Uitgelegd Fragmenten: Raja Mahendra portret Haryana minister wilde al in AMU

0
57

AMU heeft een foto van de Raja, in de centrale bibliotheek.

Te MIDDEN van EEN controverse over Mohammed Ali Jinnah ‘ s portret op AMU, Haryana de Minister van Financiën Kapitein Abhimanyu zei zondag de universiteit moet worden gewijzigd na Raja Mahendra Pratap Singh, de zoon van de Jat Koning van Musran in Aligarh. “Wat is er triester dan het feit dat er geen afbeelding van Raja Mahendra Pratap Singh is weergegeven in de universiteit? Hij schonk land voor de universiteit zonder enige aarzeling met een doelstelling van het onderwijs voor iedereen ongeacht religie, maar er is een portret van Jinnah die verdeeld dit land,” Abhimanyu zei.

Eigenlijk, AMU heeft een foto van de Raja, in de hoofdbibliotheek, de Maulana Azad Bibliotheek, terwijl de naam van zijn vader, Raja Ghanshyam van Muraan, is gegraveerd in een plaquette buiten een kamer van Sir Syed Hall (Zuid). AMU woordvoerder Shafey Kidwai zei Raja Mahendra had gehuurd 3.9 hectare voor een schoolplein in AMU, terwijl zijn vader financierde de kamer en buiten de plaquette met zijn naam wordt geplaatst. Een grootste deel van het land voor de universiteit, ongeveer 74 hectare groot, werd verkregen door AMU oprichter Syed Ahmed Khan van de Britse regering.

Een AMU-alumnus, Raja Mahendra was een Marxist die probeerde om een religie genaamd ‘Prem Dharam’, een sociale hervormer en vrijheidsstrijder. In 1957 werd hij verkozen voor het Parlement van Mathura, het verslaan van Atal Bihari Vajpayee. In 1977, twee jaar voor zijn dood, de AMU felicitated Mahendra Pratap bij haar honderdjarig. (Saba Rahman)

***

Het Vertellen Van Nummers

Kindersterfte, het aantal sterfgevallen per 1.000 levendgeborenen van kinderen jonger dan één jaar, is naar beneden komen marginaal in de indiase staat Karnataka in de laatste paar jaar, grotendeels in de spiegeling van de all-India trend, maar ver in de werkelijke verhouding. Met een IMR van 24 in 2016, echter, Karnataka is achter andere zuidelijke staten, zoals Kerala (10) en Tamil Nadu (17). De zwaarst getroffen regio ‘ s zijn de districten in het noorden.

Karnataka scoort beter dan de all-India gemiddelde in de sex-ratio bij de geboorte — meisjes geboren voor elke 1.000 jongens — maar de verhouding is gevallen in een sneller tempo dan de all-India cijfers over de jaren heen, wat betekent dat het aandeel van de meisjes geboren worden is vallen elk jaar. De laatste beschikbare ratio (939 in 2013-15) is een steile drop van een piek (958 in 2011-13). (Shalini Nair)

***

Dit Woord Betekent: AHINDA

Waarom dit woord, slapende voor bijna 40 jaar, is de sleutel naar de verkiezingen in de indiase staat Karnataka

Een acroniem voor Alpasankyataru (minderheden), Hindulidavaru (Backward Classes) en Dalitaru (Dalits), de ondersteuning van AHINDAs bij de verkiezingen bleef de hoeksteen van de Chief Minister Siddaramaiah de politiek in Karnataka. Hij werd verbannen uit de JD(S) in 2005 voor het organiseren van AHINDA conventies over de staat als partij chief H D Deve Gowda ‘ s zoon Kumaraswamy was CM. En het aangedreven hem aan de macht in 2013 met het Congres winnen 122 zetels. Gedurende zijn ambtsperiode, Siddaramaiah heeft qua beleid van de overheid te bevorderen, deze combinatie. Numeriek, AHINDA kiezers uit ten minste 40% van het electoraat. De laatste CM te winnen van een tweede opeenvolgende termijn in Karnataka was Devaraj Urs — pionier van de consolidatie van AHINDA stemmen in 1978. Dan, Urs, kan de bank op de dominante Vokkaliga of Lingayat gemeenschappen, die ook obc ‘ s had gemaakt van een stemming bank met AHINDA tot een groot succes.

***

Tip voor het Lezen van de Lijst: ‘Niet roken’ is een Niet-Roken

Beperkingen op het roken zijn gericht op het beschermen van niet-rokers van tweedehands rook, of rook ingeademd onvrijwillig van tabak wordt gerookt door anderen. Giftige stoffen uit de lucht, echter, zijn nog steeds het vinden van hun weg binnen, zegt een studie gepubliceerd in de Wetenschap Vooruitgang. Dit is in de vorm van de derde hand de rook, de chemische residu van sigarettenrook die hecht aan alles en iedereen in de omgeving van een rook wolk. De derde hand de rook kan zich hechten aan aërosol deeltjes, in de lucht en circuleren door de gebouwen waar niemand rookt, onderzoekers van de Drexel University hebben gevonden. Derde-roken is veel moeilijker te voorkomen dan tweedehandse rook, onderzoeker Michael Waring zegt op de website van de universiteit.

Volg De Indian Express Dekking op Karnataka Assemblage van de Resultaten van de Verkiezing 2018. Voor de live-verslaggeving, live-expert analysis en real-time interactieve kaart aan te melden IndianExpress.com

Voor al het laatste Uitgelegd Nieuws, download Indian Express App