grupp utrustad med nödutrustning. Så föddes Odisha Disaster Rapid Action Force (ODRAF), den första i sitt slag i landet, före National Disaster Response Force (NDRF) som inrättades 2006.

ODRAF är nu frontlinjen vid alla katastrofer i Odisha, som har sin beskärda del av dem, såväl som utanför staten.

17/1Räddningsinsats pågår efter en olycka med Coromandel Express, Bengaluru-Howrah Express och ett godståg, i Balasore-distriktet, lördagen den 3 juni 2023. (PTI)2/17< img src="https://indianexpress.com/wp-content/themes/indianexpress/images/icons/expand.png" />Minst 238 människor har dödats och över 900 skadats (Foto: Reuters)3/17Räddningsteam söker igenom vraket av tågen under en räddningsinsats efter trippeltågsolyckan i Balasore distrikt. (Expressfoto av Partha Paul)4/17Olyckan inträffade vid 07.00 igår när ett passagerartåg körde i de spårade bussarna på ett annat tåg följt av en kollision med ett godståg som orsakade en krasch av flera bussar. (Expressfoto av Partha Paul) 17/5Bilder från olycksplatsen visade krossade tågvagnar slitna upp och vridna tågspår. (Expressfoto av Partha Paul)6/17NDRF-personal utför räddningsarbete (PTI Photo) 17/7Människor, som skadades i en tågkollision, ligger i en sjukhuskorridor i Balasore-distriktet i den östra delstaten Odisha, Indien, den 3 juni 2023. REUTERS8/17Unionens järnvägsminister Ashwini Vaishnaw övervakar restaureringsarbetet vid olycksplatsen. (Expressfoto av Partha Paul)9/17Odishas chefsminister Naveen Patnaik träffar en skadad på ett sjukhus i Balasore (PTI)10/17En tjänsteman ger en demonstration om tågolyckan i Odisha när premiärminister Narendra Modi leder ett möte för att bedöma situationen efter olyckan, i New Delhi, lördagen den 3 juni 2023. (PTI Photo) 11/17Premiärminister Narendra Modi gör en inventering av situationen på olycksplatsen i Balasore-distriktet, lördagen den 3 juni 2023. Unionens järnvägsminister Ashwini Vaishnaw ses också. (PTI-bild) 17/12Fackets hälsominister Mansukh Mandaviya möter en skadad på Capital Hospital efter fredagens olycka med tre tåg inblandade i Bhubaneswar. (PTI)13/17Nödtelefonnumret har släppts av Odisha-regeringen (Foto: PTI)14/17< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/2023-06-04T045003Z_414368590_RC24C1AP3P10_RTRMADP_5_INDIA-CRASH-RAIL.jpeg?w=640" />Människor tittar på bilder för att identifiera kroppar av offer för en tågkollision, vid ett tillfälligt bårhus som skapats i en företagspark, efter tågkollisionen i Balasore-distriktet i Odisha. (Reuters)15/17Desperata familjemedlemmar vimlar av Bahanaga gymnasiet, pratar med myndigheterna i ett desperat försök att identifiera de döda kropparna. (Expressfoto av Partha Paul)16/17Sheikh Abdul Wahab i distriktet South 24 parganas gör rundor av kroppar med bilden av sin bror Md Giasuddin Sheikh som reste till Chennai för att arbeta som murare. (Expressfoto av Partha Paul)17/17Disaster Response Force-personal vid Chennais centralstation, där ett specialtåg med passagerare som skadades i en olycka med tre tåg anlände till stationen på söndagen. (PTI)

Den 2 juni, inom en halvtimme efter tågkatastrofen, trots att omfattningen av vad som hade hänt fortfarande klarnade, hade ett team på 30 ODRAF-personal nått platsen från Balasore och satte igång.< /p>

Inom två till tre timmar hade ytterligare fyra team bestående av ytterligare 120 personal anlänt från Kalinganagar, Baripada, Bhubaneswar och Dhenkanal, och de fick senare sällskap av flera team av Odisha Fire Services och NDRF.

ODRAF:s personal hade med dem tornljus, gasskärare, plasmaskärare och hydrauliska spridare.

