Vad Slutartid Ska Jag Använda Med Min Kamera?

0
90

Slutartiden är en av de tre viktigaste inställningarna för kameran—de två andra är bländare och ISO. Den slutartid du använder ändrar hur hela bilden såg ut. Här är hur man väljer rätt hastighet.

RELATERAT: Kameran är Mest Viktiga Inställningar ändras: Slutartid, Bländare och ISO Förklarade

Det Ömsesidiga Regel och den Lägsta Handen Höll Slutartid

Slutartiden är också kallad exponeringstid. Det är ett mått på hur länge kamerans slutare är öppen för att låta ljuset. Både 1/1000 andra och en sekund är slutartider. De flesta kameror kan göra mellan 1/8000th av en sekund och 30 sekunder direkt. Det är ett ganska stort utbud.

En sak måste man vara försiktig med, dock, är att du behöver inte använda en slutartid som är för långsam om du hand som håller din kamera. Det är svårt att hålla kameran helt stadig, om slutartiden är för långsam, den lilla mängd av handskakning och kropp-rörelse kommer att visa upp i bilden som motion blur.

I de allmänna riktlinjen är att den minsta handburna slutartiden är det reciproka värdet av brännvidden för objektivet. Så, om du använder en 100mm-objektiv (och kom ihåg att ta hänsyn till skörde-faktor) då den långsammaste slutartiden som du bör försöka använda sig av är 1/100 av en sekund. För 40mm objektiv, det är 1/40th av en sekund. För en 16mm objektiv, det är 1/16th av en sekund. Och så vidare.

I bilden nedan kan du se i aktion. Jag tog samma bild med en 40mm objektiv på åtta olika slutartid: 1/200, 1/100, 1/80, 1/40 -, 1/20 1/10th, 1/2, och en sekund. Du kan se att det är en allvarlig minskning av i skärpa mellan 1/40 och 1/20-talet.

Även om det finns undantag och sätt att förlänga det, det är en bra princip att hålla i åtanke när du väljer en slutartid. Om du vill gå långsammare, bör du använda ett stativ.

RELATERAT: Hur du Väljer och Använder ett Stativ

Med det sagt, låt oss titta på vad var och en slutartid utbud är bra för.

Snabbare Än 1/500 på en Sekund

Det finns två huvudsakliga sätt att visa rörelse i dina bilder: antingen genom att frysa den eller sudda ut det. Slutartider snabbare än runt 1/500 för en sekund kommer att frysa alla men snabbaste rörliga objekt.

På de flesta kameror, snabbast möjliga slutartid är antingen 1/4000: e skurkar med en sekund eller 1/8000th av en sekund. På den här delen av intervallet, du kommer att frysa snabba ras bilar på plats.

Som du gå mer mot en 1/500 av en andra hastighet, kommer du fortfarande att frysa snabba människor, men saker som bilar eller skidåkare kan visa en liten bit av rörelseoskärpa.

I allmänhet, om du försöker att frysa en snabb-rörliga föremål på plats, gå med den snabbaste slutartid du kan.

Mellan 1/500 och 1/100th av en Sekund

Mellan 1/500 på en sekund och 1/100 av en sekund är där en hel del av porträtt, street, bröllop, och andra handhållen fotografering som händer. Slutartiden är snabb nog att frysa långsamma eller poserar människor, men inte så snabbt att du behöver använda en stor bländare eller hög ISO-även i dagsljus.

Om du inte är säker på vad slutartid för att använda, någonstans runt 1/200-av en sekund är oftast en bra balans. Du kan sedan öka eller minska det som behövs.

Mellan 1/100 och 1/10 av en Sekund

Mellan 1/100 och 1/10 av en sekund är en lite udda utbud. Det ömsesidiga slutartid på ditt objektiv i allmänhet kommer att falla någonstans här. Det kan vara lite för långsam för att ta skarpa bilder på alla, men ändå försökspersoner. Om du försöker att ta en grupp skott, till exempel, någon kommer nästan säkert att röra sig och ser suddig.

Sedan, när du får långsammare än den ömsesidiga slutartid, du kommer också att lägga till din egen kamera skaka oskärpa.

Det finns bilder och att vissa ämnen—vågor och poserar modeller som kan fungera bra med foton i detta område, så de är inte värdelösa, men du brukar behöver ha en särskild anledning för att arbeta här.

Mellan 1/10-del av en Sekund och Två Sekunder

Mellan 1/10-del av en sekund och runt två sekunder är vad jag vill kalla korta, långa exponeringar. Slutartiden är lång nog så att du behöver ett stativ. Allt som rör sig kommer att få suddiga, men du kommer inte att få full silkeslen lång exponering effekt.

RELATERAT: Hur man Tar Bra Lång Exponering Foton

Det är ett roligt utbud att jobba med och kan göra för några fantastiska landskap bilder.

Mellan Två Sekunder och 30 Sekunder

Mellan två och 30 sekunder där du träffar lång exponering, slutartider. Något rör sig i bilden går att sudda ut helt. Vatten och moln blir mjuk, randig, och nästan drömlikt.

Detta är också de olika slutartider du kommer att arbeta med om du vill ta foton av landskap i gryningen eller skymningen, eller bilder av natthimlen.

RELATERAT: Hur man Tar Bra Bilder av Stjärnhimlen

Längre än 30 Sekunder

Någon slutartiden är längre än 30 sekunder är en lång, lång exponering för mitt sinne. De flesta kameror kan inte göra det direkt så behöver du använda en kamera fjärrkontroll och, om det är kväll, en neutral density filter. Ett rörligt objekt kommer att gå väldigt smidigt. Människor som går igenom ditt foto kommer bara att försvinna, eller åtminstone de flesta, lämna en knappt synlig strimma.

Att arbeta med sådana långsamma slutartider kan vara roligt, men du måste vara försiktig. Röra upp ditt fokus eller exponering, och du kommer att vänta några minuter innan du hittar ut dina misstag!

Det finns en användning för varje slutartid, men att veta vad var och en ska göra och vilken man väljer är ett viktigt steg i att bli en bättre fotograf.