FN avvisar ryska försök att fördöma OSS aggression i Syrien

0
45

Damaskus himlen lyser upp med service till luft missil brand som USA lanserar en attack på Syrien inriktade på olika delar av den Syriska huvudstaden Damaskus, Syrien, tidigt på lördagen. (AP)

Relaterade Nyheter

  • Rysslands President Vladimir Putin förutspår global “kaos” om West träffar Syrien igen

  • Varför Donald Trump finner att lämna Syrien tuffare än han trodde

  • Frankrike varnar för en humanitär katastrof i den Syriska staden Idlib

FN: s säkerhetsråd en överväldigande majoritet avvisat en rysk resolution som uppmanar till ett fördömande av “aggression” av Usa, storbritannien och Frankrike mot Syrien i dag, i en omröstning som återspeglar stöd för de allierades flyganfall mot Syriska kemiska webbplatser.

Men omröstningen i slutet av ett krismöte kallade av Ryssland visade också igen förlamning av FN: s mäktigaste organ i samband med Syrien är sju år lång konflikt.

Ryssland är efterfrågan för fördömande och ett omedelbart stopp för “aggression” och “någon ytterligare användning av våld” av de tre Västliga allierade fick stöd från endast två andra länder på 15-medlem säkerhetsråd — Kina och Bolivia.

Däremot åtta länder röstade mot det ryska utkastet till — USA, STORBRITANNIEN, Frankrike, Nederländerna, Sverige, Kuwait, Polen och elfenbenskusten. Fyra länder avstod från att rösta — Etiopien, Kazakstan, ekvatorialguinea och Peru.

Vid mötet, den femte i en vecka om kemiska vapen i Syrien, Ryssland och dess supportrar åter kom i konflikt med USA och dess allierade över en misstänkt giftgas attack den 7 April i Damaskus förort i Douma.

USA, STORBRITANNIEN och Frankrike sade att de inlett flyganfall mot Syriens kemiska webbplatser efter att få bevis för att kemiska vapen användes av President Bashar al-Assads regering. Ryssland och dess allierade Syrien kallas attacken påhittade och sade att inga spår av kemiska vapen finns i Douma.

USA: s Ambassadör Nikki Haley sa rådet: “det finns tydlig information som visar Assads skuld.” Och hon sade President Donald Trump berättade för henne på lördag morgon som om den Syriska regimen använder giftig gas igen “Usa är låst och laddad” att slå till igen.

“När vår president drar en röd linje, vår ordförande upprätthåller den röda linjen,” Haley stressad. “Usa kommer inte att tillåta att Assad-regimen att fortsätta att använda kemiska vapen.” Frankrikes FN-Ambassadör Francois Delattre sade resultatet av omröstningen ger “ett tydligt budskap” som medlemmarna i säkerhetsrådet insåg behovet av de flyganfall, och “deras proportionella och riktad karaktär.”

“Och vad är viktigast är ingen förnekar att användning av kemiska vapen är inte acceptabelt och måste förebyggas,” sade han. “Det är viktigt.”

Rysslands FN-Ambassadör Vassily Nebenzia sade vid mötet bekräftades att USA och dess allierade “att fortsätta att sätta internationell politik och diplomati i sfären av myt-att — myter uppfanns i London, Paris och Washington.”

“Vi sätta fakta i motsats till din myter”, sade han. “Om vi fortsätter på denna väg, kommer vi snart att nå diplomati av det absurda.” Ryssland och Syrien har också förlängts med tre Västliga allierade över lagligheten av flyganfall och ansvar för säkerhetsrådets förlamning.

Storbritanniens FN-Ambassadör Karen Pierce anklagat Ryssland för att upprepade gånger veto resolutioner om användningen av kemiska vapen i Syrien och sade att STORBRITANNIEN tog militära åtgärder “för att rädda liv,” om den rättsliga grunden för “humanitärt ingripande”. Storbritannien anser “att det är helt inom ramen för de principer och den praxis som av Förenta Nationerna,” sade hon.

Ryssland är Nebenzia kallade det för “en mycket sorglig dag för världen, för FN, för dess Stadga som var uppenbart, på ett flagrant sätt brutit mot, och för säkerhetsråd som har dragit sig undan sitt ansvar.” “Jag skulle vilja tro att vi inte kommer att se en dag som är sämre än i dag,” sade han.

Ser framåt, Delattre sade att Frankrike, Storbritannien och Usa kommer snart att presentera säkerhetsrådet med ett nytt förslag till resolution som syftar till att uppnå en varaktig lösning på konflikten i Syrien som tar upp politiska, kemiska och humanitära frågor.

Ett utkast till resolution som delats ut av de tre länderna och fick sen lördag av Associated Press skulle fördöma all användning av kemiska vapen, särskilt den 7 April attack i Douma.

Den söker svar från Syrien på luckor i sina kemiska vapen förklaring till Organisationen för Förbud mot Kemiska Vapen. Och det skulle inrätta ett nytt organ för att avgöra ansvar för kemiska attacker som talar för att en vapenvila i Syrien, fri tillgång för alla humanitärt bistånd, och en brådskande att återuppta förhandlingarna om en politisk lösning.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App