”Dödssiffran kunde ha varit mycket högre om regeringen i Odisha inte ingripit i tid. Den snabba mobiliseringen av ODRAF och brandkårsteam räddade livet på 1 200 skadade, säger Odishas industrisekreterare Hemant Sharma, som övervakade räddningsoperationen på marken.

Annons Läs även | Snabbfix för grön signal till Coromandel trolig orsak till Odisha tågolycka

Sharma tillade att tidigare erfarenheter av katastrofer hjälpte till att planera framåt, med nödvändiga arrangemang. Med läkare, ambulanser, medicinsk personal, ambulanspersonal, nödvändiga mediciner i beredskap, fick patienterna ingen väntetid på sjukhus, sa Sharma.

När ODRAF startade var det med bara tre enheter 2001, bestående av personal som drogs ut från Odisha Special Armed Police, Armed Police Reserve, India Reserve Battalion och Specialized India Reserve.

Den har nu 20 enheter (50 personal i varje lag), stationerade på 17 olika platser, där regeringen har beväpnat dem med bättre utbildning och utrustning genom åren. Dessutom finns det en särskild utbildningscell för katastrofhantering nära delstatens huvudstad Bhubaneswar för att stärka inte bara ODRAF utan även brandkåren och andra sådana enheter.

Annons

BJD-regeringen har säkerställt betydande bestämmelser i sin årliga statsbudget för att minska katastrofen. Under 2023-24 anslogs 3 700 crore Rs i budgeten för det, upp från 3 210 crore 2022-23.

Verkställande direktör, Odisha State Disaster Management Authority, Gyana Ranjan Das sa: “Även om vi huvudsakligen hanterar naturkatastrofer som översvämning och cyklon, är ODRAF och brandkårspersonal utbildade för att hantera situationer som vattenräddning, kollapsad struktursökning och räddning, röjning, transport, olycksfallshantering och kommunikation.”

ODRAF och Odisha Fire Services personal har också utplacerats för räddningsinsatser under åren i grannstater, som under cyklonen Hudhud 2014 i Andhra Pradesh, Kerala översvämningar 2018, cyklonen Amphan i Västbengalen och Odisha 2020 och till och med Meghalaya minräddning 2018.

De ODRAF-ledda teamen fick kredit för att se till att mänskliga offer hölls till ett minimum under extremt svåra cykloner de senaste åren i Odisha, inklusive Phailin 2013, Titli 2018 och Fani i 2019, med miljoner evakuerade från kustområden.

Läs också | “Förflyttade min sons kropp med mina egna händer”: På Balasores överfulla vårdcentraler är ärren djupa

ODRAF och Odisha Fire Service får nu också utbildning för att byta från en insatsstyrka efter en katastrof till en beredskapsbyrå före katastrofen .

Annons

Till och med oppositionspartierna erkänner ODRAF’s ansträngningar. Kongressledaren Ganeswar Behera sa att dess räddnings- och hjälpinsatser inte bara under naturkatastrofer utan under den senaste tågtragedin måste uppskattas.

I minuterna efter tåskatastrofen sa Sunil Sahu, biträdande chef för Odisha State Disaster Management Authority, som samordnade räddningsoperationen, att de hade utarbetat sin prioritet: rädda de skadade, föra dem till sjukhus och evakuera de levande från de urspårade bussarna.

Annons

“Vid 02.00”, sade han, mindre än sju timmar efter att den första ODRAF-personalen hade nått platsen, “hade vi räddat alla skadade och levande från de urspårade bussarna på de två tågen.”

Läs även

Jag dyrkar CM… större slag som kommer: chefen för Meitei outfit i centrum o …

I Haryana, Dushyant Chautala säte träffar en flampunkt när spänningen stiger bet…

Pilotshow kall komfort för BJP-mässing när den ser Rajasthan-kanten i direkt…

Mitt i Gehlot-Shekhawat-striden får kongressen en varningssignal från Rajput …

Medan den initiala rädslan för dödssiffran svävade runt 400-strecket, Regeringen skulle så småningom sätta siffran på 288, av vilka 98 kroppar ännu inte har identifierats.

© The Indian Express (P) Ltd