En setning, mange betydninger — hva ‘Jai Hind’ er til oss alle

0
96

“Jai Hind’ slagord ble også den første minnemynter poststempel av uavhengige India, utgitt i dag av uavhengighet. (Illustrasjon: C R Sasikumar)

Relaterte Nyheter

  • Babri riving 25 år senere: Med tittelen? Ayodhya tilbake til SC i dag

  • Babri riving 25 år senere: Hvordan High Court så svar i split dommen

  • En syklon kalt Ockhi — hvorfor dette er å øke, slik en uvanlig storm

I September, Madhya Pradesh Skolen utdanningsminister Vijay Shah innført praksis med barn som svarer navneopprop i skoler med ‘Jai Hind’. I utgangspunktet forsøkte på en eksperimentell basis i Satna distriktet, Shah har nå gått videre på hans løfte om å utvide praksisen til andre distrikter i staten, noe som gjør det obligatorisk for skolebarn i Madhya Pradesh ‘ s 1.22 lakh offentlige skoler til å svare på deres navneopprop ved å si ‘Jai Hind’.

Den mest berømte tale i det uavhengige India, Jawahar Lal Nehru ‘Stevne med Destiny’, ytret ved midnatt 15. August 1947, også endte med hilsenen ‘Jai Hind’. Nehru gjentatt dette fra festningsvollene i det Røde Fortet neste dag også, noe som var uvanlig for et slagord som hadde blitt brukt bare et par år tidligere. Dessuten var det ikke et slagord skapt av Congress party eller uavhengighet bevegelse i India.

Det er allment erkjent at Netaji Subhas Chandra Bose gang og popularisert ‘Jai Hind” som en hyllest til soldater av hans Indiske National Army (INA), som kjempet sammen med Japan under Andre Verdenskrig. I hans 2014 bestill Lengendotes av Hyderabad, tidligere embetsmann Narendra Luther sier at begrepet ble skapt av Zain-ul Abideen Hasan, sønn av en samler fra Hyderabad, som hadde dratt til Tyskland for å studere til ingeniør. I Tyskland, Hasan kom i kontakt med Bose, forlot sine studier og ble med Bose som hans sekretær og tolk.

Hasan senere ble en Stor i den INA og deltok i krigen på Burma Foran. Etter uavhengigheten, ble han den Indiske utenrikstjeneste (IFS), ta på etternavn ‘Saffrani’ etter farge safran i det Indiske flagget, og trakk seg etter å ha virket som Ambassadør til Danmark. Hasan er grand-nevø, Anvar Ali Khan, skrev senere i en artikkel at hans grand-onkel fikk i oppgave av Bose å se for en militær hilsen og/eller hilsningen for INA-soldater, et slagord som ikke var kaste eller samfunnet-spesifikke.

I motsetning til British Indian Army, eller dens etterfølger Indiske Hæren, som begge har vært organisert på grunnlag av kaste og samfunn, INA var organisert på en all-India basis. I motsetning til ‘Lør Sri Akal’ eller ‘Salaam Alaikum’ eller ‘Jai Ma Durge’ eller ‘Ram Ram”, som ble brukt av forskjellige regimenter av British Indian Army som soldater i den INA ble trukket, Bose behov for en samlende hilsen, en som representerte hele India.

Les også: Svar navneopprop med Jai Hind, BJP statsråd forteller Madhya Pradesh skoler

Luthers bok sier at Hasan hadde i utgangspunktet foreslått ‘Hei’, som ble avvist av Bose. I henhold til Anvar Ali Khan, ideen for ‘Jai Hind kom til Hasan når han var vandrende rundt Konigsbruck fangeleir. Han overhørte to Rajput-soldater hilser på hverandre med slagordet “Jai Ramji ki’. Som utløses av ideen om ‘Jai Hindustan ki’ i hans sinn, uttrykket snart forkortet til “Jai Hind’.

Dette ble et fengende slagord i løpet av de senere stadier av uavhengighet bevegelse, fanger fantasien til massene. Men Mahatma Gandhi var mot overbevisende noen til å si det. Året før uavhengighet, demonstranter i Bombay som var støttet den Indiske marinen mutineers av februar 1946 prøvde å tvinge lokalbefolkningen til å rope ‘Jai Hind’. Gandhi svarte til hendelsen i Harijan i Mars 1946, bemerket at å ‘tvinge en enkelt person’ til ‘skrik ‘Jai Hind” var faktisk å drive en spiker i kisten til Swaraj i form av den dumme millioner av India”.

Men Gandhi selv udødeliggjort slagordet da han sendte et stykke heklet i bomull blonder, laget av garn spunnet seg selv, med det sentrale motiv ‘Jai Hind’ på det, å Dronning Elizabeth II og Prins Philip, som en bryllupsgave i 1947. “Jai Hind’ slagord ble også den første minnemynter poststempel av uavhengige India, utgitt i dag av uavhengighet.

I en av de mange ironier av uavhengige India, ‘Jai Hind” ble snart adoptert av forsvaret som militær hilsenen, som omfatter et slagord som brukes av en hær som hadde kjempet bittert mot den bare for noen få år siden.

Men, det fine med uttrykket ligger i dens twin betydninger: mens de militære kan ta det som ‘seier til India”, mer pasifistisk kan ta det til å bety ‘lenge leve India”.

Jai Hind faktisk.

For alle de nyeste Forklart Nyheter, last ned Indian Express App