Zee van boeren in Mumbai, hier is wat ze zeggen

0
73

Boeren protesteren maart van Nashik op weg naar Mumbai komt in Thane op zaterdag avond. (Express photo/Janak Rathod)

Tot en met zondag, de financiële hoofdstad getuige van 40.000 boeren en stammen van over Maharashtra maart langzaam over de lengte van de stad. Dat liep meer dan 160 km in zes dagen, de mannen en vrouwen liepen op hun laatste 20 km naar het centrum van Mumbai, zelfs als de overheid gecodeerd om te voorkomen dat de verlegenheid van een gherao van de wetgever als bedreigd door de CPI (M)-verbonden All India Kisan Sabha dat heeft de organisatie van de lange mars.

De boeren, waaronder een zeer groot aantal van de tribal-gedomineerd talukas in Nashik, Thane en Palghar, vraagt een lening ontheffing vrij van alle omstandigheden, de uitvoering van de Forest Rights Act, vaste lonende prijzen voor landbouw producten en implementatie van de aanbevelingen van de Swaminathan Commissie.

Volg LIVE UPDATES van de Maharashtra boeren protesteren

Als de Shiv Sena, Congres, MNS, en anderen voor uitgebreide ondersteuning om de protesterende boeren, Chief Minister Devendra Fadnavis nodigde een delegatie van de boer leiders voor een gesprek op maandag middag.

Die zijn onder het protest van 40.000?

Radhabai Kisan Gagonde, 65
De senior van Dahivi dorp in Nashik is Dindori tehsil heeft liepen alle zes dagen. Ze is op zoek naar overdracht van een één-hectare groot perceel bos dat ze grondbewerking voor twee decennia op haar naam staan. “Ik heb mijn hele leven werkzaam in andere velden. Nu, ik wil het land worden overgebracht naar onze namen, zodat mijn kleinkinderen zijn in staat om een opleiding te krijgen en hebben een beter leven,” zei Radhabai, die lid is van de Kisan Sabha, en was onder de 40.000 boeren die protesteerden in Nashik stad in Maart 2016.

Uitgelegd | Nieuwe rand voor agrarische nood: Waarom vraagt meer dan een lening ontheffing

Hiraman Waghmare, 46
Hiraman kassa van vijf hectare bos in Chikadi dorp in Nashik is Suhana tehsil. Hij is volledig afhankelijk van een goede moesson. “Ik heb geen geld voor een goed of een borewell. Ook werk ik als landarbeider en krijgen Rs 50-100 per dag,” zei hij. Hij hoopt dat eenmaal het bos, het land dat zijn gemeenschap is grondbewerking voor tientallen jaren wordt overgedragen aan hun namen, zou hij in staat zijn om een lening te krijgen. “Misschien dat ik dan kan maken van bepaalde regelingen voor de irrigatie van het land.”

Rajebhau Rathod, 42
Een boer uit Surpimpri dorp in Parbhani district in de dorre Marathwada regio, Rathod was opgetogen toen kondigde de regering aan een Rs 34,000-crore boerderij lening verklaring van afstand, maar zijn vreugde was van korte duur. “Ik had een gewas lening van Rs 1.80 lakh in 2012, maar kon het niet betalen te wijten aan de droogte. Mijn drie hectare van het terrein is niet-geïrrigeerde, en ik niet in staat geweest om een eventuele winst van de landbouw,” zei hij.

Hij verwacht dat een van de begunstigden van de lening ontheffing, en hoopte dat hij zou dan in staat zijn om toegang te krijgen tot een frisse lening voor het graven van een put of een borewell. “Maar mijn aanvraag voor de ontheffing is geweigerd,” zei Rathod. Hij zei dat hij niet weet waarom hij werd gevonden, niet in aanmerking; de bank had gewoon hem op de hoogte zijn naam staat niet op de lijst van de begunstigden.

Ramraje Mahadik

Ramraje Mahadik, 40
Een 40-jarige boer uit Manvat dorp in Parbhani district van Marathwada, Mahadik eist compensatie voor zijn katoen gewas beschadigd door een pink bollworm aanval. “Mijn gewas werd geraakt zeer serieus. De opbrengst is gedaald van 10 quintals per hectare op slechts 2-3 quintals per hectare dit jaar. Van mijn drie hectare grond, die ik heb kunnen krijgen slechts 12 kwintaal katoen. De regering heeft aangekondigd dat het een vergoeding voor het beschadigde gewas, maar er geen geld gekomen,” zei hij. Hebben gehoord dat sommige dorpen in Parbhani werden uitgesloten van schadevergoeding, zei hij: “Wat is onze fout? De staat moet geven ons een vergoeding.”

