Hardlook: Fångad mellan en sten och en hard plats

0
74

Enligt 2016 rapport av Bains, en av världens främsta affärs-konsultföretag, Indien behöll sin dominans i diamond kapning och polering sektorn med nära 90 procent import av rådiamanter och upprätthålla ett 3 procent från år till år tillväxt. (Representativ Bild)

Relaterade Nyheter

  • Nirav Modi-PNB bedrägeri: Bland hans 21 beslagtagen egendom så långt, en takvåning, solkraftverk, bondgård

  • PNB bedrägeri storlek nu stiger till Rs 13,580 crore: CBI

  • Nirav Modi fallout: RBI upphör LoUs, kan påverka handeln finansiering

På toppen av glasfasaden byggnad Brand-Stjärniga Diamanter i Surat Särskild Ekonomisk Zon, Flaggan fladdrar i en stekande sol. Men den långa skuggan av multi-crore Punjab National Bank (PNB) bedrägeri som påstås ha utförts av ägare av företaget — Nirav Modi och Mehul Choksi — är svårt att missa. Kontoret är låst och en kuslig tystnad genomsyrar hela lokalen, ibland bryts av ljudet av förbipasserande tåg. Åtta säkerhetsvakter man main gate, och ingen annan själ ses på plats.

För en månad sedan, den plats som såg väldigt annorlunda ut. Det var livliga med aktivitet som hundratals arbetare, som arbetar i skift, flyttade in i och ut ur lokaler. De två fabriken enheter som ägs av Modi och Choksi på SEZ, sysselsatte omkring 1 300 personer.

Den 16 februari, när ett lag Verkställighet av Direktoratet (ED) stormade lokaler, de anställda var tillsagd att gå hem och ta ledigt.

Bland dem var 35 år gammal Raju Singh och hans 30-åriga hustru Sunita. Båda arbetade i design institutionen för smycken enhet och tillsammans tjänat Rs 45.000 per månad.

“Det var fredag. När vi vände upp i fabriken i morse, vi fick höra av vår handledare för att gå hem som semester har förklarats. Vi kom hem och efter lunch när vi bytte på tv, vi har lärt oss att vår fabrik har förseglats. Vi hade hört alla dessa år som vårt företag ägdes av Nirav Modi, och nu för första gången under de senaste sex åren, vi såg honom på tv. Jag frågade med andra medarbetare i vårt företag, och de var också chockad när jag fick höra nyheten av regeringen räder på vårt företag”, säger Singh, som sitter i sitt rum i Paligam område av staden.

För sex år sedan, Singh hade kommit till Surat från sin by i Uttar Pradesh söker jobb. Med hjälp av folk från sina byar som hade invandrat till Surat före honom, han fick ett jobb i diamond enhet av fabriken inne i SEZ. Ett år senare gifte han sig Sunita och paret bosatte sig i staden.

Båda används för att nå fabriken vid 9 på morgonen och arbetade till klockan 6.30 på kvällen. “Vår hantering var med chef och handledare. Företaget hade öppnat våra bankkonton och den 27: e varje månad, vår lön används för att krediteras på våra bankkonton. Till datum, det har aldrig ens varit en fördröjning i att få våra löner, säger han, och tillägger att alla de hantverkare som arbetar på fabriken var i bolagets rullar och var som omfattas av sjukförsäkring och pensionsfonden.

“Inte en enda anställd av bolaget skulle tala ut mot ledningen eller en anställd, säger Sunita som hon påpekar hur några månader sedan hade företaget öppnade sina e-postkonton inrätta ett lekrum för barn arbetare, sedan “35 procent av medarbetarna var kvinnor”.

