Treparts-kommissionen för att diskutera fabriksnedläggning normer

0
66

Kommittén kommer att ledas av arbetsmarknadsminister Sambhaji Patil-Nilangekar och har fem representanter från fackföreningar och företag. (Snabb Photo/Dilip Kagda/Fil)

Maharashtra regeringen har bildat en trepartskommitté för att diskutera förslag och klagomål om sitt förslag att lindra normer för fabriksägare som söker att stänga sina enheter. Flytten kommer månader efter det att staten regeringens tillkännagivande om förslag utlöste motstånd från fackföreningarna över partigränserna.

Kommittén, som kommer att ledas av arbetsmarknadsminister Sambhaji Patil-Nilangekar, kommer att ha fem representanter från fackföreningar och företag, arbetskraft tjänstemän sade. Styrelsen har att överlämna en rapport i tre månader, sade en tjänsteman.

“Arbetsmarknadsdepartementet har fått flera förslag och klagomål från fackliga organisationer och representanter för företag som ledningarna om de föreslagna ändringarna för att underlätta normer för fabriksnedläggningar som per den Industriella Tvister Lagen, 1947. Så, en kommitté har bildats för att hantera frågor som tas upp i dessa klagomål och för att hålla möten med berörda parter,” sade tjänstemannen.

Den officiella tillade att arbets-kommissionär har anförtrotts i jobbet för att nominera fem ledamöter av erkända fackföreningar och fem ledamöter från företagsledningar till kommittén.

Under den Industriella disputes Act, någon enhet som sysselsätter fler än 100 människor har att inhämta regeringens tillstånd innan det stängdes. Förra året, Maharashtra arbetsmarknadsdepartementet hade föreslagit att öka det antalet till 300 — vilket innebär att fabriker med 299 eller färre arbetstagare kan stänga utan regeringens tillstånd. I januari, fackföreningar anslutna till Communist Party of India (Marxist), Kongressen, RSS och Shiv Sena höll en statlig nivå möte och antog en resolution som kräver att regeringen bör kräva att fabriker med ens 50 anställda att söka tillstånd innan stängning. Fackföreningarna hade också påstått att minst 70 procent av arbetarna är anställda som kontraktsanställda, deras rättigheter inte skyddas och de berövas många fördelar.

Källor sade att regeringen avser att införa en bestämmelse i lagen för att säkerställa att sådana arbetare rättigheter är skyddade. Frågan om kontrakt arbetare är också att undersökas för att se om de kan anses vara i paritet med permanent arbetare vid fabriker stängning, sade källorna.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App