Eu tar steg mot militära samarbetet för att motverka ryska påtryckningar

0
88

Mer än 20 EU-länder kommer att underteckna landmärke pakten. (Arkiv Bild)

Kommer EU att gå mot ett närmare försvarssamarbete på måndag med mer än 20 stater som undertecknat ett landmärke pakt som syftar till att öka samarbetet efter Brexit och motverka ryska påtryckningar.

Liknande insatser för att fördjupa det militära länkar har hamnat i ett dödläge i årtionden, delvis av Storbritanniens hård opposition till något som kan leda till en Europeisk armé. Men Brexit och Ryssland annektering av Krim 2014 har återigen fört behovet av en stark Europeisk säkerhet hållning tillbaka i fokus. Det permanenta strukturerade samarbetet på försvarsområdet-avtalet (PESCO) syftar till att strama åt försvaret mellan EU: s medlemmar och förbättra samordning i utvecklingen av ny militär hårdvara.

Avtalet är en del av arbetet, som leds av Tyskland och Frankrike, för att starta om Europeiska Unionen efter Storbritanniens beslut att lämna och följer tillkännagivandet i juni av en 5,5 miljarder euro Europeiska Defence Fund. Pakten är jag ändå säga att det kommer ett komplement till NATO, som kommer att behålla sin primära roll i försvaret av Europa. Spanska försvarsministern Maria Dolores de Cospedal hyllas PESCO förra veckan som “möjligen EU: s mest ambitiösa projektet”.

Anmälan om avsikt att undertecknas av försvarsministrarna i Bryssel utfästelser som länder kommer att ge betydande stöd” i områden, inklusive personal, utrustning, utbildning och infrastruktur, för EU: s militära uppdrag. Det är också förbinder sig länderna att “regelbundet ökar försvarsbudgetarna i reala termer”, liksom att ägna 20 procent av försvarsutgifterna för upphandling och 2 procent på forskning och teknik. “Vi har aldrig kommit i närheten av det här innan, säger en EU-tjänsteman sade. “Vi har mer än 20 medlemsstater…inte bara underteckna papper – företaget åtaganden i fråga om utgifterna för försvaret och gemensamma projekt,” sade han.

PESCO kan också leda till skapandet av en Europeisk militär sjukhus eller logistik hubb, men kommer först att fokusera på projekt för att utveckla ny militär utrustning såsom tankar eller drönare med målet att harmonisera vapen system och eliminera brister i kapacitet. Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien är bland de nationer du registrerar dig. Storbritannien och Danmark, som länge haft undantag från EU: s försvars-frågor – inte kommer att, tillsammans med Irland, som fortfarande överväger frågan.

Deltagande i PESCO är frivilligt och de som väljer att sitta ute nu kan ansluta sig senare – är föremål för godkännande av early adopters. Länder som inte är med i EU kan också delta i specifika uppdrag – att bana väg för en eventuell medverkan av nuclear-powered Storbritannien efter det lämnar blocket i 2019 – om de inte kommer att ha någon roll i beslutsfattandet.

I Mars godkände ministrarna planer på att skapa ett framtida militärt högkvarter för att samordna EU: s utomeuropeiska drift säkerhet. Länder som ansluter sig till PESCO kommer att vara föremål för en årlig genomgång för att se till att de håller sig till sina åtaganden – och kan kastas ut om de inte gör det.

För alla de senaste Nyheterna, ladda ner Indiska Snabb App