Varför Ny Elektronik Har en Konstig Lukt?

0
101
Elnur/Shutterstock

Så, du har knäckt öppna som ny mobiltelefon eller bärbar dator, bara för att mötas av en bekant, plast lukt. Var inte det konstigt “ny elektronik lukt” kommer ifrån, och varför gör det att försvinna med tiden?

Det är Som en Ny Bil Luktar

Alla känner lukten av en ny bil. Det är en skarp, ren och lite mystisk doft. Det är ofta den viktigaste faktorn för att bekräfta att en bil är helt ny, och som det visar sig, det är faktiskt bara lukten av vagt-giftiga kemikalier. (Dessa kemikalier inte utgör en allvarlig hälsorisk, men mer om det senare.)

Se, bilar är fulla av lim, flamskyddsmedel, kemiska stärkelse, och mjukgörare. Dessa material är i din bil för en bra anledning, men de innehåller en massa av flyktiga organiska föreningar (Voc).

Voc är kemikalier som avdunstar vid eller under rumstemperatur. Till exempel formaldehyd (som bidrar till lukten av färsk färg), avdunstar vid -2 grader Fahrenheit. Och även om detta låter skrämmande, de flesta Flyktiga organiska föreningar är helt giftfri. I själva verket, de flesta naturliga lukter är bara Flyktiga organiska föreningar.

Som en bil, de flesta (om inte alla) elektronik innehåller lim, flamskyddsmedel, skyddande beläggningar, och mjukgörare. Dessa material är full av Flyktiga organiska föreningar, som förångas vid rumstemperatur och skapa “ny elektronik” lukt.

Med Ventilation, Lukten Försvinner så Småningom

Den Flyktiga organiska föreningar i ny elektronik avdunsta till luften som du andas—det är därför som nya elektronik har en lukt. Men din nya Nintendo-Omkopplaren inte är fylld med ett obegränsat utbud av Flyktiga organiska föreningar. Över tiden, alla enhetens Voc kommer att försvinna i luften, och du kommer att vara kvar med en lukt-mindre upplag av plast.

Denna process är ofta kallas off-gasning, och det är anledningen till att gamla elektronik och bilar som inte luktar “nya”. Medan denna off-gasning processen är tekniskt börjar så snart en produkt som är tillverkad (igen, Flyktiga organiska ämnen avdunstar vid eller under rumstemperatur), den hastighet vid vilken en produkt off-gaser är mestadels knutna till ventilation.

vchal/Shutterstock

Denna idé låter komplicerat, men det är lätt att förstå. När du köper en ny bärbar dator eller telefon, är det förmodligen inte fräsch ut i en fabrik. Det är nog tillbringat ett par månader i baksidan av en Best Buy. Men när du öppnar lådan, enheten luktar “nya”. Det beror på att det finns väldigt lite ventilation inuti en förseglad låda. Utan någonstans för Flyktiga organiska föreningar att gå, de bara hålla sig till den bärbara datorn eller telefonen.

Vissa människor ogillar lukten av Flyktiga organiska föreningar, särskilt när de är närvarande på billiga läder produkter eller möbler. Dessa VOC-hatare ibland snabba upp off-gasning processen genom att lämna nya produkter utanför, eller genom att lämna fönster öppna i sin nya bil. Kom ihåg, ventilation uppmuntrar off-gasning processen. Om du hatar lukten av din nya bärbara dator, för att sedan lämna den inte i ett instängt rum.

Flyktiga organiska ämnen inte Utgör en Allvarlig hälsorisk

Tidigare, som vi hänvisat till ny bil luktar som “vagt-giftiga.” Det beror på att regeringen i förordning tvingar tillverkare att bara använda säkert mängder av giftiga Voc. Visst, tanken att något belopp av en giftig kemikalie som kan vara “säker” låter skrattretande, men det är ett vetenskapligt faktum. Formaldehyd, som ett exempel, är en integrerad del av kroppens metaboliska funktioner. Det är bara dödligt vid förtäring överdrivet eller inandning under en lång period.

Som sagt, långvarig exponering för dessa något giftigt Voc kan orsaka vissa problem, som irritation i hals och ögon, huvudvärk och slöhet. Dessa hälsoproblem kallas sjuka hus-syndromet, och de är ofta en följd av dålig ventilation i en nyligen ombyggda byggnad. Kom ihåg, Flyktiga organiska ämnen avdunstar i luften, och off-gasning process uppmuntras av ventilation.

fizkes/Shutterstock

Hälsofrågor i samband med sjuka hus-syndromet är inte bestående, och de kan elimineras genom att förbättra ventilation (till exempel öppna ett fönster eller byta A/C filter), steam-rengöring nya produkter, filtrera luften med krukväxter, eller genom att lämna nya produkter utanför för att påskynda off-gasning processen. När något slutar att lukta på “nya” det har varit off-gasade.

Ja, det är elefanten i rummet, och det kallas cancer. En Google-sökning på “off-gasning” eller “Voc” kommer att leda till krav på att kemikalier i bilar, elektronik och nya möbler bidra till cancer. Samtidigt som vi vet att svår långvarig exponering för Flyktiga organiska ämnen kan orsaka cancer (arbetar heltid som konstnär i trettio år utan att bära en mask), det är en utmaning att hitta en länk mellan konsument-nivå VOC-exponering och cancer.

Om du är bekymrad över de Flyktiga organiska föreningar i ditt nya elektronik eller uppdateras mattor (kom ihåg, hälsofrågor endast ske efter upprepade långvarig exponering), är din bästa insats är att förbättra din luftkvaliteten genom att uppmuntra ventilation, eller genom gasning nya produkter utomhus. Om du vill ha en liten bit av minnet, kan du använda en air quality monitor för att upptäcka Voc.