‘Geen respect voor ons… Het ziekenhuis was een puinhoop, terwijl wij weg waren’

0
89

Tikeshwari Sahu, 29, verpleegster in een ziekenhuis in Raipur, chhattisgarh.

Begin Mei 18, bijna 3.000 regering verpleegkundigen uit heel Chhattisgarh ging in staking, voor een beter salaris. Op 2 juni 607 verpleegkundigen werden gearresteerd. Met de regering belooft om een commissie ingesteld, het protest was opgeroepen af de volgende dag en de verpleegkundigen uitgebracht. Sahu was een van de demonstranten.

Sinds wanneer heb je gewerkt?

In September van dit jaar heb ik vijf jaar gewerkt als verpleegkundige. Ik ben geplaatst op Bhimrao Ambedkar Regering Ziekenhuis in Raipur.

Waarom ben je lid van de protesten?

De verpleegkundigen die werkzaam zijn voor de Centrale overheid ziekenhuizen krijgen Rs 4,600 een maand; in Chhattisgarh, krijgen we alleen Rs 2,800. We hebben allemaal Bachelor Verpleegkunde graden en ons werk is hetzelfde, maar waarom dit salaris verschil? Ik heb een lening van
Rs van 8.500 per jaar. Andere verpleegkundigen hebben schoolgaande kinderen en school kosten zijn zo hoog tegenwoordig.

Voelt u zich in de lage salaris weerspiegelt een gebrek aan trots op je?
Ik kwam dit protest omdat er geen respect voor ons. Kijk naar wat er gebeurde toen we gingen in staking. In het ziekenhuis werkte ik, operaties kreeg geannuleerd, chemotherapie gestopt. Humaare bina ziekenhuis ka banta dhaar ho gaya (Zonder ons, het ziekenhuis was een puinhoop). Toen we terug gingen, de artsen vertelden ons, ‘We hadden het moeilijk zonder jou’.

Werd u gearresteerd?
Ja. Uit van 3.000 verpleegkundigen die protesteerden ze gearresteerd 228 omdat de Centrale gevangenis niet meer capaciteit. Borstvoeding moeders waren onder degenen die werden gearresteerd. Dat is de reden waarom we hadden om te bellen uit de agitatie na twee dagen.

Wat heeft de regering beloofd?
Ze zei dat een commissie zal kijken naar onze eisen. Zij zeiden: geef ons twee maanden. Maar Chhattisgarh zal binnenkort verkiezingen en de Model Gedragscode zal worden in zijn plaats. Als dat gebeurt, al onze inspanningen zullen verloren gaan.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App