India en Bangladesh: Zo dichtbij, zo ver

0
102

Premier Narendra Modi vlaggen uit Bandhan Express in New Delhi. Bangladesh UUR Sheikh Hasina en West-Bengalen Chief Minister Mamata Banerjee deelnemen via video-conferencing (PTI Foto)

Vorige week, de eerste minister Narendra Modi en Sheikh Hasina, en West-Bengalen Chief Minister Mamata Banerjee, de vlag uit de Kolkata-Khulna Bandhan Express, om in de voetsporen van de vroegere Barisal Express, die werd gestopt tijdens de 1965 oorlog met Pakistan. De wekelijkse dienst, die begint te rollen op donderdag, zal over de internationale grens bij Petrapol buiten Bongaon in het Noorden Van 24 Parganas wijk, en zal de tweede trein naar Bangladesh na de Kolkata-Dhaka Maitree Express. Gezien hoe ze worden afgewisseld geografisch en cultureel gezien, de twee landen, en met name in India in het Noordoosten, het voordeel enorm van dichter bij de weg en het spoor links. De inspanningen hebben echter vorderde langzaam.

Bus

Agartala-Dhaka-Kolkata, 910 km

Service op de 490 km van Agartala-Dhaka route begon in September 2003, en liep onregelmatig tot januari 2015, wanneer het gestopt om redenen van veiligheid. Service opnieuw is gestart in Mei 2015 op een uitgebreide Agartala-Dhaka-Kolkata route (910 km). De Tripura Road Transport Corporation, Shyamali Paribahan Ltd van Bangladesh en West-Bengalen Road Transport Corporation liep twee wekelijkse reizen elke, waardoor het een dagelijkse dienst blokkeren zondag. Maar deze dienst ook, is uitgegroeid tot onregelmatig.

Guwahati-Shillong-Dhaka, 450 km

Officieel ingehuldigd in December 2015, maar de service niet voort te zetten.

Trein

Kolkata-Dhaka Maitree Express

In 2008, het spoor links verstoord door vijandschap met vroegere Oost-Pakistan, werden hersteld, de 375 km route oversteken van de grens bij Gede op de Indische kant en Darshana op de Bangladesh kant. De Maitree Express rijdt zes dagen per week, en was tot November 9 inhuldiging van de Bandhan Express, de enige spoorverbinding met Bangladesh.

Agartala-Dhaka service

Geen naadloze diensten tussen Agartala en Dhaka, maar mensen van Tripura de grens op de Geïntegreerde Controle Post op Agartala de rand en neem een tempo of taxi naar het treinstation in Akhaura in Bangladesh om de vangst van een trein naar Dhaka. Een 15-km grens tussen Agartala en Akhaura wordt gebouwd door de Indiase Spoorwegen is ingesteld voor de voltooiing tegen het einde van 2018. Agartala kreeg onlangs een rechtstreekse trein naar Sealdah (Kolkata) via Badarpur, Haflong, Lumding, Guwahati en New Jalpaiguri, een 37-uur durende reis die een Agartala-Dhaka-Kolkata trein kan dekken in minder dan een derde van deze tijd.

Siliguri-Parbatipur link

Een lijn links Siliguri in Noord-Bengalen naar Parbatipur in het noorden van Bangladesh, door die India stuurde een 42-wagon zending van high speed diesel geproduceerd door Numaligarh Raffinaderij in Assam in Maart 2017. Maar er is geen reguliere goederen trein verkeer op deze route, en passenger services zijn onwaarschijnlijk snel, gegeven grensoverschrijdende misdaden en infiltratie in de Noord-Bengalen sector.

Kolkata-Khulna Bandhan Express in Kolkata (Station Express Photo/Subham Dutta)

Boot

Kolkata-Dibrugarh waterweg door Dhaka en Guwahati, begon in 1844 door de East India Company en sluit na de 1965 oorlog, werd onlangs heropend. Vrachtschepen zijn af en toe varen door Bangladesh onder een Protocol op de Binnenwateren Doorvoer en Handel. Zware machines en apparatuur voor de Numaligarh raffinaderij en Lagere Subansiri hydro-elektrische project in Arunachal Pradesh zijn vervoerd door deze route.

In 2011 zwaar over-dimensionale zendingen van turbines en andere machines voor het Palatana power project in Tripura werden geleverd door Ashuganj de haven in Bangladesh. Wanneer de Lumding-Badarpur spoorweg werd gesloten voor meter conversie vorig jaar, India verplaatst foodgrains te Tripura door waterwegen door Bangladesh, besparing op tijd en kosten voor het vervoer.

Het Wegvervoer

Kolkata-Dhaka-Noordoosten naadloze lading

In November 2015, naadloze weg vrachtvervoer tussen Kolkata en Agartala door Bangladesh werd uitgeprobeerd met succes onder de Bangladesh, Bhutan, India, Nepal (BBIN) Motorvoertuigen Akkoord (MVA) voor de Regulering van de Passagier, het Personeel en de Lading Voertuigen, ondertekend door deze landen in juni van dat jaar. Regelmatige diensten zijn nog niet gestart.

De Bandhan Express over te nemen van haar eerste reis (Express Photo/Subham Dutta)

In het noordoosten, de grootste begunstigde

De oprichting van Oost-Pakistan — en vervolgens, Bangladesh — aanzienlijk vergroot de afstand tussen het Noordoosten en het Indiase vasteland. Tot 1947, met de trein naar Guwahati van Kolkata nam nauwelijks 12 uur. Vandaag de dag, ondanks de hogere snelheden, de reis duurt minstens 18 uur door de snelste trein, terwijl een normale trein — zoals de Kamrup Express — duurt bijna 24 uur via Siliguri of New Jalpaiguri.

Voordat Partitie, mensen reisde van Guwahati naar Kolkata via Lalmonirhat, in de Bangladesh arrondissement waar de Brahmaputra over de grens. Treinen tussen de Assam en Kolkata door Oost-Pakistan gestopt in 1947; treinen tussen West-Bengalen en Oost-Pakistan, stopte na de 1965 oorlog.

Voor al het laatste Uitgelegd Nieuws, download Indian Express App