Hur att Hitta och ta Bort Stora Filer på Din Mac

0
59

Frigöra diskutrymme på en full hårddisk kan vara svårt, speciellt när det är fullt av små filer. Men det finns några utmärkta verktyg för macOS som låter dig hitta de filer som tar upp mest utrymme och ta bort dem du inte behöver. Redo att få din disk städas upp?

Kolla Den Mest Sannolika Platser

De flesta av dina filer kommer bara vara i ett par mappar. Nedladdningarna är en av dem, och en massa människor som fyller upp det och glömma att tömma den, men filer som gömmer sig i platser du inte skulle förvänta sig. En sådan plats som kan ta upp mycket utrymme är den mapp där iTunes sparar säkerhetskopior av din iPhone eller iPad. Att mappen finns här:

~/Library/Application Support/MobileSync/Backup

Beroende på hur stor din enhet är, och hur ofta du tillbaka upp, dessa är backup-filer kan ta upp tiotals gigabyte.

Papperskorgen i macOS också kan ta upp en hel del utrymme om du inte har tömt det på ett tag, så det är värt att ta en titt för att se om du fortfarande att lagra stora filer.

Hitta Stora Filer Manuellt

Finder har en inbyggd sätt för att hitta stora filer med Spotlight-sökning. Klicka på den enhet som du vill söka i, öppna fönstret sök och tryck på + – knappen bredvid “Spara” – knappen längst upp till höger. Du kan sedan använda drop-down menyer för att välja “File Size” och “Större Än” – alternativ. Typ av den minsta storleken på filen du vill söka efter (över 100MB eller så kommer att göra susen) och du kommer se en lista över alla filer över den storleken. Du kan sedan välja vilka du vill ta bort.

Det finns dock två nackdelar med denna metod:

  • Finder bara visar enstaka filer över en viss storlek, inte mappar fulla av mindre filer, till exempel filer eller program installeras.
  • Det är svårt att välja specifika filer för borttagning eftersom du inte gett en korrekt sammanhang för där filerna lagras eller hur viktiga de kan vara.

En mycket bättre gränssnitt är Lagring Hantering app byggd i macOS, som visar alla filer sorteras efter storlek, och visar det datum du öppnade dem senaste:

Lagring app har några andra användbara verktyg. Du kan använda det för att konfigurera iCloud-lagring och ställ din Mac för att tömma Papperskorgen automatiskt, till exempel.

Använda en Tredje Part Verktyg För att Ännu Bättre Kontroll

Disk Inventory X är ett utmärkt gratis verktyg för att visualisera diskutrymme. Du kan se vilka avsnitt som tar upp mest utrymme genom vilka rutor i den visuella displayen är de största. Klicka på någon torget för att visa den associerade filen namn. Det finns också en trädvy på sidopanelen som låter dig se hur mycket utrymme varje mapp tar upp, och du kan borra ner för att hitta de filer som du kanske vill ta bort. Du kan högerklicka på varje fil att flytta till Papperskorgen eller se mer info om det.

Det är en viktig sak att hålla i åtanke när du använder Disk Inventory X, dock. Det visar en system-filer och kommer att låta dig ta bort dem, så att du inte vill hålla sig huvudsakligen till din hemkatalog om du inte vet vad du gör.

Om du inte gillar Disk Inventory gränssnitt, det är en betald verktyg med en mer modern design som kallas DaisyDisk. Men det är funktionellt sett samma som Disk Inventory, DaisyDisk ger olika sätt att se på filer som vissa människor kanske föredrar.

Det gör också ett bra jobb med att visa hur mycket utrymme du sparar med varje genomsökning av din disk och det finns en “Samlare” – funktion som lagrar objekt du markerat för radering innan du gör en full bort.

Automatisk Rengöring Av Verktyg

Medan de manuella verktyg som är användbara för att hitta stora filer, de är inte i stånd att rensa upp systemet skräp och tillfälliga cachar som kan ta upp mycket plats och är ofta dolda i systemet mappar som du inte vill beröra. Det är där ett automatiserat verktyg som Clean My Mac är praktiskt. När du startar appen, den utför en genomsökning av din bil, tittar på dem som skräp och cache mappar som du kan missa i Disk Inventory. Det rensar då dem ut åt dig automatiskt.

Clean My Mac har också en del andra användbara verktyg, såsom en Avinstallerare för att städa upp gamla program, underhåll skript, och shredder för att säkert ta bort filer. Det har också en flik som låter dig visa stora filer, om än i en lista visa snarare än den partitionerade gränssnitt av Disk Inventory eller DaisyDisk.