Varför Wi-Fi-Kanaler 12, 13 och 14 Är Olagligt i USA

0
87
Mark Van Scyoc/Shutterstock.com.

Trådlösa routrar har fjorton olika kanaler som de kan använda för 2,4 GHz Wi-Fi, men tre av dem är tabu. Kanaler som 12 och 13 är tillåtna i lågeffektläge, medan kanal 14 är förbjudet och endast tillåtet i Japan.

Vad Är Wi-Fi-Kanaler?

Wi-Fi använder radiovågor för att kommunicera på korta avstånd. Wi-Fi-nätverk kan arbeta på flera olika kanaler för att hjälpa till att minska störningar. Varje kanal är ett spektrum av frekvenser. När flera Wi-Fi-nätverk som ligger inom räckvidd för varandra, de kan fungera på olika kanaler, så att de inte “prata över” och kolliderar med varandra.

2,4 GHz Wi-Fi-nätverk kan arbeta på ett litet antal kanaler: Bara kanalerna en och en genom elva i USA. Dessa kanaler överlappar med varandra, också. Det är därför folk ofta rekommenderar att du väljer antingen kanalerna en och en, sex eller elva.

Medan USA begränsar 2,4 GHz Wi-Fi till elva kanaler, kanaler, 12 till 14 är tillgängliga någon annanstans i världen. Du kanske till och med kan aktivera dem genom att ändra din router inställningar, även om du inte bör göra så. Kanal 14 är den mest frestande att människor, som det skulle ha ännu mindre störningar—men det är olagligt att använda din router på denna kanal i USA.

De nyare 5 GHz Wi-Fi-standarden använder ett större antal kanaler för att minska störningar ytterligare, men 2,4 GHz Wi-Fi är fortfarande i stor utsträckning. I själva verket, 2,4 GHz Wi-Fi och har en bättre signal över långa avstånd och genom fasta föremål, så har det fortfarande sin plats. Wi-Fi-branschen var särskilt inriktad på 5 GHz Wi-Fi för en stund, men Wi-Fi 6 nu ger många förbättringar 2,4 GHz, också.

RELATERAT: Wi-Fi 6: Vad är Annorlunda, och Varför det är viktigt

Kanaler 1 Till 11 Är Fina

US Department of Commerce

I USA, Federal Communications Commission reglerar den trådlösa frekvenser. Du kan inte bara börja sända på radio frekvens du vill. Olika delar av den trådlösa frekvenser som är reserverade för amatör radio, satellit -, flygplan -, sjö -, militär -, AM-radio, FM-radio och—ja—Wi-Fi. Här är ett diagram som produceras av den AMERIKANSKA regeringen under 2016, visar bara hur komplicerade och detaljerade denna tilldelning.

FCC är ganska allvarligt om det här. Om du till exempel bygga en sändare och börja sända på FM-radio frekvenser, som kommer att blanda sig med andra människor att ta emot FM-radio. De kunde rapportera ett problem att FCC, och FCC-skulle beslagta din utrustning som sänder och fina du.

Hur som helst, kanalerna en och en genom elva är standard 2,4 GHz Wi-FI-kanaler, godkänd för användning i USA av FCC. Du kan välja någon av dessa, och din router kan automatiskt växla fram och tillbaka mellan dem om det har en inställning som försöker att välja en optimal kanal med minst störningar.

Kanaler som 12 och 13 Är Låg Effekt Endast

Kanaler som 12 och 13 är inte helt olagligt i USA, men de är vanligtvis inte erbjuds som alternativ. (Kanal 14 är olaglig, dock så stanna kvar för det.)

Många människor tror kanaler 12 och 13 är förbjudna i USA, men det är de inte. En Wi-Fi-routern kan arbeta på kanal 12 och 13, men bara i en “low power” – läge. Det finns strikta gränser för effekt för att undvika störningar på den angränsande band, som ägs av Globalstar och som används för satellit-telefoner och andra med låg hastighet datakommunikation.

Av denna anledning, routrar normalt inte erbjuda det som ett alternativ, och du ser sällan kanaler 12 och 13 i USA. Det är inte olagligt att använda kanaler som 12 och 13, men det är olagligt att göra så i läget full.

Lagar varierar under resten av världen. Till exempel, Europa och Japan tillåta användning av kanaler 12 och 13.

Kanal 14 är Förbjudet

Kanal 14 är förbjudet i USA och i resten av världen, men är tillåtet i Japan.

Det är lite tråkigt att vissa entusiaster, som kanal 14 ser ganska bekvämt. Det är även placerade längre från kanal 13 än du förväntar dig. Kanaler 1 till 13 är fördelade på 5 MHz isär, medan kanal 14 är fördelade på 12 MHz från kanal 13. Det är också bara överlappar med kanaler 12 och 13, som inte används mycket i USA. Det ser bra ut för att undvika interferens med andra Wi-Fi-kanaler!

Wikipedia

Det är problemet, dock. Kanal 14 är i den övre delen av intervallet. Som Chris Tilbury över på Kärnan uttrycker det:

Bandet, med en centerfrekvens av 2.48 GHz, är känd som Industriell, Vetenskaplig och Medicinsk, eller ISM-bandet och kan hämtas över hela världen. Den vanligaste enheten som fungerar på frekvensen är mikrovågsugn, som förmodligen fungerar på 2,45 GHz.

Det är inte känt om den signal som tas emot från kanal 14 påverkar mikrovågor eller vice versa. Vi förutsätter att det stora restriktioner på användning av området är ett resultat av dess användning av militära och kommunikation satelliter som sänder signaler runt om i världen.

Skulle du inte vill använda denna kanal, i alla fall. Enheter som skulle fungera på kanal 14 allmänhet springa på gamla 802.11 b hastigheter. Kanal 14 har i princip varit fasas ut.

Denna Wikipedia-artikeln innehåller mer teknisk information om Wi-Fi-kanaler, som du kan vara intresserad av att läsa.

Du Kan Låsa upp Den Förbjudna Kanaler, Men Du Bör inte

Låt oss vara tydliga: Det är inte råd. Vi rekommenderar inte att du gör detta. Du ska inte, och du behöver inte.

Beroende på din trådlösa router, kan du ha tillgång till full effekt kanaler 12 och 13, som den förbjudna kanal 14, enbart genom att byta land i routerns inställningar. Vissa routrar kan du ändra ditt land som Japan, som kommer att ge dig tillgång till dessa kanaler. Men, även om du lyckades att möjliggöra en sådan kanal i USA, vissa enheter klienten får vägra att ansluta och använda på kanalen.

På andra routrar, kan du inte att kunna växla mellan olika länder. Programvaran kan hindra dig från att göra det, eller en hårdvara begränsningar kan förhindra att en router från att verka på kanaler som är förbjudna i landet var det säljs.

Tredje part routerns inbyggda programvara kan också låsa upp denna inställning och låter dig välja kanal 14. Och en router som säljs i Japan kan ge tillgång till det också. Men, även om du gjorde detta, enheter skulle förmodligen fungera på långsam 802.11 b hastigheter eller inte ansluta alls.

Återigen: gör inte detta. Vi säger inte detta med en knuff och en blinkning. Om du har en hel del trådlösa trängsel, bara byta till 5 GHz Wi-Fi. Det är din lösning. Det har många fler kanaler och att du kan undvika mycket av överbelastning.

Inte orsaka störningar samtidigt begå ett brott bara för att få lite långsamma Wi-Fi.