Babri rivning 25 år senare: VHP, Sena att “fira”, Muslimska gruppen för att observera ” dag av sorg

0
85

En pojke pastor affischer kräver observation av “Svart Dag” på onsdag, i Ayodhya på tisdag. (Vishal Srivastav)

Relaterade Nyheter

  • Babri Masjid rivning-årsjubileum höjdpunkter: fredlig Situation i Ayodhya, Hyderabad

  • Mumbai upploppen 1992: 25 år på, en del har gett upp någon som fortfarande hoppas på rättvisa

  • Mumbai upploppen 1992: Srikrishna Kommissionens rapport och de åtgärder som vidtagits

Den Vishwa Hindu Parishad (VHP), Shiv Sena och två framställare i Ayodhya frågan kommer att anordna olika event i staden Ayodhya på onsdag för att observera 25 år sedan Babri Masjid är rivning. Högsta Domstolen på tisdagen hade hört cross-överklaganden mot Allahabad High Court dom som delade upp den omstridda plats i Ayodhya mellan tre parter.

Sökanden Haji Mehboob sade att han tillsammans med andra medlemmar av det Muslimska samfundet, kommer att observera “Yaum-e-Gham’ (Dag av sorg) i hans bostad i Ayodhya, där människor med svarta band knutna till vapen för att montera ihop. “De kommer att uttrycka sina känslor om rivningen av Babri Masjid på onsdag,” Mehboob berättade Indian Express, lägga till att även Hinduiska grupper kommer att fira, stämningen bland Muslimer var mer av sorg.

Hon Iqbal Ansari, vars far sen Hashim Ansari var den äldsta part i Babri Masjid-Ram Janmabhoomi titel passar, kommer också att hålla en sammansättning av medlemmar av gemenskapen i hans hem. “Vi vill ha fred och harmoni mellan Hinduer och Muslimer. Vi kommer inte att göra något som kan provocera andra. För det första, att Koranen ska reciteras av insamling. Senare, advokater av Muslimska partier i samband med fall, kommer att informera alla om utvecklingen i ärendet i domstol under det senaste året. Dagens utveckling i Högsta Domstolen kommer också vara sa att insamlingen så att de kan vara uppdaterad om den saken,” Ansari sade på tisdagen.

Under tiden VHP kommer att hålla en “Shaurya Sankap Sabha” vid campus, Karsevakpuram, för att “fira” att riva. “Det är en rutin program som vi håller varje år. Det vi kommer att ta ett löfte om att bara Ram-templet ska byggas och det blir ingen moské på platsen för tvist. Siare och VHP office-bärare från olika delar av staten kommer att ta itu med insamlingen, säger Sharad Sharma, VHP talesperson. Han tillade att liknande program kommer att anordnas i hela landet. Chef för Ram Janmabhoomi Nyas, Nritya Gopal Das, kommer att leda programmet i Karsevakpuram.

Sharma sade VHP har också vädjat till människor i Ayodhya till ljus lerkärl lampor utanför sitt eget hem och i tempel i deras närhet på onsdag kväll för att fira 25-årsdagen. VHP kommer också att anordnas ett liknande program i Lucknow, där saints från hela staten samt Uttarakhand och nyligen vald till borgmästare Sanyukta Bhatiya kommer att vara speciella gäster. “Frågan Ram Janmabhoomi kommer att belysas genom demonstrationer cykel och padyatras för de kommande dagarna är att skapa en atmosfär stöd av Ram-templet,” sade en VHP ledare i Lucknow.

Den Shiv Sena kommer också att titta på “Vijay Diwas” i Ayodhya på onsdag. Fest arbetstagare kommer att samlas på “samadhi” Ramchandra Das Paramhans, som var chef för Ram Janmabhoomi Nyas, nära Saryu river. “Vi kommer att erbjuda blommor hyllningar till Paramhans, att de karsevaks som offrade sina liv för Ram-templet rörelse. Det vi kommer att öka efterfrågan för BJP att förklara början av byggandet av Ram-templet. Då kommer vi att besöka den provisoriska Ram templet för darshan, säger Anil Singh, Sena huvudet i UPP.

Bortsett från detta, religiös verksamhet kommer att utföras på campus av Digambar Akhara och Nirmohi Akhara.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App