Wat Is de Gig-Economie, en Waarom Is Het Zo Controversieel?

0
43
Artur Szczbylo/Shutterstock

De “gig-economie” is een modewoord op het nieuws en in alledaagse gesprekken. Het verwijst naar de stijging van de aanbestede werk—of “optredens”—dat zijn niet de traditionele banen. Ridesharing, voedsel levering, hond walker en schrijvers onderdeel zijn van deze economie.

Een Economie van Gecontracteerde of Zelfstandig Werk

De “gig-economie” is een fenomeen gedefinieerd door een stijging van de onafhankelijke of aanbestede werk. Volgens een Marist poll, een vijfde van de Amerikaanse banen zijn gesloten nu, en de helft van ONS personeelsbestand kan zich doen van opdracht of freelance werk in de loop van het volgende decennium.

Maar wat is een zelfstandige? Denk aan de bouw, web design, freelance schrijven, of Uber rijden. De werknemers in deze velden niet in de wet omschreven als “werknemers”. In plaats daarvan werken ze op grond van contracten of het bedienen van hun eigen bedrijf als zelfstandige.

Voor sommige mensen, de stijging van de aanbestede werk komt niet als een verrassing. We hebben de laatste tien jaar is het herstellen van een recessie, dus onze beroepsbevolking is groter dan tien jaar geleden. En natuurlijk, er is het internet. Het internet maakte het super makkelijk om te jagen uitbesteed werk (vooral op korte termijn werk), en de opkomst van internet-content, zoals YouTube-video ‘ s (of het artikel dat je nu aan het lezen), heeft een vraag voor schrijvers, advertenties, web designers en programmeurs.

Maar de impact van het internet heeft weten te bereiken dan de transacties, zoals het schrijven of herstellingen aan de woning. Het is uitgebreid naar traditioneel banen met lage inkomens met een lage toetredingsdrempel, zoals levering rijden of met een taxi rijden.

En dat is echt wat bepaalt de gig-economie: de opkomst van bedrijven als Uber, Lyft, BiteSquad, en Instacart dat het gebruik van de contractanten rijden mensen, levering van voedsel, en de boodschappen rond. Deze bedrijven hebben een revolutie teweeggebracht in banen met lage inkomens, dat is waarom mensen praten over dat ze zo veel. Ze geven ons ook een blik op hoe de gig-economie kan van invloed zijn op afdruktaken in de toekomst, in de veronderstelling dat andere industrieën kunnen overschakelen naar een contract op basis van de werkgelegenheid.

De Gig-Economie Is een Reddingslijn voor Sommige Gezinnen

MikeDotta/Shutterstock

Aanbestede werk heeft zijn voordelen. U kunt figuurlijk “wees dan uw eigen baas,” werk rond uw plannen, of het bouwen van een bedrijf op basis van uw handel ervaring. U kunt zelfs gebruik maken van gecontracteerde werken als een side-job voor moeilijke tijden, of voor wanneer je het te druk met naar school gaan.

Sommige (maar niet alle) van deze extraatjes over te dragen naar de gecontracteerde banen van Uber of Instacart, die hebben bijgedragen aan het uitbreiden van de Amerikaanse beroepsbevolking en economische zekerheid voor een aantal Amerikaanse gezinnen.

Optredens, zoals het rijden voor Uber geweldig zijn voor mensen die niet kunnen vinden van de traditionele full-time baan te wijten aan onervarenheid, gebrek aan onderwijs, of een handicap. Ze zijn ook zeer geschikt voor mensen die behoefte hebben aan een flexibele kant-baan of een tijdelijke fulltime baan, als ze u toelaten om het werk zo veel of zo weinig als u wilt.

Dit is de belangrijkste reden waarom mensen praten over het optreden economie zo veel. Werk met een lage toetredingsdrempel is handig voor gezinnen met een laag inkomen, en het draagt bij aan het uitbreiden van de beroepsbevolking, op manieren die traditioneel werkgelegenheid niet.

Natuurlijk, de Gig-Economie Is niet Perfect

Jeramey Lende/Shutterstock

De gig-economie is nuttig voor sommige gezinnen, maar haar gekregen veel druk op voor haar gebreken.

Nogmaals, de grootste kracht van de Uber, Lyft, en Instacart is dat ze flexibele banen met lage inkomens met een lage toetredingsdrempel. Maar dat kan ook gezien worden als een fout. Onafhankelijke contractanten niet de rechten hebben van volwaardige werknemers, wat betekent dat de 15,8 miljoen Amerikanen die het werk van een “optreden” full-time zijn niet gegarandeerd van een federale minimumloon of de werkgever-mits de verzekering van de gezondheid. Ze hebben tot het betalen van de totale kosten van de loonheffingen voor de Sociale Zekerheid en Medicare, ook. Wetten die zijn bedoeld om te beschermen met een laag inkomen werknemers alleen van toepassing op arbeidsplaatsen, niet-optredens waar je bent technisch “werken voor jezelf” zelfs als alles wat je doen is rijden voor Uber.

Dat is niet een big deal als je in een trade als de bouw of freelance schrijven, waar de vaardigheden die je ontwikkelt werken kan leiden tot betere kansen en financiële zekerheid. Maar het is een big deal als je full-time te werken bij een laag inkomen optreden als Uber, die heeft geen mogelijkheden voor opwaartse mobiliteit. Het is begrijpelijk dat sommige mensen vast komen te zitten in deze banen, en ze beginnen te voelen benut de loop van de tijd.

Dit is niet het enige probleem dat mensen hebben met de gig-economie, maar het is een veel voorkomende klacht die blijft duwen, worden de woorden “de gig-economie” in het nieuws. En natuurlijk, er is geen makkelijke oplossing. Moderne taxi en levering zijn afhankelijk van aanbestede werken voor hun succes, en sommige mensen zijn blij met werken in het systeem gewoon hoe het is.

Al met al, worden de woorden “de gig-economie” worden gebruikt voor het beschrijven van een algemene stijging van de aanbestede werk, met een bijzondere nadruk op nieuwe banen met lage inkomens, zoals het rijden voor Uber of boodschappen voor Instacart. Deze nieuwe banen (en het optreden economie als geheel) worden vaak geprezen voor zijn rol als financiële levenslijn, maar ze zijn ook stelselmatig bekritiseerd voor uitbuiting.

LEES VERDER

  • “De Beste manier om Je SSH Server
  • “Wat Is Leetspeak, en Hoe Gebruik Je Het?
  • “Stel Jezelf de volgende Vragen Voordat u een Smarthome
  • “Is Uw Oude Router Nog Steeds Beveiligingsupdates?
  • “Het Gebruik van de mkfs Opdracht op Linux