Målar Ut?

0
46
Andreas Kraus/Shutterstock

Ja, färgen går ut, men när det går ut beror på vilken typ av färg. Kan du inte hitta en faktisk utgångsdatum på förpackningen, så hur kan du berätta om din färg är fortfarande bra?

Grunderna på färgtyper

Det finns några viktiga typer av färgen du är mest benägna att använda i ditt hem regelbundet. Om du är en artist, kan du också använda akryl-eller oljefärger. I ditt hem, olja och latex används ofta.

 • Oljebaserade Färger – Med rätt skötsel och förvaring, oljebaserade färger kommer att pågå i upp till femton år. Oljebaserade färger använder syntetiska eller naturliga oljor, vilket gör att det tar längre tid att torka både i lager och när du använder den. Det är en mer hållbar färg alternativ, men, vilket gör den långa torktiden värt det.
 • Latexfärger – Latex-färg kommer bara pågå i upp till tio år. Denna typ av färg torkar snabbare, men det är mindre tålig än oljebaserad. Det är också mindre hylla-stabil.
 • Akrylfärger – akrylfärger, som oftast används i konst, kan pågå i mer än ett decennium, beroende på förpackning och lagring.

Lämplig Förvaring för Färg

Korrekt förvaring av dina måla, oavsett vilken typ det är, kommer att förlänga sitt liv och se till att den varar för den längsta varaktighet. Korrekt förvaring börjar med tätt tätning kan måla eller slang, men rätt temperatur frågor. Att hålla din färg förseglas ordentligt hjälper till att hålla det från att torka ut och alla de värdefulla föreningar från fläktade bort och bota färgen i burken.

Extrema temperaturer, för kallt eller för varmt, kommer omedelbart förstöra din färg. Paint behöver lagras över 55 grader Celsius och under 72 grader. Detta innebär att lagra din färg i ett garage eller skjul är inte en bra idé om du vill ha det till sist. Ha det i huset där du har mer kontroll över temperaturen. Latex-färg, speciellt, är känsliga för frysning och en fast freeze är normalt tillräckligt för att förvandla det till en konstig färgade spongey massa, förstör det i processen.

Hur Berätta om Din Färg är Redan Dålig

Här är de saker som betyder din färg är dåligt:

 • Om det är torkat ut.
 • Det är en fishy eller udda doft som det inte har tidigare.
 • Det är tjockt.
 • När du rör det inte, det håller inte rätt mjukhet och separerar igen snabbt.

Så om det är udda-lukta—du vet, odder lukta än VOC-laddad färg redan är—och kommer inte att blandas ihop, det är dags att kassera den.

Hur att Spåra Ålder på Din Färg

Hålla koll på ålder på din färg med omsorg. Sätta datum för köp på behållaren med en permanent tuschpenna. Du bör också hålla en bärbar dator av din färg köp, speciellt om du målar i ditt hem. Om du någonsin vill måla i skrapsår på väggen, du vill ha exakt den färg blandning, och du kan köra ut vid en viss tidpunkt (eller måste slänga dina måla om det går dåligt). Skriv ner:

 • Varumärket färg
 • Inköpsdatum
 • Namnet på den färg färg
 • Vilken typ av färg det är och finish typ
 • Formeln siffror från can

Det kan verka överdrivet, men lita på oss. Tio år från nu, när du bestämmer dig för att du vill måla om och du gillar verkligen färgen, den information som ovan kommer att göra det ett rent nöje att få en fräsch kan i exakt den nyans du vill ha.