Sarpanches’ indirekta val odemokratiska: J-K-Kongressen ledare Shahnawaz Choudhary

0
87

Jammu och Kashmir Kongressen ledare Shahnawaz Choudhary (twitter.com/shahnawaz_jk)

Jammu och Kashmir Kongressen ledare Shahnawaz Choudhary på söndag anklagade staten för att arbeta mot “försvagning” panchayati raj system och hävdade att åtgärder som indirekta val av sarpanches skulle leda till häst-handel. Generalsekreteraren i den stat Kongressen och staten sammankallande av Rajiv Gandhi Panchayati Raj Sangathan (RGPRS), sade att hans parti skulle starta en stat-en kampanj mot de “odemokratiska steg” av PDP-BJP-regeringen.

Mitt protester och beskydd av oppositionspartierna, Jammu och Kashmir Lagstiftande Rådet hade förra året gick en ändring till Panchayati Raj Act), som ger indirekta val av sarpanches av panches istället för ett direkt val. “Indirekta val av sarpanches är ett skämt på demokrati och kommer att försvaga panchayati raj system. I stället för att stärka institutet, har regeringen störd grunderna i demokrati,” Choudhary sagt.

Vid ett möte i RGPRS på staten Kongressen högkvarter här, sade han, “att Den tidigare regeringen hade försökt att stärka Panchayati Raj i staten genom att skicka räkningen i Församlingen enligt bestämmelserna i 73 ändring. “Men PDP-BJP-regeringen, i stället för att genomföra det, har efter utspädning staten Panchayti Raj Agera och har infört indirekta val i panchayats,” Choudhary sagt.

Den RGPRS mötet antog en resolution för att bekämpa regeringens beslut av innehav indirekta val av sarpanches. Choudhary sade att flytta har krossat tron på människor i den nuvarande tidsutdelning som “detta kommer att ge upphov till häst-handel”.

“Genomföra indirekta val och centralisera panchayats kommer att leda till en försvagning av den institution. Detta är mordet på demokrati”, sade han. Choudhary sade RGPRS förespråkar decentralisering av makt, öka decentralisering läs-och skrivkunnighet bland panchayati raj institutionens representanter och skapa medvetenhet bland medborgarna om roll och makt av det lokala självstyret.

För alla de senaste Indien Nyheter, ladda ner Indiska Snabb App