USA skickar en tydlig signal till Indien: Vid en viss punkt, låt oss post tjänstemän på varandra stridande kommandon

0
33

Kenneth Juster i New Delhi på torsdagen.

Relaterade Nyheter

  • Modi-Trump möta visar Indo-AMERIKANSKA strategiska konvergens: Indien: s utsände Navtej Särna

  • USA beräknas knep för att göra folk till bönderna: China daily på Indo-AMERIKANSKA band

  • Förstora ram

Signalering vad som skulle kunna höja strategiska banden mellan Usa och Indien till en helt ny nivå, USA: s ambassadör Kenneth Juster torsdag föreslagna ömsesidiga militära sambandsmän på varandra stridande kommandon” till”någon gång” i försvar relationerna mellan de två länderna.

Detta förslag från USA: s sändebud, i hans första politiska tal efter antagandet kostnad i New Delhi, kommer två år efter Indien och USA undertecknat Logistik Utbyte Överenskommelsen (LEMOA) som gör att deras militärer att arbeta nära och använda varandras baser för reparation och påfyllning av varor.

För närvarande har USA arrangemang för att ha militära kontaktpersoner med några av sina NATO-allierade och nära försvar partners, bland andra Australien, Kanada, Japan, Republiken Korea, Filippinerna, Nya Zeeland, Storbritannien. Posta kontaktpersoner kommer att innebära att formalisera robust partnerskap mellan teater kommandon, dvs Pacific kommando av den AMERIKANSKA försvarsmakten.

Läs också | OSS bekräftar stöd till Indiens NSG bud

Juster också föreslagit ett frihandelsavtal med Indien i framtiden, och frågade New Delhi för att titta på den ekonomiska partnerskapet genom strategiska objektiv — som vi ser för alternativ till Kina i regionen.

Utan att nämna Pakistan, Juster sade USA kommer inte att tolerera “gränsöverskridande terrorism” eller terrorister en fristad någonstans. Användningen av frasen “gränsöverskridande terrorism” av USA: s sändebud ses som en hänvisning till Pakistan, som det används av New Delhi i sina uttalanden om Pakistan.

Frågade varför terror grupper som är aktiva mot Indien var inte namnges medan upphävande av det AMERIKANSKA stödet till Pakistan, Juster, under en Q& A session, sade: “Pakistan är också viktigt för situationen i Afghanistan.”

“Tror inte att vi kommer att få stabilitet i Afghanistan om Pakistan inte på ett positivt sätt bidra. Det var den viktigaste faktorn bakom avstängningen så att vi känner att de inte har gjort så mycket de kunde eliminera terror helgedomar i Pakistan som bidrar till instabiliteten i Afghanistan”, sade han.

Sändebud från STORBRITANNIEN, Afghanistan, Bhutan och diplomater från Ryssland och Pakistan var bland de närvarande i publiken som Juster talade. Den offentliga tal var organiserad av Carnegie Indien och USA: s ambassad.

Mycket av talet ägnades åt försvars-och ekonomiska förbindelser — en del av den Republikanska agendan stöddes av Trump administration. Även H1B-visum fråga togs inte upp, utom för uppskattning för Indiska entreprenörer, men senare på Q&A-session, han sa att USA var ett land av invandrare” och som inte går att ändra. Men det kommer att vara “finesser”, sade han, i det nuvarande visum processer och kategorier.

På försvar samarbete genom militärt utbyte, Juster sade: “Våra erfarenheter visar att dessa utbyten kvalitativt öka kunskapen om och bygga upp ett förtroende som bygger på relationer utvecklas och vårdas i klassrummet och i andra sammanhang. Över tiden bör vi utöka officer utbyten på våra krig högskolor och våra utbildningslokaler, och även vid något tillfälle, efter ömsesidiga militära kontaktpersoner på våra respektive stridande kommandon.”

Att påpeka att det är “kritisk” och “växande samarbete i fråga om bekämpning av terrorism”, sade han: “Var och en av våra länder har drabbats av fruktansvärda terrorattackerna och fortsätter att vara målinriktad. Vi har ett starkt ömsesidigt intresse i att eliminera detta hot mot våra samhällen.”

