Israelisk minister “äran” att bli avstängda från Polen över Förintelsen bill

0
104

Israeliska utbildningsministern Naftali Bennett (Reuters/fil)

Relaterade Nyheter

  • Libanon blaster Israel över olja utforskning nära gränsen

  • Polska Senaten ryggen kontroversiella Förintelsen tal lag

  • Försvarar roll Libanons armé som Israel hotar att attackera det

Israels utbildningsministern sade på måndagen att han var “hedrad” Polen hade avbokat sitt besök till Warszawa i veckan eftersom han vägrade att backa av fördömande av ett lagförslag som skulle förbjuda tyder Polen var medskyldiga till Förintelsen.

Tidigare på måndag, Naftali Bennett sade att han skulle åka till Polen för att diskutera det lagförslag, som Israeliska företrädare har sagt uppgår till förnekandet av Förintelsen. Men Polens regering taleskvinna sade, att det skulle finnas några sådana besök. “Blodet av polska Judar ropar från marken, och ingen lag som kommer att tysta ned det,” Bennett senare sade i ett uttalande. “Regeringen i Polen upp mitt besök, eftersom jag nämnt brott som begåtts av dess folk. Jag är hedrad.”

Efter Bennett ‘ s uttalande, regeringens taleskvinna sade den polska sidan är “övertygad” om att snart två parter kommer överens om ett datum för att träffas. “Vi kommer säkert att prata om vår gemensamma historia snart,” Joanna Kopcinska, taleskvinna, sade i ett uttalande skickat till Reuters.

Israel har fördömt den polska Förintelsen lagförslaget, som antogs av parlamentet i förra veckan och väntar på ett beslut av President Andrzej Duda över om att underteckna det. Den polska åtgärd som skulle medföra fängelse i upp till tre år för att nämna ordet “polska dödsläger” och för att föreslå att “offentligt och mot fakta” som den polska nationen eller staten var delaktig i Nazitysklands brott.

Polen är djupare blå nationalistiska regeringen säger i propositionen är nödvändigt för att skydda rykte av Polacker som offer för Nazisternas våld. Israel säger att lagen skulle förbjuda sanna uttalanden om den roll som vissa Polacker som spelas i Nazisternas brott.
Bill har dragit kritik från Usa och fördömande från ett antal internationella organisationer och polska minoritetsgrupper.

Polen, som hade Europas största Judiska befolkning när det invaderades av både Nazi-Tyskland och Sovjetunionen i början av andra Världskriget, blev ground zero för den “slutliga lösningen”, Hitlers plan att utrota Judarna i Europa.

Mer än tre miljoner euro i Polen är 3,2 miljoner Judar mördades av Nazisterna, och står för ungefär hälften av de Judar som dödades i Förintelsen. Judar från hela europa skickades för att dödas vid dödsfall läger som byggts och drivs av Tyskar i Polen, bland annat Auschwitz, Treblinka, Belzec och Sobibor.

Enligt siffror från US Holocaust Memorial Museum, Nazisterna också dödade minst 1,9 miljoner icke-Judiska polska civila. “Dödslägren i Polen byggdes och drivs av Tyskarna, och vi kan inte tillåta dem att undgå ansvar för dessa åtgärder,” Bennett sade.

“Men många polska folket, över hela landet, jagad, informerade och aktivt deltog i mordet på över 200 000 Judar under och efter Förintelsen. Bara ett par tusen människor, och de Rättfärdiga Bland Nationerna, riskerade sig för att rädda Judar.”

Kopcinska sa att Polen skulle vilja tala om “den enorma engagemang av den polska nationen i att rädda Judar under kriget, eftersom enligt villkoren i tyska ockupationen, människor av Judiskt ursprung kan knappast bli frälsta utan hjälp av Polacker,” Men hon sa att Polen är också redo att prata om “den smärtsamma fall när folk betett sig skamligt” och vände sina grannar i att Tyskarna. “(Bill) begränsar inte sådana diskussioner, men syftar till att kämpa mot falska anklagelser mot Polen för sin delaktighet i Förintelsen.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App