INX Media case: Säkerställande Direktoratet frågor färska kallelse till Karti Chidambaram

0
59

Karti Chidambaram på CBI kontor i new Delhi på onsdagen Snabb bild av Prem Nath Pandey 23 aug 17

Relaterade Nyheter

  • INX Media mål: Högsta Domstolen frågar Madras HC för att bestämma de grunder på jakt cirkulär mot Karti Chidambaram

  • INX Media fall: ED frågor Karti Chidambaram

  • INX Media PMLA fall: Karti Chidambaram visas före ED

Verkställighet Direktoratet (ED) har utfärdat färska kallelse till Karti Chidambaram, son till ledande Kongress ledare P Chidambaram, i samband med INX Media penningtvätt fall, officiella källor säger. De sa Karti har blivit ombedd att avsätta innan utredaren (IO) av ärendet den 15 februari. Karti kunde inte nås för en kommentar om utvecklingen.

Den centrala sond byrån hade tidigare kallats Karti den 2 februari efter som han berättade för dem att han skulle vara oförmögen att avsätta som han har ett interimistiskt ansökan har avgjorts i Högsta Domstolen i detta fall. Han var tidigare grillad av myndigheten, i detta fall den 18 januari. Talar till reportrar, Karti hade sagt att han berättat för utredarna hur han hade tidigare som “klart och tydligt i hans framställningar i domstolen” (i det fallet).

Den tidigare Eu-minister son var med hänvisning till att hans rörelse av olika domstolar, inklusive Madras högsta Domstolen och Högsta Domstolen, i ett svar till ED: s talan mot honom. Den centrala sond byrån hade registrerat målet mot honom och andra i Maj förra året. Det hade registrerat ett tillsynsärende Information Rapport (ECIR), ED motsvarar en polis GRAN, mot de anklagade heter i en CBI klagomål, inklusive Karti Chidambaram, INX Media och dess styrelse — Peter och Indrani Mukerjea.

Den ECIR lämnats in enligt bestämmelserna om Förhindrande av Penningtvätt, Lagen (PMLA). Källorna sade ED var att söka efter den påstådda “vinning av brott” som genereras i detta fall. Det var Verkställighet Direktoratet som hade lämnat uppgifter om påstådda olagliga betalningar som gjorts av INX Media, baserat på vilka CBI hade lämnat in sin GRAN.

CBI hade även genomfört sökningar på hus och kontor Karti Chidambaram i fyra städer för att ha att ta emot pengar från media företag som ägs av Mukerjeas att scuttle en skatt sond. Den Chidambarams, men har förnekat alla anklagelser som riktats mot dem. CBI hade lämnat in FIR mot Karti och Mukerjeas om avgifter för kriminell konspiration, otrogen, att ta emot olagliga tillfredsställelse, att påverka tjänstemän och brottslig försummelse.

Byrån har påstått att Karti fått pengar från INX Media för att använda sitt inflytande till att manipulera en skatt proben mot det i ett fall av brott mot Foreign Investment Promotion Board (FIPB) villkor för att ta emot investeringar från Mauritius. CBI har sagt att det också tillfället kuponger av Rs 10 lakh som påstås ha betalats för tjänster. De kuponger som utfärdats till förmån för den Nytta Strategisk Rådgivning (P) Limited, ett företag som “indirekt” som ägs av Chidambaram son.

Före detta finansminister P Chidambaram, efter CBI sökningar 16 Maj förra året, hade utfärdat ett kraftfullt uttalande mot räder, säger att regeringen var med CBI och andra myndigheter för att rikta sin son. “FIPB godkännande som beviljades i hundratals fall,” den ledande Kongressen ledare hade sagt.

CBI FIR var gjord mot Karti, hans företag Schack Management-Tjänster, Mukerjeas (för närvarande i fängelse, anklagad för mordet på sin dotter Sheena Bora), INX Media, Fördel Strategiska Konsulttjänster och dess chef Padma Vishwanathan.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App