Bar moet zijn rol te spelen bij onbalans sets in: Justitie Chelameswar

0
40

Chelameswar sprak op het N L Belekar Memorial Lezing over ‘de rechtsstaat en de Rol van de Bar’, georganiseerd door de Nagpur High Court Bar Association. (Express foto door Abhinav Saha)

PITCHEN voor een sterke en onafhankelijke rechterlijke macht, de Rechter van het Hooggerechtshof Jasti Chelameswar op zaterdag opgeroepen de leden van de Bar om hun rol te spelen wanneer de onevenwichtigheid tussen de sets in de rechterlijke macht en de uitvoerende macht, na de laatste oefening van “buitensporige controle” over de vorige.

Spreken op het N L Belekar Memorial Lezing over ‘de rechtsstaat en de Rol van de Bar’, georganiseerd door de Nagpur High Court Bar Association, Chelameswar zei: “De uitvoerende macht, met steun van de meerderheid van de wetgevers, heeft een grote rol te spelen bij benoemingen in de rechterlijke macht en daarmee het uitoefenen van een beetje controle. De controle varieert met het uitvoerend in opdracht. Sommige uitvoerende zal weinig invloed hebben, maar wanneer wordt het buitensporige, het vormt een constante bedreiging voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.”

“De Bar is een rol weggelegd voor de overige waakzaam en kritisch onderzoeken van de rol van de uitvoerende wanneer de aanval komt in talloze vormen en kijken ook naar de bench rol. De Bar moet goed geïnformeerd zijn, in de filosofie van de Grondwet in deze tijden,” voegde hij eraan toe.

“Verwijderen van het systeem van rechterlijke toetsing (van de overheid acties)… en alle vormen van de regering de uitoefening van hun macht… en de kracht in de handen, niet alleen van de uitvoerende macht, de neiging heeft beschadigd.” Chelameswar ook een beroep op advocaten om kritisch te onderzoeken of en hoe zij zijn verantwoordelijk voor protraction van justitie levering.

Het geven van het voorbeeld van Assam, waar hij werkzaam als chief justice, Chelameswar zei: “ik had gevonden dat de politie te maken hadden in burgerlijke zaken op een enorme schaal. Een SP had me verteld dat zijn personeel is slecht opgeleid en is meestal op bandobast taken, wat resulteert in een opeenstapeling van zaken en slechte overtuiging tarief. Maar waarom zijn de mensen naar de politie gaan? Omdat de mensen waren niet geneigd zijn om de aanpak van de rechterlijke macht als gevolg van grote pendency en protraction van de gevallen. Het is ook hier dat de bar heeft een prominente rol te spelen.”

“Ik zou niet in termen van grote ideeën als natie. Ik zou gewoon zet het op deze manier… als we willen dat onze kleinkinderen te blijven in dit land met waardigheid, dan moeten we beschermen, behouden en versterken van de rechterlijke macht. Als de rechterlijke macht is niet sterk, zelfstandig, snel en efficiënt is, dan is niemand veilig is,” voegde hij eraan toe.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App

© IE Online Media Services Pvt Ltd