FN avviser russiske forsøk på å fordømme OSS aggresjon i Syria

0
57

Damaskus himmelen lyser opp med tjenesten til luft-missil brann som OSS lanserer et angrep på Syria målretting ulike deler av den Syriske hovedstaden Damaskus, Syria, tidlig lørdag. (AP)

Relaterte Nyheter

  • Russlands President Vladimir Putin spår global ‘kaos’ hvis Vest-treff Syria igjen

  • Hvorfor Donald Trump finner du forlater Syria tøffere enn han trodde

  • Frankrike advarer mot humanitær katastrofe i den Syriske byen Idlib

FNS sikkerhetsråd overveldende avvist en russisk resolusjon om fordømmelse av “aggresjon” av Usa, Storbritannia og Frankrike mot Syria i dag, en stemme som reflekterer støtte for de allierte luftangrep på Syrisk kjemiske nettsteder.

Men stemme ved slutten av et hastemøte kalt av Russland viste også igjen lammelse av FNS mest kraftige kroppen i å håndtere Syria sju år lange konflikten.

Russlands behov for fordømmelse og en umiddelbar stopper for “aggresjon” og “all videre bruk av makt” av de tre Vestlige allierte fikk støtte fra bare to andre land på 15-medlem av sikkerhetsrådet — Kina og Bolivia.

I kontrast, åtte land stemte mot den russiske utkast — USA, STORBRITANNIA, Frankrike, Nederland, Sverige, Kuwait, Polen og elfenbenskysten. Fire land avsto — Etiopia, Kasakhstan, Ekvatorial-Guinea og Peru.

På møtet, den femte i en uke på kjemiske våpen i Syria, Russland og dets støttespillere igjen kolliderte med USA og dets allierte over en mistenkt giftgass angrep 7. April i Damaskus-forstaden Douma.

USA, STORBRITANNIA og Frankrike sa de lanserte luftangrep mot Syriske kjemiske nettsteder etter å ha bevis for at kjemiske våpen ble brukt av President Bashar Assad-regjeringen. Russland og dets allierte Syria kalt angrepet fabrikkert, og sa ingen bevis for kjemiske våpen, bruk finnes i Douma.

Usas Ambassadør Nikki Haley fortalte rådet “det er en klar informasjon som viser Assad’ s skyld.” Og hun sa President Donald Trump fortalte lørdag morgen at hvis Syriske regimet bruker giftig gass igjen “Usa er låst og lastet med å slå til igjen.

“Når vår president trekker en rød linje, vår president håndhever den røde linjen,” Haley stresset. “Usa vil ikke tillate at Assad-regimet for å fortsette å bruke kjemiske våpen.” Frankrikes FN-Ambassadør Francois Delattre sa resultatet av avstemningen sender “klar beskjed” om at medlemmene av sikkerhetsrådet anerkjent behovet for luftangrep, og “sin proporsjonale og målrettet karakter.”

“Og hva som er mest viktig er ingen konkurranser for at bruk av kjemiske våpen kan ikke bli tolerert, og må bli avskrekket,” sa han. “Det er viktig.”

Russlands FN-Ambassadør Vassily Nebenzia sa møtet bekreftet at USA og dets allierte “fortsett for å sette internasjonal politikk og diplomati i riket av myteskaping — myter oppfunnet i London, Paris og Washington.”

“Vi setter fakta i motsetning til mytene,” sa han. “Hvis vi fortsetter på denne veien, vil vi snart komme til diplomati om det absurde.” Russland og Syria også kolliderte med tre Vestlige allierte over lovligheten av luftangrep og ansvar for sikkerhetsrådet er lammet.

Storbritannias FN-Ambassadør Karen Pierce anklaget Russland for gjentatte ganger vetoing vedtak om bruk av kjemiske våpen i Syria, og sa: STORBRITANNIA tok militær aksjon “for å redde liv” på rettslig grunnlag av “humanitær intervensjon.” Storbritannia mener “det er helt i prinsipper og praksis i fn,” sa hun.

Russlands Nebenzia kalte det “en veldig trist dag for verden, for FN, for dens Charter-som var åpenlyst, rett og slett brutt, og for sikkerhetsrådet som har shirked sitt ansvar.” “Jeg ønsker å tro at vi ikke vil se en dag som er verre enn i dag,” sa han.

Når vi ser fremover, Delattre sa, Frankrike, Storbritannia og Usa vil snart presentere sikkerhetsrådet med et nytt utkast til resolusjon rettet mot å oppnå en varig løsning på den Syriske konflikten som tar for seg politisk, kjemiske og humanitære saker.

Et utkast til en resolusjon som ble spredt av de tre landene og fikk sent lørdag av The Associated Press ville fordømme all bruk av kjemiske våpen, spesielt den April 7 angrep i Douma.

Det søker svar fra Syria på hull i dens kjemiske våpen erklæring til Organisasjonen for Forbud av Kjemiske Våpen. Og det ville etablere et nytt organ til å avgjøre ansvar for kjemiske angrep, ring for en våpenhvile i Syria, uhindret adgang for alle humanitær hjelp, og et presserende gjenopptakelse av forhandlinger om en politisk løsning.

For alle de nyeste Verdens Nyheter, last ned Indian Express App