Hoe Verlaat de Vi of Vim Editor

0
73

De vi editor is verwarrend als je het niet gewend bent. Het duurt een geheime handdruk om te ontsnappen aan deze applicatie als u hebt struikelde in. Hier is hoe te stoppen met vi of vim op Linux, macOS, of enig ander Unix-achtig systeem.

Het Snelle Antwoord

Als je in vi of vim en moet om eruit te komen, met of zonder wijzigingen op te slaan—hier is hoe:

  • Druk eerst op de Esc-toets een paar keer. Dit zal ervoor zorgen vi is uit de Invoegen-modus en in de Command mode.
  • Ten tweede, type :q! en druk op Enter. Dit vertelt vi te verlaten zonder wijzigingen op te slaan. (Als u uw wijzigingen wilt opslaan, type :wq).

Als je wilt leren van de Linux commando-regel, moet u weten veel meer dan dat. Lees verder en wij laten u zien hoe vi werkt en waarom de instructies voor het stoppen zijn zo ongewoon. vi is een krachtig hulpmiddel en de leercurve is de moeite waard.

vi, De Alomtegenwoordige Editor

Omdat vi overal is de kans groot dat je gaat lopen tegen het. Je kunt jezelf zelfs terugvinden aan de binnenkant vi door een ongeval. Misschien dat iemand je vraagt om te kijken naar hun Linux-computer voor hen. U een commando crontab -e en vi opduikt. Verras iemand heeft geconfigureerd, is de standaard editor voor crontab naar vi.

Misschien bent u het beheer van een systeem waar de vi is de enige redacteur, of de enige die werkt via een SSH-sessie, en je nodig hebt om een gebruiker te bewerken .bashrc bestand.

De opdracht begint met vi en open een bestand is recht vooruit. Type vi , een spatie, en dan de bestandsnaam. Druk Op Enter. Het programma dat gestart kan worden met vi of vim , een ‘verbeterde vi’. Het hangt af van uw Linux—distributie-bijvoorbeeld Ubuntu maakt gebruik van vim . Alle instructies in dit artikel gelden voor vim.

vi .bashrc

De direct merkbare verschil tussen vi en andere editors is dat wanneer vi lanceert je kunt niet zomaar beginnen met het typen van tekst. Dat komt omdat vi is een modal-editor. Editing is uitgevoerd in een modus, de modus Invoegen en afgifte van opdrachten is uitgevoerd in de Command mode. vi lanceert in Command mode.

Als u niet bekend bent met het concept van de Insert mode en de Opdracht van de modus kan worden verbijsterend. Een groot aantal van de opdrachten die u kunt geven in de Command mode van invloed op het bestand dat u aan het typen bent. Als je in Commando-modus, maar u bent per ongeluk te typen tekst in het bestand, het is niet van plan om goed te eindigen. Sommige van de toetsaanslagen die u zal opgenomen worden in commando ‘ s. Die commando ‘ s zijn aansprakelijk voor het verwijderen of splitsen van lijnen, verplaats de cursor rond, of verwijderen van tekst.

En, geen kwestie wat u typt, kunt u het niet vinden van een manier om te stoppen of het afsluiten van de editor. Ondertussen, uw bestand is steeds vrij verminkte en de schijnbaar willekeurige piepjes rijden je gek.

Command Mode en de Insert Mode

U dient in te schakelen vi in de juiste modus voor wat je probeert te bereiken.

Commando-modus is de standaard modus als vi gestart. Tenzij je het beter weet, begin je te typen. Als je toevallig om te raken van de ‘ik’ – toets of een van de andere 10 toetsen dat beroep doen op de Invoegen-modus (a, a, c, C, I, o, O, R, s en S) u zult zien wat u aan het typen bent. U bent nu in de modus Invoegen.

Dit kan voelen als vorderingen tot je op een van de pijltoetsen. Als je dat doet, A, B, C, of D, zal verschijnen als de enige letter op een lege nieuwe lijn. Op de top van het bestand.