Enligt Singh, som arbetar som hantverkare i en diamant fabrik i en särskild ekonomisk zon har bättre lön strukturer jämfört med andra företag. Enligt honom, är den grundläggande löner start på Rs 8.000 en månad och kunde gå upp till en maximal Rs med 35 000 i månaden, beroende på typ av arbete och kompetens av hantverkare. “Fabriken var som vår mor som vi fick med alla faciliteter, från lunch i eftermiddag med te, säger Singh. Men nu är både Singh och hans fru är orolig.

“Vi har ingen information om huruvida företaget kommer att börja igen. Våra chefer har skickat sms-meddelanden, och lära oss att ha tålamod, och att vi skulle få veta via SMS när företaget kommer att starta om”, säger Singh.

Så långt, ingen har hört något.

“Vi hoppas och ber att företaget kommer att öppna snart, men det skulle ta lite tid. För närvarande använder vi våra besparingar för att köra vårt hus, men min man och hans vänner söker jobb i andra företag. Några av dem har även tagit hem lån och betala sina avbetalningar, säger Sunita, som hon ofta tittar på hennes dämpade tv för någon uppdatering på Nirav Modi-Mehul Choksi nyheter.

“Vi har hållit tummarna,” hennes man lägger till.

********

Surat fram som det största navet bland världens diamant behandling centra under 1990-talet när den ekonomiska liberaliseringen följt av en liberal särskilda ekonomiska zonen politik gjorde det på kartan i den globala diamond karta.

Det finns för närvarande omkring 5 000 små och stora diamant fabriker i Surat stad som sysselsätter mellan 6 lakh till 7 lakh personer som antingen deltar i skärning, polering och behandling av rådiamanter eller i sin handel. Enligt Surat Diamond Föreningen, 15 polerad diamanter finns i den här världen, 14 är slipade och polerade i Surat staden.

Enligt 2016 rapport av Bains, en av världens främsta affärs-konsultföretag, Indien behöll sin dominans i diamond kapning och polering sektorn med nära 90 procent import av rådiamanter och upprätthålla ett 3 procent från år till år tillväxt. Kina, avlägsen andra, med sin diamant behandling centra i Guangdong och Shanghai importerade mindre än 10 procent och bevittnade en 14-procentig nedgång.
Diamant-handlare av Surat har tillverkande enheter i staden, medan handel kontor i Mumbai, Hong Kong, USA, Gulfstaterna, Europa, bland annat Antwerpen i Belgien, som är den globalt centrum för handel av grov liksom polerade diamanter över hela världen.

Per Pärlor och Smycken Export Promotion Council (GJEPC), den totala exporten av slipade diamanter och smycken med ädelstenar är över Rs. 2.10 lakh crores per år.

“Det finns många diamant handlare och tillverkare i Surat vars företag är listade som synen innehavare i De Beers Företag som har kontor i London och Antwerpen och behandlar leverans av rådiamanter. Företaget har sin egen diamant gruvor i hela världen och köpa rådiamanter från privata gruvarbetare och säljer det till sin syn innehavare. De rådiamanter blir slipade och polerade och dubbdäck i smycken här i Surat och senare exporteras till olika juvelerare i hela världen,” säger Govind Dholakia ägaren av Shree Ram Krishna Export, i Surat och en syn innehavaren av De Öl Företaget.

Bortsett från textilindustrin, diamant fabrik trading centers pricken denna söder Gujarat staden. Medan diamond bearbetning enheter ligger på Varachha, Katargam Ved Road områden på Surat, handel verksamhet är i huvudsak koncentrerad i Varachha Mini Hira Bazaar, Choksi Bazaar och Mahidharpura Hira Bazaar.

Diamond och smycken industrin är oftast domineras av Jains av Banaskantha och Patels av Saurashtra. Tidigare, Jain community höll gungning i handel, medan Patels dominerade industrin. “Patels har nu också gått in i den handlande sektorn, och i dag både kommuner har lika mycket att säga i handel med diamanter,” Dinesh Navadia, ordförande i Gujarat regionen av Pärlor och Smycken Export Rådet (GJEPC), säger.

