Achter Kathua geval, een advocaat van de strijd om rechtvaardigheid te zoeken

0
60

Shanti Swaroop, NC ‘ s Hiranagar blok president, beweerde dat de partij nog om hem te informeren over de verwijdering. (Express Foto: Nirupama Subramanian)

Veel voor het verhaal van de gangrape en moord van de acht-jarige man uit Kathua schudde regeringen in Delhi en J&K, een 29-jarige advocaat-activist had het gezicht van de onrust op zoek naar gerechtigheid voor het meisje. In de drie maanden die het duurde voor de zaak op te vangen nationale aandacht, Talib Hussain, die behoort tot de Bakerwal nomad gemeenschap en studeerde tot en met Klas 4 in hetzelfde dorp als het slachtoffer, werd gearresteerd en naar verluidt geïntimideerd door de lokale politie om te stoppen met de protesten.

Hussain zegt dat hij, nadat hij klaar is met zijn LLB vorig jaar, verhuisde hij naar new Delhi om te trainen als een advocaat. “Maar binnenkort, ben ik begonnen met het krijgen van slecht nieuws van thuis. Er was een campagne om te stalken, onze mensen (Bakerwals). De politie en de afdeling bos begon op hen te richten, dat ze zich niet kunnen verplaatsen met hun vee… De ouderen zou worden geslagen op de zuivere beschuldiging van koe te smokkelen. Ik heb alles gelaten en keerde terug vanuit Delhi,” zegt hij, en voegt toe dat in Kathua, richtte hij de “All-Tribale Coördinatie Comité” te vechten voor de uitvoering van de Forest Rights Act in J&K.

Hussain zegt hij organiseerde het eerste protest tegen de gangrape en de moord op de achtjarige op 17 januari in Hiranagar. “Toen waren we al begonnen te vermoeden dat de lokale politie waren proberen te dekken van het geval,” zei hij.

Op 21 januari Hussain zei, kort nadat hij had georganiseerd protest, werd hij gearresteerd door de politie en meegenomen naar Hiranagar politiebureau in Kathua. “Ik werd gearresteerd en hield me in Hiranagar politiebureau voor twee dagen. Een politieagent vertelde me dat ik moet stoppen met deze protesten. Hij zei dat als ik het niet verlaten van het gebied, de politie zou het boek me het kader van de Openbare Veiligheid Wet,” zei hij.

SSP Kathua Suleman Choudhary, echter ontkend dat Hussain werd gehouden in bewaring voor twee dagen. “Hij werd in hechtenis slechts vier uur. Hij werd gearresteerd voor het leiden van een menigte, die samengekomen waren om het houden van een optocht, maar begon te bekogelen met stenen,” de SSP zei. De SSP zei ook dat hij niet op de hoogte was van een politie-ambtenaar dreigt te boek Hussain onder de Openbare Veiligheid Wet. Het meisje geval gevangen bredere aandacht bij Hussain organiseren van een rally in Jammu op 30 januari.

Achter Hussain activisme voor de rechten van zijn Bakerwal gemeenschap is het verhaal van zijn eigen leven. “Ik weet hoe moeilijk het is om een Bakerwal. Mijn ouders waren nomaden. Ze waren altijd in beweging. We hadden geen huis. Ik werd geboren in Kud (Udhampur) terwijl mijn ouders waren op weg naar Kashmir samen met hun vee,” zei hij, eraan toevoegend dat zijn ouders zijn overleden in de periode 2014 overstromingen na hun tent was weggevaagd.

“Na mijn Klas 4, verhuisden mijn ouders mij naar een school in Kathua. Ik zou wonen in de huizen van mensen en studie. Na mijn Bachlor ‘ s, trad ik in Jammu studeren. Een professor in Jammu betaald voor mijn opleiding,” zei hij.

Hussain geeft toe dat zijn activisme is geland hem in de problemen eerder ook. “In 2013, we eisten de instelling van Gojri en Pahari onderzoekscentra in Jammu Universiteit. De politie diende een poging tot moord zaak tegen mij en ik was rusticated van de universiteit voor twee jaar. Heb ik eindelijk klaar met mijn LLB in 2017. En in 2013, wanneer een stuurprogramma is overleden in politie-actie in Nagrota, ik ging om te protesteren, eisen maatregelen tegen de politie. Nogmaals, een SPAR was aangespannen tegen me aan en ik bleef in de politie lock-up voor acht dagen,” zei hij.Op vrijdag avond, Hussain naar verluidt werd onderbroken en aangevallen tijdens een TV-debat op Dabhar Chowk in Udhampur, waar hij was gegaan om te voldoen aan het slachtoffer ouders.

Hussain, die later een klacht in bij de Udhampur Politie, beweerde dat de aanvallers opgenomen BJP ‘ s Udhampur president van het district Rakesh Gupta en zijn aanhangers Sushant en Arjuna. “Alle van hen waren op het paneel en had gesteld over hun standpunten, maar toen ik begon te spreken, Sushant duwde me en Rakesh zei dat ik was een Pakistaanse. Vervolgens anderen in de menigte begon me te slaan,” beweert hij, eraan toevoegend dat hij was gered door sommige panelleden en de politie.

Udhampur SSP Rayees Mohammad Bhat zei ze waren op zoek naar de klacht. “We hebben een video van het programma. Het blijkt dat sommige mensen geprobeerd om uit-roepen elkaar. De verdachte ontkende elke aanval op Hussain vond plaats tijdens de discussie,” zei hij.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App