Hur att Automatisera Vanliga underhållsuppgifter i Windows 10

0
132

Precis som med alla operativsystem, hålla en Windows-PC som kör och kräver en del underhåll. Den goda nyheten är att du kan automatisera de flesta av de viktiga underhållsåtgärder och håll Windows surrande tillsammans som om det var nyligen installerat.

Windows 8 och 10 Har Planerat Underhåll Automatisk

Första saker första. Windows 8 och 10 automatiskt utföra grundläggande underhåll av systemet för uppgifter enligt ett schema som du kan anpassa. Dessa uppgifter inkluderar saker som uppdateringar till programvaran, säkerhet, uppdateringar och skanningar, disk optimering och defragmentering, och några andra diagnostiska uppgifter

Du kan inte sätta detta automatiskt underhåll av, men du kan ändra när det fungerar, och om det inte kan vakna en sovande PC för att köra sina uppgifter. Som standard, Windows kör dessa uppgifter varje dag klockan 2 på morgonen och vaknar upp din PC för att kunna göra så om det behövs.

För att hantera detta verktyg, gå till Kontrollpanelen > System och Säkerhet > Säkerhet och Underhåll. Du kan även klicka på Start, skriv “underhåll” i sökrutan och klicka sedan på “Säkerhet Och Underhåll” resultat.

I Säkerhet och Underhåll fönster, expandera avsnittet “Underhåll” och sedan klicka på “Ändra underhåll inställningar” – länken.

I den Automatiska Underhåll fönstret du kan ändra den tid som uppgifter som körs varje dag, och inaktivera möjligheten för Windows för att väcka DATORN från viloläge för att köra dessa uppgifter. Observera att även om Windows vaknar din dator för att köra dessa uppgifter, det kommer att sätta på systemet igen för att sova när du är klar.

RELATERAT: Hur du Schemalägger Automatiska Underhåll på Windows-10 (och Vad Det Gör)

Rensa Upp Din Hårddisk Automatiskt

Om du vill se till att du har gott om utrymme på din hårddisk, och bli av med gamla filer som du inte längre behöver, som blir av med massor av temporära filer och andra saker som inte behöver vara runt längre.

Windows 10: Låt Lagring Känsla Rengöra Din Disk Automatiskt

Windows 10 användare har lyxen av att använda Lagring Känsla, en praktisk liten funktion som automatiskt rensar ut din temporära filer och papperskorgen av saker som har hängt runt i över en månad. Lagring Mening lades till Windows 10 i Skaparens Uppdatering (Våren 2017), och det är ett bra verktyg för automatisk rengöring upp saker på ett säkert sätt. Det är ganska konservativ vad det tar bort, så att du inte stöter på några problem att lämna den påslagen.

För att få till det, gå till Inställningar > System > Lagring, och slå på växla i “Lagring Känsla”.

Klicka på “Ändra hur vi frigöra utrymme” – länken till höger under växla för att justera inställningarna.

Och nej, det finns inte många inställningar där. Som vi nämnde, det är en konservativ verktyg. Du har dock andra alternativ.

RELATERAT: Hur Automatiskt att frigöra Diskutrymme med Windows 10 Lagring Känsla

En Windows-Version: Schemalägga en Diskrensning Uppgift

Diskrensning har funnits för evigt, och det fungerar fortfarande bra. I själva verket, det rensar upp mer saker än Lagring Känsla verktyg i Windows 10. Även om du kan köra Diskrensning dig själv varje gång på ett tag, varför inte schemalägga det så att det körs automatiskt?

Du kan använda Schemaläggaren i Windows för att köra en grundläggande Diskrensning scan så ofta du vill, och med ett par extra kommandoradsväxlar, du kan ha det rent ännu mer i ett avancerat läge. Vi har en komplett skriva upp på schemaläggning av Diskrensning i Windows, så vi kommer inte att täcka alla de här stegen. Kolla in det om du är intresserad, men!