Het is OK, we hebben je rug. Dit is erg makkelijk als je weet hoe. Onthoud deze twee toetsaanslagen: Esc neemt je mee naar Commando mode en “i” brengt u naar de Insert mode.

Je moet in Commando-modus en voer het juiste commando om het verlaten van de editor.

Vanuit Commando Mode om de Veiligheid

Invoeren van Commando-modus, druk op de Esc-toets. Niets zichtbaar zal gebeuren. Hit het een paar keer. Als u hoort een pieptoon wanneer u op de Escape-toets, dan zit je in de Command mode. De pieptoon zegt u “Stoppen door op Esc te drukken, je bent in de Command mode al.” Als u hoort een pieptoon wanneer u op Esc, met ons gaat het goed.

Typ een dubbele punt, de letter “q” en een uitroepteken, zonder spaties. Deze drie tekens moet worden weergegeven aan de linkerkant van de onderste lijn van de terminal. Als ze het niet is, druk op Esc totdat u een pieptoon hoort, en probeer het opnieuw. Druk op de Enter-toets wanneer u ze kunt zien:

:q!

In deze opdracht q is een afkorting voor afsluiten . Het uitroepteken voegt nadruk, zodat het is alsof je roepen “Stop!” tegen vi. Dat is misschien voel je je een beetje beter.

Het uitroepteken ook instrueert vi niet opslaan van de wijzigingen die u hebt aangebracht in het bestand. Als u al onhandige over in de vi en niet te weten wat je aan het doen bent, je waarschijnlijk niet wilt opslaan van de ravage die je hebt gezaaid.

Zodra u terug bent op de commando-regel je zou willen om te controleren om ervoor te zorgen dat het bestand niet is gewijzigd. U kunt dit doen met het volgende commando:

de kat .bashrc | minder

Als je het verlaten vi, als je een bericht “geen schrijf sinds de laatste keer,” het betekent dat je gemist hebt met het uitroepteken uit de opdracht. Om te voorkomen dat u te stoppen en het verliezen van eventuele wijzigingen die je wenst aan te houden, vi geeft je de kans om hen te redden. Net heruitgave van :q! opdracht met het uitroepteken in de plaats te verlaten vi en af te zien van eventuele wijzigingen.

Als Je Zeker bent, Sla Uw Wijzigingen op

Als je tevreden bent met de wijzigingen die u hebt aangebracht in uw bestand, kunt u afsluiten en de wijzigingen wilt opslaan met behulp van de :wq (schrijven en te stoppen) opdracht. Zorg ervoor dat u helemaal tevreden bent dat u wilt dat uw scherm bewerkingen geschreven naar het bestand voordat je verder gaat.

Typ een dubbele punt, de letter w (write) en de letter q (quit). Druk op de Enter-toets wanneer je ze kan zien in de linkerbenedenhoek van de terminal:

:wq

De Learning Curve is de moeite Waard

Met behulp van vi is een beetje zoals het gebruik van een piano. Je kan niet zomaar gaan zitten en te gebruiken; je hebt om in een aantal praktijken. Zitten om het te koud en te proberen om te leren on-the-fly wanneer de druk op u om iets bewerkt is niet de manier om het te doen. Het maakt net zo veel zin als het gaan zitten op een piano voor het eerst net als het gordijn verhoogt voor uw eerste concert.

Veel van de macht van vi komt van de vele toetsencombinaties die elk het uitvoeren van een gangbare taak bewerken. Dat is geweldig, maar je kunt niet profiteren van hen tot u hebben opgeslagen hen beoefend hen, en ze zijn een onderdeel van uw spier-geheugen.

Tot dan, als je jezelf in de vi en het kijken naar een belangrijk bestand :q! en afsluiten zonder problemen. Uw belangrijke bestanden zullen u dankbaar zijn.