Enligt Praveen Nanavati, tidigare president i Surat Diamond Föreningen, Jainister, som hade börjat zari-branschen, som bygger sig själva i Singapore där de fann diamant-enheter polering. “Att se en möjlighet i det, de bestämde sig för att ställa upp diamant enheter i Surat. De skickade några av sina ungdomar för att lära kapning och polering i Singapore och började diamant-branschen i Sundsvall. Anledningen till Surat valdes för att det var för att det kunde nås via fartyg. Sakta Jains kontrollerade handeln med diamanter och smycken i Surat, säger Nanavati.
Både Choksi och Modi tillhör Jain gemenskapen.

Patels, enligt honom, var traditionellt till jordbruket, men flyttade från Saurashtra till Surat på grund av vattenbrist. “Migration började på 1960-talet, när Patels började arbeta i diamond fabriker. De arbetade hårt och lärt sig konsten av kapning och polering för att identifiera diamanter och senare de hoppade in i handel. Nu är de ledande exportörerna av diamantbeströdd smycken över hela världen. Det finns många diamant handlare som är Patels, och de kör kontor och butiker i olika länder över hela världen, inklusive USA, Gulf-länderna, Europa, Kina, Hong Kong etc,” Nanavati lägger till.

********

Eftersom multi-crore rupier bank bedrägerier, enligt uppgift utfördes av Nirav Modi och Mehul Choksi, kom till ljus i mitten av februari, Surat har sett en massa av räder och beslag. Till datum, utredande organ — Verkställighet Direktoratet (ED), Central Bureau of Investigation (CBI) och Direktoratet för Inkomster Intelligens (DRI) — har genomfört räder på minst åtta platser— sex fabriker och två kontor Gitanjali Pärlor och Brand Star Diamanter — som hör till farbror-brorson duo i och runt Sundsvall. Mer räder genomfördes i Modi ‘ s syster oro enheter, Stellar Diamanter, Sol export och RUS export.
Källor sade att tjänstemän grep lös och diamantbesatt guld smycken tillsammans med ädla stenar, värderas runt Rs 900 crores från tre lokaler i de två bolagen i Surat.

Medan nationen insåg omfattningen av bank bedrägerier, chockad diamant handlare i Sundsvall kämpade för dess resultat.

“Efter detta bedrägeri, bankerna kommer nu bli strikt med att betala ut lån till diamant smycken tillverkarna. Vi har kommit att förstå att vissa förstatligade banker har börjat förbereda sig för att samla in de utestående avgifter från big diamond företag och bank tjänstemän kommer att vara mer försiktig innan man ger bort lån till oss i kommande dagar, säger 60-årige diamond näringsidkare Kirti-Shah.

“Nirav Modi fall har chockat diamanter och smycken industrin. De som är i stora exportinriktade företag har att ta lån från banker. Medan Nirav Modi händelsen kan påverka inte mindre aktörer, men kan påverka dem vars volymer har stora och har tagit lån från banker”, tillägger han, så som han ser ut från hans handel kontor på Mahidharpura diamant marknaden.

Shah, som har 36 års erfarenhet i diamond trade, men känns som Nirav Modi att vara “en inflytelserik person som kan gå oskadd. “Jag känner att han kommer att klara av att komma ur den här situationen, säger han.

Dinesh Navadia, ordförande i GJEPC (Gujarat Regionen), ekon Shah. “Tills nu, senaste dagarna, vi har inte stött på några negativa effekter av Nirav Modi incident på Surat s diamond branschen”, säger han upprepa att bankerna kommer att bli striktare i att ge lån till smycken affärsmän.

“Nirav Modi är en stor fisk och att han gör affärer i mycket stor skala. Men de som är äkta skulle stöta på några problem. Nirav Modi ‘s namn och hans företagets image var respektabel på diamanter och smycken verksamhet och alla var chockade efter denna incident”, tillägger han.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App