Vilken Kamera Inställningar Ska jag Använda för Porträtt Bilder?

0
101

För att ta bra porträtt, man måste använda rätt kamerainställningar. Låt oss ta en titt på vilken kombination av objektiv, bländare, slutartid och ISO ger dig grymma porträtt utseende med en skarp, i fokus ämne och en krämig, suddig bakgrund som i bilden nedan.

Den utrustning Du Behöver för Stående Foton

Även om du kan ta porträtt med någon objektiv, för att få den klassiska porträtt, behöver du ett objektiv med stor bländare. Något med en maximal bländare mellan f/1.8 eller f/2,8 är perfekt även om f/5.6 kan arbeta, särskilt med längre objektiv.

Helst ska du också använda en vanlig lins eller kort tele, med andra ord, ett objektiv med en brännvidd mellan 50 och 90 mm på en full frame kamera eller ca 35 mm till 60 mm på en crop-sensor kamera.

Den goda nyheten är att det finns bra, billiga 50mm f/1.8-objektiv som finns för i stort sett varje större kamera märke. De är en av de linser vi rekommenderar att du köper första för din kamera (kolla in våra guider för Canon och Nikon).

Bländare för Porträtt

Bländaren är nyckeln till porträtt utseende. En stor bländare skapar ett grunt skärpedjup som håller motivet i fokus och samtidigt sudda ut bakgrunden, så det är inte en distraktion. Vad öppningar till att skapa denna effekt beror lite på brännvidd på ditt objektiv. I allmänhet, om du inte använder en extremt lång telefoto, du behöver använda en bländare på f/5,6 eller smalare. I verkligheten, kommer du förmodligen vill använda f/2.8 eller f/1.8 för att maximera mängden oskärpa i bakgrunden.

Bilden nedan sköts på f/5,6 med ett 50 mm objektiv på en crop-sensor kroppen. Medan bakgrunden börjar suddas ut, det är inte helt otydligt.

Nästa foto, å andra sidan, är tagen med samma objektiv och kamera, men på f/1,8. Det är ser vi går för!

Den exakta bländare du gå med beror på ditt objektiv, kamera, och avståndet från motivet. Dina bilder kommer ofta att vara fuskare om du använder en bländare som är en stop eller två smalare än vidöppen, så f/2.2-eller f/2.8 på ett objektiv som öppnar till f/1.8. Detta kommer också att ge er lite mer skärpedjup för att spela med, vilket underlättar fokuseringen.

Slutartider för Porträtt

Slutartid spelar inte så stor roll för porträtt så länge det är tillräckligt snabbt för att varken kameraskakning eller motivets rörelser lägga oskärpa på din bild. I de flesta fall någon kortare slutartid än 1/100th av en sekund kommer att fungera. Om du fotograferar ett motiv som dansar eller på annat sätt rör sig för snabbt, då 1/500 av en sekund är ungefär det minsta.

Jag rekommenderar att du använder prioritering av bländare och använder en kombination av ISO och exponeringskompensation för att se till att din slutartid inte sjunka för lågt.

ISO för Porträtt

För porträtt, de normala reglerna för att välja en ISO gälla: att hålla det så lågt som möjligt och öka det när man inte kan justera något annat utan att negativt påverka ditt skott. Eftersom du använder en stor bländare, att hålla en så låg ISO bör vara relativt enkelt så länge ljuset är okej.

Om jag vet att jag kommer att arbeta i varierande ljusförhållanden och inte vill ha för att hålla faffing runt med kamerans inställningar, ska jag ställa min ISO till 400 innan jag börjar. Jag förlorar en liten mängd av bildkvalitet men inte tillräckligt för att jag riktigt märker det.

På natten, kommer du behöver för att öka din ISO mycket högre. Jag har skjutit bra porträtt på ISO 6400 så oroa dig inte för mycket om det skjuts upp. Så länge bilderna är starka, och ingen kommer att märka det digitala bruset.

För att sammanfatta: rätt kamerainställningar för den klassiska porträtt ser är en normal eller kort teleobjektiv med en bländare på f/2,8 eller större. Slutartid och bländare inte så mycket roll; de bör hållas över 1/100 av en sekund och så lågt som möjligt för respektive år.