RELATERAT: Hur Schemat Diskrensning i Windows 7 & Vista

En Windows-Version: Använda CCleaner För Ännu Mer Makt

CCleaner är ett populärt rengöring av verktyg som finns i både en gratis-och premiumversion. Det fungerar ungefär som Diskrensning, men sträcker sig också längre vad det kan städa. Förutom tillfälliga och cachelagrade filer, CCleaner kan också rensa upp data för ytterligare apps, och även rensa alla data för din webbläsare. Det är ett kraftfullt verktyg, och inte att du nödvändigtvis behöver. Men många människor svär vid det.

Premium-versionen ($25) har schemalagd städning, men du kan också använda Windows Task Scheduler för att automatisera CCleaner även med den fria versionen.

RELATERAT: Setup CCleaner för att Köras Automatiskt Varje Natt i Windows 7, Vista eller XP

Diskdefragmentering Är Redan Automatiserade (Om Du Behöver)

Om du har använt en DATORN tillräckligt länge, du kanske har fått in vanan av att defragmentera din hårddisk. Den goda nyheten är att detta är något du verkligen behöver inte oroa dig för mycket mer.

Först upp, om du använder en solid state drive (SSD), bör du inte att defragmentera din hårddisk. Det hjälper inte, och bara skapar ytterligare slitage på disken. Om du kör Windows 7, 8, eller 10, Windows automatiskt stänger av defragmentering på Ssd-enheter.

Och, om du använder Windows 7, 8, eller 10, Windows också automatiskt gör det möjligt för defragmentering på ett schema för traditionella hårddiskar. Så, det är verkligen inte något du behöver oroa dig för. Du kan låta Windows att göra sin sak.

Som standard i Windows defragmenterar traditionella hårddiskar varje onsdag på 1 AM, om du inte använder din dator på den tiden. Du kan anpassa defragmenter schema om du vill, men det är förmodligen ingen anledning att ändra på det.

RELATERAT: Slösa inte bort Tid på att Optimera Din SSD, Windows Vet Vad den Gör

Att hålla Windows, Drivrutiner för Hårdvara och Appar från Tredje Part Uppdaterad

Hålla din DATOR uppdaterad kan vara frustrerande. Windows-10 är en mycket mer aggressiv om hur du använder Windows Update för att hålla sig uppdaterade än tidigare versioner av Windows—och för det mesta, det är en bra sak. Om du använder Windows 7, har du fått en bra bit mer kontroll om vilka uppdateringar som du har installerat, och när.

Så, när du egentligen inte kan förhindra att uppdateringar sker i Windows 8 och 10 (åtminstone inte permanent), kan du åtminstone ändra på saker och ting som din aktiva timmar—när du använder din dator, och det bör inte installera uppdateringar eller starta om din PC.

Att hålla tredje part apps uppdaterad automatiskt är lite mer utmanande. Vissa program har inbyggda updaters som kan hämta och installera uppdateringar automatiskt, andra kan söka efter uppdateringar och åtminstone meddela dig, och åter andra, som bara förlita sig på dig för att kontrollera om det finns några uppdaterade versioner gång på ett tag.

Säkerhetsprogram som antivirus program, är det särskilt viktigt att hålla sig uppdaterad. De flesta har automatisk updaters byggdes. Fortfarande är det viktigt att kolla upp dem en gång i tiden–innan du kör en manuell genomsökning–bara för att se. Som ett exempel, Windows Defender får regelbundna uppdateringar av översättningar för virus definitioner genom Windows-Uppdateringar, men fortfarande erbjuder möjlighet att manuellt söka efter uppdateringar när du öppnar det upp.

Det finns vissa verktyg från tredje part där ute, som Plåster Min PC, som kan skanna alla dina installerade appar, kolla efter uppdateringar och sedan installera dem åt dig. Tyvärr, vår favorit-lösningen—Secunia PSI—nyligen stängt igen butiken.

