Hur för att Återställa Raderade Filer på Din Mac

0
112

Nästan alla har tagit bort en fil innan. Oavsett om det är familj, bilder och viktiga dokument, alla filer är bara data på din hårddisk, och att data inte exakt gå bort när du tar bort det. Det finns massor av sätt att återställa dem efter att ha skickade till papperskorgen.

Idag ska vi visa dig ett par sätt att få dessa filer tillbaka, eftersom även när det tas bort, de är inte alltid helt borta. Och förhoppningsvis om en av de metoder som inte fungerar, en av de andra kommer.

Hålla Regelbundna Säkerhetskopior för att Förhindra Radering i Första hand

macOS Time Machine är en stor, inbyggd sätt att hantera säkerhetskopior automatiskt. Om du har en gammal extern hårddisk liggande (eller lite pengar för en ny), koppla in den och sedan navigera till System Preferences – > Time Machine – > Välj Backup Disk. Du kan välja din externa hårddisk, och slå på automatiska säkerhetskopieringar.

Time Machine håller din dator data på ett säkert backas upp på din externa hårddisk, och du kan bläddra tillbaka i tiden till gamla versioner av dina filer.

Om du inte litar på din gamla hårddisk (eller om du vill ha en extra offsite backup), du kan alltid använda något som Arq, som låter dig tillbaka upp till molnet med hjälp av din egen AWS S3 exempel, Google Drive eller Dropbox.

Kolla skräpkorgen

Klicka på “ta Bort” – faktiskt inte ta bort filer. Det skickar dem till papperskorgen, där du måste manuellt tomt för att bli av med dem för alltid.

Papperskorgen är vanligtvis ligger vid slutet av din ipod. Högerklicka på den och klicka på “Öppna” – kommandot. Det bör ge dig en lista över filer som du har tagit bort nyligen, åtminstone sedan förra gången du tömt den. Och om du inte har tömt det på ett tag, gör så kanske du får tillbaka en hel del diskutrymme.

Kontrollera Andra soptunnor

Om din fil lagras på en USB-flash-enhet eller en extern hårddisk, de har sitt eget Skräp du kan kontrollera för borttagna filer. De är dolda som standard, dock, så du har att göra lite grävande.

När du använder en extern hårddisk, på din Mac skapar en massa dolda mappar som börjar med en period för att hjälpa enheten att fungera bättre med macOS. En av dessa dolda mappar “.Trashes” och den innehåller papperskorgen för att köra. Du kan aktivera dolda filer i Finder genom att köra följande kommandon i Terminalen. Trycker du på Kommando+Blanksteg och skriv “Terminal” för att ta upp det. Vid prompten, klistra in dessa två linjer i det på en gång, slå Retur efter varje rad:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles SANT

killall Finder

Efter dessa kommandon körs, bör du kunna se “.Trashes” – mappen. Du kan även tömma den från Finder för att klara en del utrymme på en USB-sticka.

Om du vill sluta visa dolda filer (de är dolda för en anledning, och det är en hel del av dem), kan du köra samma kommandon i Terminalen igen, men byt ut “SANT” och “FALSKT” på första raden:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSKT

killall Finder

Det bör städa upp saker för dig.

Om Allt Annat Misslyckas, Kan Du Använda Disken Borr

Även när du tömmer papperskorgen, raderade filer inte tas bort från din hårddisk direkt. Istället, macOS markerar dem som tillgängligt utrymme. Dina data är fortfarande finns kvar tills det blir över av något annat. Detta innebär att om du har en app som kan läsa filer direkt från din hårddisk, kan du återställa dem i full om du gör det tillräckligt snabbt efter radering.

Ett verktyg som gör detta mycket bra är Disk Borra. Det söker igenom din hårddisk efter filer som fortfarande väntar på att skrivas över och återvinner dem för dig, att ditt dokument från datorn i graven.

Observera att alla extra uppgifter som du lägger in på din hårddisk kan du skriva över filer, så om du är extra försiktig, hämta Disk Borra på en annan dator och lägga den på en flash-enhet. Det sista du vill är att ladda ner överskrivning av data du vill återställa.

När du öppnar det för första gången, Disk maskinen kommer att be dig att välja din disk och gör en sökning. Välj OS X om du vill skanna din huvudsakliga hårddisk. Sökningen kan ta några minuter, men när det är gjort, kommer du att presenteras med en lista över nyligen borttagna filer. Många av dessa är skräp, men om du vet vad du letar efter (bilder, till exempel) du kan sortera dem och öppna mappar som du vill ha. De flesta filer som ska vara under din hemkatalog med ditt namn på.

När du har hittat filer, högerklicka på dem och välja “Återskapa” alternativ och välj den katalog där du vill spara återställda filer. Helst bör du använda en extern hårddisk för att förhindra att andra filer från att skrivas över. För denna demonstration, jag använde bara min hårddisk, och det fungerade bra.

Om allt går bra, bör du se din återställda filer visas i den katalog som du har valt. Jag raderade en skärmdump på mitt skrivbord, tömt Papperskorgen, och var då kunna återställa det med Disk Borra, 100% intakt.

Dina odds för att återhämtningen kommer att gå ner för äldre filer—eftersom datorn har fått mer tid för att skriva över dem—så det är bäst att agera snabbt efter att ha upptäckt att du har tagit bort en fil.

Observera att du kommer att behöva köpa den fulla versionen av Disk Borra för att återställa filer. Den fria versionen söker bara efter filer och visar dig att de finns. Det är inte synd om, eftersom åtminstone att du kan kontrollera att dina filer är det innan man köper appen.

Undantag till detta är om du har Disk maskinen redan är installerad, kan du använda deras “Återställning-Arkiv” för att spåra raderade filer och spara en kopia när du tar bort dem. Detta säkerställer att när du råkar ta bort något, du kan alltid få tillbaka det, och det är ett helt gratis funktionen. Det gör det extra utrymme på hårddisken, så det är inte för alla.

Disk Borra är inte bara data recovery tool runt. PhotoRec är en gratis app som kan återställa bilder och andra filer, även om det är lite clunkier att använda. Det finns andra kommersiella alternativ, såsom Rädda Data och Välbefinnande, men de delar alla samma pris som Disk Borr. Generellt, många av dessa verktyg kommer att ha låg svarsfrekvens, och Disk Övningen är bra för att kunna se vilka filer som är intakt innan du köper.

Bilden Poäng: Shutterstock