Pune: Savitribai Phule Pune University för att ställa upp research park på linjer av IIT-Madras

0
116

Pune Savitribai Phule Pune University för att ställa upp research park på linjerna i IIT-Madras. (Fil)

Relaterade Nyheter

  • Pune mjölkbönder rulle under låga priser

  • På air snart, ett radio program dedikerade till Pune är DET par

  • Pune: On air snart, ett radio program dedikerade till staden par

Den Savitribai Phule Pune University (SPPU) nyligen fått autonomi samt en Rs 100-crore bidrag för infrastruktur och innovation inom ramen för den Rashtriya Ucchatar Shikshan Abhiyan (RUSA) system. Nu är det planering för att ställa upp ett forsknings-och inkubation park på campus, liknande en på IIT-Madras, för att hjälpa elever och lärare att utveckla innovativa produkter och ta dem till marknaden.

SPPU myndigheter planerar att göra universitet ett centrum för innovation och startups. Ledande universitet tjänstemän bland annat som Vice-Rektor Dr Nitin Karmalkar besökte Chennai för att se IIT-Madras park — som är Indiens första universitet-driven research park och har ett fantastiskt rekord inkubation på landsbygden, social och industriell teknik — och har nu börjat arbeta på att efterlikna den modellen.

Bekräfta utveckling, Karmalkar sade ett möte sammankallades på lördag med några av de mest ledande universitet tjänstemän, pensionerade vetenskapsmän och forskare samt top industri ledare från Pune. “Sedan starten, ruvning cell på IIT-Madras bidragit till att inrätta 140 nystartade företag och investerare har tagit upp miljontals dollar. Vi vill också skapa en modell som våra elever och lärare kan börja utveckla sina idéer till produkter och arbeta i nära samarbete med branschen,” sade Karmalkar.

Källor sade vid mötet deltog flera industriledare för bland annat företrädare för ledande befattningshavare från Praj Industries och Långlivade System, bland annat, och experter som före detta chef för IIT-Kanpur Dr Sanjay Dhande och representanter från CoEP är Bhau Institutet för Innovation.

Parken kommer att servera tre huvudsakliga syften — att ge inkubation anläggning och handledning till lärare och studenter som har skapat en produkt och föra den till marknaden, för att göra det möjligt för industrier att samarbeta med fakulteten för projekt där branscher kan behöva använda universitetets resurser för forskning och utvecklingsprojekt som kan ta plats på campus, och för det tredje för de lärare eller studenter som kanske har en idé men behöver stöd för industrin att utveckla produkten eller genomföra R&D.

“Universitetet har för avsikt att inrätta en” special purpose vehicle (SPV), inte-för-vinst enligt 8 § i aktiebolagslagen. Denna forskning park kommer att köras av SPV,” sade en hög tjänsteman.

För alla de senaste Utbildning Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App