Och sedan finns det drivrutiner för hårdvara. Om du har standard-Windows-drivrutiner installerade på din maskinvara, den goda nyheten är att Windows Update tar hand om att uppdatera dem automatiskt. Och sanningen är, de grundläggande Windows-drivrutiner är tillräckligt bra för de flesta typer av hårdvara. För vissa typer av maskinvara, som grafik kort, kommer du förmodligen vill att de faktiska tillverkaren förare som hålls mycket mer uppdaterad och erbjuder ytterligare funktioner. För dem, du måste lita på tillverkarnas egna verktyg för att hålla saker uppdaterad.

RELATERAT: Det Enda Säkra Sättet att Uppdatera Dina Drivrutiner för Hårdvara för Windows

Detta är bara en översikt av att hålla saker uppdaterad, naturligtvis. Vi har en komplett guide för att hålla din Windows-DATOR och program uppdaterade, och vi uppmuntrar dig att kolla in om du vill veta mer.

RELATERAT: Hur till Hålla Din Windows-DATOR och Appar uppdaterade

Automatisera Backuper för att Hålla Dina Data Säkra

Vi har spara den kanske viktigaste uppgiften för en sista—säkerhetskopiera din DATOR. Eftersom det ibland dåliga saker hända, det är viktigt att du har en automatiserad backup-rutin för dina viktiga filer.

Och det finns ett antal sätt du kan vända säkerhetskopiera din DATOR, beroende på din situation. Om du använder Windows 8 eller 10, är det enklaste sättet att automatisera dina säkerhetskopior är att använda den inbyggda File History-funktionen. Ansluta en extern hårddisk, stäng Filen Historia på, och Windows automatiskt säkerhetskopierar dina viktiga filer. Inte bara fungerar det som en fullfjädrad backup File History låter dig dra upp tidigare versioner av dina filer.

RELATERAT: Hur man Använder Windows’ File History (filhistorik för att säkerhetskopiera Dina Data

Windows-10 innehåller också den gamla Windows 7 backup verktyg, som du kan använda för att konfigurera en schemalagd säkerhetskopiering till en extern eller nätverksansluten enhet. Du kan ställa in en backup-rutin som säkerhetskopierar filer eller som fångar hela hårddiskar som en bild att du lätt kan återställa.

RELATERAT: Hur man kan Använda Alla Windows-10 Backup och Recovery Verktyg

Om du letar efter ännu mer anpassningsbarhet i din automatiserad säkerhetskopiering vi rekommenderar att ta en titt på Macrium Reflektera. Den kostnadsfria versionen kan du skapa levande bilder av dina diskar, erbjuder flera olika typer av backup, och ger dig en hel del av schemaläggning flexibilitet. Den betalda versionen för hemma-användare lägger till möjligheten att säkerhetskopiera enskilda filer och mappar (snarare än bara en bild-backup), krypterade säkerhetskopior, och mer backup stilar.

Vi har en bra guide för att skapa en full-disk med Macrium Reflektera, så kolla in det om du tror att du kan vara intresserad!

RELATERAT: Hur Skapa en Fullständig Säkerhetskopiering av Din PC med Macrium Reflektera

Och medan dessa verktyg vi har nämnt är stor för att hålla lokala säkerhetskopior av dina data, en bra off-plats eller online backup är något annat värt att ta en titt på. Ha dina data sparas på en annan plats kan hjälpa till att skydda dig mot stora saker som brand -, stöld -, eller naturkatastrof.

Vi rekommenderar tjänster som Backblaze och IDrive, och du kan läsa vår fullständiga runda-upp för att se varför.

RELATERAT: Vad är det Bästa Online Backup Service?

Och observera att vi inte kan verkligen rekommendera cloud-synkronisering lösningar som Dropbox, Google Drive eller OneDrive som livskraftig backup alternativ. Medan dessa tjänster är bra, men de kan inte erbjuda samma nivå av skydd som du får med en riktig backup service.

Denna guide bör definitivt att komma igång med att räkna ut hur att köra vanliga Windows underhåll uppgifter automatiskt. Uppenbarligen finns det en hel del mer saker du kan automatisera i Windows än vi har här. Så, hur är det med er killar? Vilka uppgifter ska du kör automatiskt?

Image Credit: Nomad_Soul/Shutterstock