Inte Uppgradera till den Senaste Operativsystem på Dag Ett

0
87

Borta är de dagar för att använda samma oföränderliga operativsystem för år. Windows-10 är att få en betydande uppgradering för varje sex månader, och de uppdateringar sönder saker. Även Apple fortsätter att jävlas med iPhone uppdateringar.

Mer Uppdateringar, Mer Problem

Microsoft drog Windows 10 oktober 2018 Uppdatering eftersom det bort vissa människors personliga filer, men det är bara den senaste och mest framträdande frågan—tidigare uppdateringar orsakat problem, också. Till exempel, på Årsdagen Uppdatera bröt miljoner webbkameror innan en patch släpptes en månad senare. Årsdagen Uppdatering också orsakat några St till blå skärm när en Kindle-enheten är ansluten.

Vi har sett många mindre rapporter av hårdvara-specifika problem efter installation av en större Windows-10 uppdatering också.

Apple kämpar med uppdatering fel, också. IOS 11.1 uppdatering skulle inte låta vissa iPhone-användare skriver “I” iOS-9.0 uppdatera lett till att många människor fastnar på “Skjut för att Uppgradera.” IOS 8.0.1 uppdatera bröt cellulära anslutning och Kontakt-ID för många människor, så hade Apple att dra upp det.

På Google Pixel smartphones, Android uppdateringarna har gjort telefonen låsa upp och ta mer långsamt. Alla kämpar.

Den Första Beta: Den Faktiska Beta

Företag som Microsoft och Apple har beta-tester som ska fånga dessa problem innan de träffar en stabil utgåva. Microsoft har sin Insider Förhandsgranska program har Apple utvecklare och offentliga betas, och Google har sina Android betaprogram.

Men, av någon anledning, stora buggar hålla glider genom sprickorna. Det blir gemensamma för fel att missa och slå den stabila utgåvan. Den första stabila utgåvan känns som en annan del av beta-test process.

Den Andra Beta: Iscensatta Release

När du installerar en ny stabil uppdatering så snart den är tillgänglig, att du är en annan typ av beta-testare.

Till exempel, när en ny Windows-10 uppdatering blir stabil, Microsoft sakta rullar ut det till små mängder av Datorer på en gång. Microsoft använder Windows 10 telemetri funktioner för att se hur väl det fungerar på Datorer i det vilda. Microsoft kan åtgärda eventuella problem som den hittar innan uppdateringen rullar ut ytterligare. Till exempel, en uppdatering kanske har problem bara med specifik hårdvara på vissa Datorer. Det kan ta månader innan uppdateringen når majoriteten av Datorer.

Med Windows 10, Windows Update kan slå tärningen och bestämmer dig för att du är en av de första att få uppdateringen. Men, om du bege dig till Inställningar-appen och klicka på “sök efter Uppdateringar” Windows vet att du vill ha det nu och du hoppa till framsidan av kön.

Denna process arbetade med oktober 2018 Uppdatering, som bara bort vissa människor filer. Om du inte frågar Windows om du vill installera uppdateringen dina filer inte var i riskzonen. Microsoft stoppat uppdatera och rätta till det. Processen fungerade som avsett.

Men vad händer med de människor som blev biten av felet? Ja, de var i beta-testare, och nu har de för att ta itu med problemet.

En liknande process sker på Android, där Google släpper uppdateringar för sina Pixel enheter att automatiskt rulla ut över flera veckor. Men, om du klickar på “sök efter Uppdateringar”, kommer du hoppa till framsidan av linjen och få uppdateringen omedelbart.

Detta påverkar Linux också. Även Canonical erbjuder inte nya långsiktiga service-versioner av Ubuntu som uppdateringar till sina användare tills den första stora patch release. Alla som installerar den nya versionen av Ubuntu LTS är i praktiken en beta testare, också.

Apple inte följa denna väg. Apple släpper iOS och macOS uppdateringar till alla på en gång.

Den Tredje Beta: Full Konsumenten Release

Även om uppdateringen har rullats ut till konsument, att normala “stabila” versionen är fortfarande en sorts beta-programmet. Du är beta-testa det för företag som vill ha en stabil programvara. Microsoft och Apple låt företag dröjsmål med att installera uppdateringar tills de är bättre testade från konsumenter.

Med Windows 10 Professionell, du kan välja att skjuta upp viktiga uppdateringar som oktober Uppdatering för upp till 120 dagar. Det bör nog vara stabil efter fyra månader, trots allt. Windows-10 Pro kan du också välja olika “kanaler” för uppdateringar. Som standard, Datorer är på “Semi-Annual-Kanal (Riktade).” Uppdateringar nå den “Semi-Annual-Kanal” senare.