LEES | Maharashtra: Shiv Sena, MNS, AAP uitbreiden van de steun aan de landbouwers’ maart

Sunil Mohondkar

Sunil Mohondkar, 26
Deze jonge stammen uit Aghai dorp in Shahapur tehsil, Thane, is op zoek naar de overdracht van de bosgrond op zijn naam staan en ook op zoek naar een regering richtlijn dat het water uit de Tansa dam in Shahapur, die op dit moment levert water aan Mumbai, worden gebruikt voor de landbouw. “Ik heb het bewerken van 10 hectare land — rijst, tur en aardnoten. Dit zijn alle seizoensgebonden gewassen, maar we moeten de aankoop van water van anderen die wells,” zei hij. Hij is onder een paar honderd boeren beïnvloed door de bouw van de Tansa dam. “We zijn de betrokken boeren, en we onszelf zijn zonder water,” zei Mohondkar, die zich bij de in maart als het goed door Shahapur.

Krishna Harvate

Krishna Harvate, 34
Een boer uit Talwada in Shahapur Tehsil in Thane wijk, Krishna zegt dat de regering moet het verbeteren van de uitvoering van de Forest Rights Act (FRA) 2006. “Hoewel de Wet werd in 2006 en de regels werden gemaakt in 2008, de overheid is niet de uitvoering van het effectief. Terwijl ik met ploegen van acht hectare grond, bieden ze ons een paar hectare in onze naam’, Harvate zei. Hij zei dat hij en een aantal anderen uit Talwada had geschreven aan de district collector en anderen, en kwam op de mars “als de laatste optie”.

Ramdas Sutar

Ramdas Sutar, 39
Voor deze boer uit Khubale dorp in Dahanu, Palghar wijk, zowel belangrijkste eisen van de lange mars — de forest land probleem en een totaal boerderij lening waiver — hit dicht bij huis. “Ik heb het bewerken van 10 hectare bosgrond, maar de autoriteiten hebben uitgegeven mij een certificaat voor slechts 2 hectare en 13 gunthas.” Tegen dit land, maar hij slaagde erin om een lening te krijgen van Rs 49,000 in 2014, een bedrag dat nog niet betaald is. Hij was niet in aanmerking voor een lening van afstand. “Ik kom in aanmerking voor 10 hectare volgens de wet, en ik moet dat. Naast mijn lening van de wijk centrale bank moet worden afgezien,” zei hij.

Ambadas Shardul

Ambadas Shardul, 55
Van Kolhe dorp in Dindori, Nashik, Shardul is schuddende voor de overdracht van het bos te frezen. “Ik heb tot vijf hectare waarop ik groeien tomaat, ui, sojabonen, tarwe en jowar. Ik heb gegraven een goed en er is genoeg water. Maar terwijl ik in staat ben om geld te verdienen, er is altijd de angst dat het land kon genomen worden van ons in de toekomst, als we niet over de titel,” zei hij. Het land is zijn enige bron van inkomsten, Shardul gezegd, en dat is cruciaal voor de toekomstige generaties. “En wat zal mijn zoon doen? Hoe zit het met de kinderen? Zoals voorgeschreven door de wet, wil ik vijf hectare land overgedragen aan ons.”

Manda Pawar

Manda Pawar, 45
Deze vrouw boer uit Pandana dorp in Dindori tehsil, Nashik wijk, wil bos ze heeft cultiveren overgedragen aan haar naam, en ook de veranderingen van de openbare distributie systeem. “Al mijn familie is het kweken 10 hectare grond, we nodig hebben om te werken als werknemers op de boerderij om de eindjes aan elkaar. Wij hebben geen kapitaal voor investeringen, noch is er elektriciteit of water, dus hoe kunnen we ons richten op de landbouw?” zei ze. Zodra overdracht van grond, hoopt ze, elektriciteit en water beschikbaar kunnen worden gesteld. Haar andere grouse is dat voor de overlevende op zelfvoorzienende landbouw, de afhankelijkheid van het rantsoen van de openbare distributie systeem is hoog, maar de betrouwbaarheid is slecht. “We krijgen niet regelmatig,” zei ze. Pawar de twee zonen werken als de werknemers op de boerderij en verdien Rs 200 per dag.

Krishna Bendkule

Krishna Bendkule, 42
Inwoner van Mannelijke Dumala dorp in Dindori tehsil in Nashik, de Bendkule familie heeft omgewerkt hun vijf hectare van de niet-geïrrigeerde bos voor de laatste vier generaties. “Dit is ons land. We groeien een aantal seizoensgebonden gewassen die voldoende zijn voor ons gezin. Bovendien zijn alle van ons werk als werknemers op de boerderij voor Rs 100 per dag,” zei hij. De stammen van zijn dorp hebben gewacht sinds de wet werd aangenomen met meer dan een decennium geleden voor het land de rechten worden overgedragen aan hun naam, “voor de veiligheid”. Bendkule was een van degenen die onrustig op zoek naar de Forest Rights Act. “Nu ons protest blijven van al het land dat we hebben grondbewerking en om ervoor te zorgen het recht de daadwerkelijke uitvoering. We hebben geen andere keus dan door te gaan met ons protest,” Bendkule zei.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App