Wat is er Gebeurd met Winamp, en Kan Je Nu Gebruiken?

0
75

Twintig jaar geleden Winamp is de toekomst. Het is nu een verre herinnering. Wat is er gebeurd?

Winamp (Windows Advanced Multimedia Producten) kwam uit op 21 April 1997—terug-bij het luisteren naar muziek op de computer was een nieuw concept, en de meeste mensen wisten niet wat “MP3” betekende. Winamp was niet de eerste PC, muziekspeler, maar het maakte het gemakkelijk om een afspeellijst te maken: sleep bestanden naar het venster afspeellijst en begin met luisteren. Dit, gecombineerd met vroege file sharing netwerken zoals Napster, de manier veranderd waarop mensen ontdekt en luisterde naar muziek. Winamp reden dat golf, groeien totdat het had 90 miljoen gebruikers, alleen irrelevant geworden.

GERELATEERD: Re-Live ‘ 90 Computing In Uw Browser Nu

Bijna niemand gebruikt Winamp deze dagen. Waar ging het heen? En zou je het gebruiken vandaag de dag, als u wilde? Laten we graven in en zie wat we kunnen vinden.

Wat is er Gebeurd met Winamp?

Winamp is lichtgewicht, flexibel en gemaakt van het luisteren naar muziek makkelijker dan een speler die ervoor kwam. Het werd al snel een hit, ondanks de slechts het hebben van een vier-persoons team achter de rug. Een deel van het hoger beroep gekomen van de gemeenschap: een plugin en de huid ecosysteem toegestaan ontwerpers en ontwikkelaars voor het aanpassen van zaken op verrassende manieren, en muziek nerds hield met dat soort van controle.

Ons verhaal eindigt begint met een buy-outs, net als veel andere 90 tech verhalen. In juni 1999, AOL verworven Nullsoft (het bedrijf achter Winamp) voor $80 miljoen. Dat is heel de uitbetaling voor een vier-koppig team, maar AOL nooit echt wist wat te doen met wat ze gekocht. Pagina uitzicht op de Winamp website gebracht in een grote brok van de advertentie-inkomsten, zeker, en duizenden mensen betaald $10 voor de Pro versie van de software, maar dat was over met betrekking tot omzet.

GERELATEERD: RIP DOEL, de App Berichten AOL Wilde Nooit

AOL was ondertussen nog belachelijke bedragen met zijn schandalige sandbox dial-up service. Die enorme stroom van inkomsten was het moeilijk om prioriteiten te stellen voor andere projecten—ook die waarvoor AOL betaalde miljoenen. Uiteindelijk, AOL besloten software zoals Winamp is een promotie-kansen voor de dial-up service, en snel de installatie van Winamp bedoeld dalende biedt voor “gratis” AOL abonnementen.

Dit was een grote afslag voor Winamp gebruikers. Hier is Cyrus Farivar, schrijven voor Ars Technica in een zeer goede feature over Winamp afname:

[Winamp] primaire gebruikers zijn muziek fans, geeks, en de mensen die verzorgd over wat bitrate hun Mp3 ‘ s werden gecodeerd op—in andere woorden, de belangrijkste gebruikers van Winamp in het begin van de jaren 2000 waren allergisch voor AOL als een bedrijf.

De bundeling van AOL-software en biedt met Winamp cheapened de software gebruikers in de ogen. Dan iets nieuws kwam.

In 2001 Apple lanceerde de iPod, en het trok op in een grote weg. In 2003 iTunes kwam uit voor de PC en dat was het begin van het einde is voor Winamp. Iedereen die dit kochten een iPod overgestapt op iTunes voor het luisteren naar muziek, omdat iTunes was het meer-of-minder nodig voor het laden van een iPod met muziek en veel mensen kochten iPods.

Zelfs als je niet in het bezit van een iPod, iTunes was aantrekkelijk. Het zou kunnen identificeren en het rippen van je Cd ‘ s in slechts een paar klikken. Het zoeken was in principe direct. En terwijl Winamp interface is een beetje rommelig, de iTunes-interface (zeker in die tijd) was schoon en gemakkelijk te gebruiken. Winamp is gemaakt van meerdere windows, iTunes was. Winamp aangeboden duizenden fan-gemaakte thema ‘ s en plugins; iTunes was niet echt klantgericht.

Veel geeks voorkeur Winamp, maar iTunes een beroep op een veel groter publiek die wilde alleen maar om te rippen van een bos van Cd ‘ s en naar hen luisteren. Winamp geprobeerd dit probleem te bestrijden door het aanbieden van niet-officiële ondersteuning voor het overbrengen van muziek op een iPod, maar het was niet genoeg. Apple vond de muziek speler markt en liep (en dan heb 15 jaar draaien iTunes in de onoverzichtelijke puinhoop die we allemaal haten vandaag.)

Winamp userbase afgenomen, en in 2013 AOL besloten om het te sluiten geheel. Dat plan is veranderd in de laatste seconde wanneer Nullsoft werd verkocht aan Radionomy. Sindsdien is de Winamp website heeft aangekondigd een nieuwe versie is “coming soon”, maar vijf jaar later en we hebben niets gezien. Er zijn af en toe ontwikkelaar gemopper over de nieuwbouw, maar niets wezenlijks zo ver.

U Kunt Het Vandaag?

Dus u vraagt zich misschien af: kunt u het installeren en gebruik Winamp nu? Het antwoord: de soort van. De WinAMP website, ongewijzigd voor vijf jaar, wijst op een forum thread als u een download. Deze thread punten om een eenvoudige website waar je Winamp 5.666 voor Windows. Deze software dateert van 2013, maar het werkt.

Ik Winamp geïnstalleerd op een Windows machine 10 en snel merkte een probleem: niets is hier op de juiste wijze geschaald op beeldschermen met een hoge resolutie. Dit kunt u oplossen in een modern huid door het aanpassen van de Schalen van instellingen, zoals deze:

Als u een klassieke huid, kunt u gebruik maken van de sneltoets Ctrl+D om het dubbele van de grootte van het hoofdvenster.

Winamp eens aangeboden een uitgebreide directory van skins en plugins, maar die overleed in 2013. Gelukkig, Winamp heritage biedt een grote collectie, dus check dat uit als je wilt om uit te proberen wat je nog van terug in de dag.

Ik denk niet dat Winamp jaar oud. Maar het werkt, en als er niets anders is het de moeite waard opstoken voor de nostalgie. Zeker, het is een beetje buggy, en de UI ziet er korrelig op moderne weergegeven nadat u het aanpassen van de schalen. Maar het is Winamp, en dat is ook wat waard. Geef er een draai aan en onthoud het begin van de jaren 2000. Wie weet? Misschien kan je zelfs gebruik maken van het full-time.

Photo credit: Al Pavangkanan