“President Trump och andra AMERIKANSKA ledare har varit tydliga med att vi inte kommer att tolerera gränsöverskridande terrorism eller terrorister en fristad någonstans. Som en del av denna ansträngning, förra månaden lanserade vi den första någonsin USA-Indien Kontraterrorism Beteckningar Dialog. Vi måste fortsätta att öka utbytet av information, beteckningar av terrorister, åtgärder för att bekämpa ekonomisk brottslighet och nätverk, samt avbrott och nedmontering av terrorism läger och verksamhet, både regionalt och globalt.”

Ta itu med den mycket omtalade konflikten mellan Usa Först och Göra i Indien, Juster sade, “America First” och “Göra i Indien” är inte oförenliga. Snarare, att investera i varandras marknader kommer att vara till ömsesidig nytta — “det kommer att öka våra ekonomiska samspelet och volymen av handel, leder till samarbete på ny teknik och skapa nya jobb i de båda länderna”.

“Men låt mig gå vidare och föreslår att det är dags att sätta en strategisk objektiv på våra ekonomiska relationer, precis som vi har gjort med vårt försvar relation. Ett antal AMERIKANSKA företag har rapporterat ökande svårigheter att bedriva verksamhet på den största marknaden i regionen, Kina. Följaktligen är vissa företag nedgraderar sin verksamhet där, medan andra tittar med stort intresse på alternativa marknader.”

“Indien kan utnyttja strategiska möjligheter, genom handel och investeringar, att bli ett alternativ nav för OSS företag i Indo-Pacific regionen… en strategisk syn på våra ekonomiska relationer kan så småningom leda till en färdplan för ett USA-Indien frihandelsavtal,” sade han. Även om det har varit några förhandlingar mellan Indien och USA på FTA så långt, tanken har diskuterats av USA: s sändebud för första gången under de senaste åren.

På Indien att gå med multilaterala exportkontrollregimerna som NSG och australiengruppen — New Delhi gick nyligen Missile Technology Control Regime (MTCR) och Wassenaar-Arrangemang — USA: s sändebud sade, ” Vi förväntar oss också, i en mycket nära framtid, Indien för att delta i Australien-Gruppen om kemiska och biologiska vapen. Och vi arbetar i nära samarbete med Indien och våra internationella partners för att säkra Indiens medlemskap i Nuclear Suppliers Group.”

Vid försäljning av militär utrustning och teknik, han sa att i lite mer än ett decennium, AMERIKANSKA försvaret handel med Indien hade vuxit från nästan ingenting till över 15 miljarder dollar, inklusive försäljning av några av Usa: s mest avancerade militära utrustning. “Vi vill se den här trenden att fortsätta — eftersom Indiens försvar behoven är enorma och eftersom Usa, som en global ledare inom utveckling av avancerad militär teknologi, är fast beslutna att förbättra Indiens säkerhet.”

“I linje med Indien önskan att producera mer av sin utrustning i sitt eget land, vill jag understryka att Usa är mer än bara en leverantör”, sade han och påpekade att den stora AMERIKANSKA försvaret företag som redan är i Indien som tillverkar komponenter till komplexa försvarssystem.

“Vi strävar efter att hjälpa Indiens insatser för att bygga upp sina inhemska försvars-bas-och-kapacitet, samt förbättra samverkan med våra två krafter som större försvar partner i Indo-Pacific-regionen. Vi måste tålmodigt göra steg-för-steg framsteg på dessa försvar initiativ snarare än att förvänta sig att lösa alla frågor på en gång. Med detta i åtanke, kanske nästa år, vi kan meddela viktiga avtal som gör det möjligt samarbete inom områden som intelligence, surveillance, and reconnaissance-plattformar, stridsflygplan produktionen, och en gemensam utveckling av nästa generations system, inklusive en Framtida Vertikala Lyft plattformen eller Avancerad Teknik Marken stridsfordon,” sade han.

Som erinrar om att President Trump som avses Indien som en “sann vän” och Premiärminister Narendra Modi ekade Premiärminister Atal Bihari Vajpayee beskrivning av våra länder är så “naturliga allierade”, sade han att “vi måste bygga upp ett partnerskap som är stark och tålig, samtidigt flexibla och anpassningsbara. Låt oss ta tillfället i akt innan oss, så att framtida generationer ser tillbaka på den här perioden som en tid när vi verkligen förändrat OSS och Indien.”

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App