Windows-10 Inställningar-gränssnitt säger att Datorer på normal riktad kanal få uppdateringar “när de är redo för de flesta människor,” medan Datorer på normal Semi-Annual-Kanal får en uppdatering när det är redo för en utbredd användning i organisationer.”

Vad är skillnaden? Tja, de uppdateringar som är “redo för de flesta människor” ha mer fel! När alla dessa fel är arbetat på Persondatorer, Microsoft är bekväma och erbjuder uppdateringar till företag. Företag kan också få en ännu mer rock-solid version av Windows 10 genom att välja den långsiktiga service branch (LTSB) version som endast uppdateras en gång i några år.

Apple låter företag göra något liknande, vilket har försenat iOS-uppdateringar upp till 90 dagar om de så önskar. Detta skulle ge Apple mer tid till att fixa buggar i dessa uppdatera innan de når organisationer.

Visst, vissa företag kan ha verksamhetskritiska program som behöver tid att uppdatera innan det går för det nya operativsystemet, men vissa människor har verksamhetskritiska program som kan bryta också.

Varför Sker Detta?

Borta är de dagar av användning av Windows XP Service Pack 2 för fyra eller fem år. Företag som vill klämma deras operativsystem full av nya funktioner och sådana på en kontinuerlig basis. De är inspirerade av webbplatser och andra tjänster moln som snabbt kan förändra saker och lägga till nya funktioner.

Men operativsystem är fortfarande komplex. De är inte bara webbplatser—som de har ett gränssnitt med din maskinvara och programvara. Windows-Datorer har en mängd olika hårdvara och låg-nivå programvara. De är inte som telefoner, och det är mer sannolikt att uppstå när man uppdaterar dem. Men, även Apple, ett företag som bara har en handfull av iPhones för att uppdatera, inte kan undvika fel.

Till det bättre eller sämre—och det är värre på många sätt—det är den värld vi lever i nu.

Det är också värt att notera att detta inte är ett nytt fenomen. Systemadministratörer som används för att säga att folk borde “vänta tills service pack 2 innan du installerar ett nytt operativsystem från Microsoft. Nu, ett nytt operativsystem från Microsoft ges ut varje halvår.

Vad Ska Du Göra?

Vi rekommenderar inte att du undvika uppdateringar helt. Säkerhetsuppdateringar är viktigt för att hålla dig säker.

Vi rekommenderar dock en viss försiktighet innan du installerar uppdateringar. När en ny Windows-10 Uppdateringen är släppt, inte omedelbart gå till Windows Update och klickar på “sök efter Uppdateringar” för att installera den. Du är bara att hoppa över till framsidan av uppdateringen kö. Vänta en vecka eller två och se om det är ett stort problem rapporteras först. Om du har Windows 10 Professional, överväga att avvakta med uppdateringar i några veckor för att förhindra Windows från att automatiskt installera dem.

När Apple släpper en ny iPhone, iPad eller Mac-operativsystemet kan du vänta några dagar innan du installerar den. Låt andra människor att upptäcka den nya buggar. Hoppa över den delen där du har att manuellt nedgradera telefonen via iTunes eller återställa din Mac från Time Machine.

Det samma gäller för Android-uppdateringar. När Google är långsamt rulla ut en uppdatering under några veckor, låt Google göra sin sak. Hoppa inte över till framsidan av uppdateringen kö.

Säkerhetskopiera Dina Saker Också!

Oktober 2018 Uppdatera radera filer är en bra påminnelse om att du behöver för att säkerhetskopiera dina filer. Oavsett vilken enhet du använder, behöver du bra, aktuella säkerhetskopior bara i fall en uppdatering går fruktansvärt fel.

Ett operativsystem uppdateringen inte är den enda som kan orsaka problem heller. En normal uppdatering av programvara skulle kunna gå över styr, kan du få smittade med skadlig kod, ett strömavbrott kan ta ut dina prylar i ditt hem eller på kontoret kan gå upp i lågor, eller din maskinvara kan bara dö. Har bra säkerhetskopior, och du behöver inte oroa dig för det. Oavsett om du använder Windows, Mac eller Linux, tillbaka upp dina grejer!

Detta är mindre kritiska på mobila enheter, naturligtvis. Apples iPhone säkerhetskopieras till iCloud som standard, och Android säkerhetskopieras till Googles servrar. Du är antagligen med ett gäng tjänster och appar som synkroniseras till molnet, hur som helst. Men, om du är orolig, kan du göra en lokal backup av din iPhone eller iPad via iTunes innan du uppdaterar.

RELATERAT: Vad är det Bästa Sättet att Backa Upp Min Dator?