Gujarat Utbildning dept att införa matematik, naturvetenskap NCERT läroböcker från och med nästa akademiska session

0
50

Utbildning avdelningens beslut är redo att påverka nästan 1.15 crore studenter inskrivna mellan Klass i och XI i 43,000 de statliga skolorna och 15 000 privata skolor anslutna till GSHSEB. (Representativ Bild/ Amit Mehra)

Relaterade Nyheter

  • NCERT att ersätta Vänster läroböcker: Tripura CM Biplab Kumar Deb

  • Springorna i Styrelsen

  • I nya NCERT bok, Gujarat anti-Muslimska upploppen nu kallas Gujarat upplopp

OM DEN pågående förvirring över ersätta naturvetenskap, matematik och engelska Klass X läroböcker i Gujarat Rådet för Utbildning Forskning och Utbildning (GCERT) med de Nationella Rådet för Utbildning Forskning och Utbildning (NCERT) om en pilot inte var nog, Gujarat Utbildning Avdelningen är redo att införa NCERT läroböcker i två ämnen — matematik och vetenskap — från Klass i till Klass XI i alla 58.000 skolor i hela landet från och nästa akademiska möte.

Genom att göra så, Utbildning Avdelningen har upphäva sitt tidigare beslut att införa NCERT böcker i en stegvis i alla skolor anslutna till Gujarat Sekundär och Högre Gymnasieutbildning Styrelsen (GSHSEB). Tidigare var det beslutat att införa NCERT böcker i endast två till tre klasser varje år, och därmed helt ersätta GCERT läroböcker i alla klasser från i till XII år 2020.

Utbildning avdelningens beslut är redo att påverka nästan 1.15 crore studenter inskrivna mellan Klass i och XI i 43,000 de statliga skolorna och 15 000 privata skolor anslutna till GSHSEB. “Eftersom dessa ämnen (matematik och naturvetenskap) är relevanta med tanke på den nationella urvalsprov som Gemensamma antagningsprov (JEE) och Nationell Behörighet cum antagningsprov (NEET), är det vettigt att ersätta GCERT läroböcker med den Centrala styrelsen,” Gujarat State School Lärobok Styrelsen (GSSTB) ordförande Nitin Pethani sade motiverar Utbildning avdelningens beslut.

Det talar för att ersätta den GCERT läroböcker med NCERT började för några år sedan efter dystra resultat av studenter från Gujarat i den nationella antagningsproven. Utbildningsverket sedan bestämde sig för att införa NCERT läroböcker i matematik och naturvetenskap i ett fasas sätt, till att börja 2016-17 läsår från Klass IX.

Den NCERT läroböcker och en av de två ämnen har införts i 57 skolor — både offentliga och privata ingår — i 11 distrikt av staten. Men i år, när samma parti studenter, totalt 5,896, dök upp för sin Klass X styrelsen tentor i Mars, det var förvirring i överflöd.

Till att börja med, statlig utbildning board (GSHSEB) var tvungna att genomföra fyra olika prov för över 10.5 lakh studenter av den statliga styrelsen för vart och ett av de två ämnen — matematik och naturvetenskap.

  • Första för majoriteten av 8 lakh studenter som tog testet bygger på GCERT läroböcker och på GSHSEB mönster, som följer 50:50 subjektiva och objektiva frågor.
  • Den andra gruppen av elever var de som var upprepa styrelsen tentor och deras frågor var baserad på gamla GSHSEB kursplan. De numrerade runt 2,5 lakh
  • Den tredje gruppen bestod av de studenter som tog testet bygger på NCERT böcker, men på GSHSEB mönster, vilket är 50:50 subjektiva och objektiva frågor.Antalet sådana studerande var 3,796 ur 5,896 som valde att NCERT läroböcker.
  • Den fjärde och sista gruppen av studenter som bestod av de återstående 2100 elever i 5,896, som tog testet bygger på NCERT läroböcker men på CBSE mönster där 80 procent av varumärken är baserade i eller utanför styrelsen examen och 20 procent på intern skolan tentor.

“Av alla 11 distrikt där pilotprojektet inleddes, 21 skolor i Surat distriktet hade begärt för CBSE mönster examen. Resterande 36 skolor ville GSHSEB examen mönster men baserat på NCERT kursplan. Eftersom det var ett pilotprojekt med några villkor, statens utbildningsnämnden hade accepterat deras begäran,” sade GSHSEB Ordförande J Shah.

En sådan mångfald av prov inte bara lett till förvirring, att genomföra proven, men också i undervisningen. “Visst, det var förvirring i undervisningen. Skolans personal var tvungen att gå igenom flera exempel på frågor papper för att förstå format. Som detta år på skolan hade genomfört Klass IX tentor på NCERT mönster, när skolan tentor komma över den 16 April kommer vi att närma GSHSEB myndigheterna för att begära för CBSE-baserade Klass X tentamen,” sade Narendra R Rif, rektor C L Hindi High School. Skolan i Ahmedabad är Rakhial område, bara Hindi medium skolan för att vara en del av ett pilotprojekt.

För andra är det inte klart hur övergången skulle kunna hjälpa dem i att tävla i den nationella antagningsprov.

“Våra elever tog GSHSEB mönster tentor på NCERT kursplan som regeringen har förklarat att all antagning kommer att baseras på nationella prov som följer NCERT läroplanen. Men studenter i Gujarat tror att de inte har läst vad andra har, och därför de är på något sätt saknar någonstans,” sade Neerav Thakkar, rektor på En G High School i Navrangpura i Ahmedabad där 180 studenter dök upp för Klass X styrelsen undersökningar i år.

Med tentor nu över, utmaningen är för staten utbildningsnämnden att effektivisera utvärderingsprocessen.

“På grund av en sådan mångfald av kursplan och mönster märken CBSE examen mönster kommer att utjämnas med den statliga styrelsen för att få dem på par,” sade M A Pathan, GSHSEB Officer på Särskild uppgift.

Redan, med en ständig brist på utvärderare GSHSEB var tvungen att jaga för lärare att utvärdera alla dessa olika uppsättningar av svaret-ark. “Med begränsade resurser, utvärderingen är ett långtråkigt arbete. Detta år var det svårt för oss som det tog oss mer tid, arbete och resurser för att bedriva Klass X-tentor,” Pathan läggas till.

För alla de senaste Utbildning Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App