Saoedi-Arabië heeft de oorlog verklaard aan Libanon, detentie van Saad al-Hariri belediging van de Libanese volk: Hezbollah

0
97

In deze foto van de Saudische persbureau, Koning van Saudi-arabië Salman, recht, voldoet aan de bij de uitgaande Libanese Premier Saad Hariri in Riyadh, Saoedi-Arabië, maandag. (Foto: AP)

Hezbollah-leider zei vrijdag dat Saoedi-Arabië had de oorlog verklaard aan Libanon en zijn Iran gesteunde groep, het beschuldigen van Riyadh van de aanhouding van Saad al-Hariri, en dwingt hem om af te treden als de Libanon de premier van het land te destabiliseren. Frankrijk was het eerste Westerse land om aan te geven dat Saoedi-Arabië hield Hariri tegen zijn wil, zeggen zij wilde voor hem zijn, “al zijn vrijheid van beweging en volledig te kunnen spelen op de belangrijke rol die zijn in Libanon”. Hariri ‘s ontslag is gestort Libanon in crisis, stak de kleine Arabische land terug op de voorgrond van de regionale rivaliteit tussen de Soennitische Moslim monarchie Saoedi-Arabië en de Shi’ itische revolutionair Iran.

Sayyed Hassan Nasrallah, de Hezbollah-leider, zei Saoedi-Arabië is de detentie van Hariri, een lange tijd Saoedi-bondgenoot die verklaarde zijn ontslag, terwijl in Riyadh afgelopen zaterdag, was een belediging voor alle Libanese en moet hij terug naar Libanon. “Laten we de dingen zeggen zoals ze zijn: de man is aangehouden in Saoedi-Arabië en de verboden tot op dit moment terug te keren naar Libanon,” Nasrallah zei in een televisietoespraak.

“Het is duidelijk dat Saoedi-Arabië Saoedi-ambtenaren hebben de oorlog verklaard aan Libanon en Hezbollah in Libanon, zei hij. Zijn opmerkingen spiegel een beschuldiging door Riyadh op maandag dat Libanon en Hezbollah had de oorlog verklaard aan de conservatieve Golf Arabische koninkrijk. Riyadh zegt Hariri is een vrij man en besloot hij ontslag te nemen omdat Hezbollah was het aanroepen van de schoten in zijn regering. Saoedi-Arabië is van mening Hezbollah om de vijand in de conflicten in het Midden-Oosten, zoals Syrië en Jemen.

Westerse landen hebben gekeken op met een wekker aan de stijgende regionale spanningen. De AMERIKAANSE Minister van Staat Rex Tillerson gewaarschuwd andere landen en groepen tegen het gebruik van Libanon als voertuig voor een grotere proxy strijd in het Midden-Oosten, zeggende Washington sterk ondersteund de onafhankelijkheid van Libanon en gerespecteerd Hariri als een sterke partner van de Verenigde Staten, nog steeds over hem als minister-president. “Er is geen legitieme plaats of rol in Libanon voor alle buitenlandse troepen, milities of gewapende andere elementen dan de legitieme veiligheidsbelangen van de krachten van de Libanese staat,” Tillerson zei in een verklaring vrijgegeven door het AMERIKAANSE State Department.

Tillerson vertelde verslaggevers op vrijdag was er geen indicatie dat Hariri werd gehouden in Saoedi-Arabië tegen zijn wil, maar dat de Verenigde Staten werd de monitoring van de situatie. De franse minister van buitenlandse zaken zei eerder op vrijdag dat hij geloofde ook Hariri was een vrij man – een verklaring in strijd met de latere franse buitenlandse minstry opmerking dat het wilde Hariri te hebben “al zijn vrijheid van beweging”.

Hariri heeft de overheid geen opmerkingen sinds de aankondiging van zijn aftreden in een toespraak uitgezonden van Saoedi-Arabië, zeggende: hij vreesde de moord op en beschuldigen Iran en Hezbollah van het zaaien van onrust in de Arabische wereld.

Twee top Libanese regering, ambtenaren, senior politicus dicht bij Hariri en een vierde bron vertelde Reuters op donderdag dat de Libanese autoriteiten geloven Hariri wordt gehouden in Saoedi-Arabië. Nasrallah zei Saoedi-Arabië was het aanmoedigen van Israël om aanval op Libanon. Tijdens een Israëlische aanval kan niet volledig worden uitgesloten, zei hij, het was waarschijnlijk mede omdat Israël wist dat het zou een zeer hoge prijs betaald. “Ik waarschuw hen tegen elke rekenfout of een stap naar het exploiteren van de situatie,” zei hij. “Saoedi-zal falen in Libanon als het is mislukt op alle fronten,” Nasrallah zei.

Riyadh heeft geadviseerd Saoedi-burgers niet om te reizen naar Libanon, of als er al vertrekken zo snel mogelijk. Andere Golfstaten hebben ook uitgegeven reizen waarschuwingen. Deze stappen hebben geleid tot bezorgdheid dat Riyadh kon nemen van maatregelen tegen de kleine Arabische staat, die hosts 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Hariri ‘ s aftreden wordt algemeen gezien als een onderdeel van een Saoedi-poging om tegen Iran zijn invloed verdiept in Syrië en Irak en als Riyadh en zijn bondgenoten de strijd van de Iraanse bondgenoten Houthi rebellen in Jemen.

Hariri ‘ s ontslag ontrafelen van een politieke deal tussen de rivaliserende facties die hem minister-president en President Michel Aoun, een politieke bondgenoot van Hezbollah, hoofd van de staat van vorig jaar. De regering opgenomen Hezbollah, een zwaar bewapende militaire en politieke organisatie.’

VAST TE ZITTEN TUSSEN DE “TEGENSTRIJDIGE BELANGEN”

Aoun vertelde Saoedi-Arabië gezant op vrijdag dat Hariri moet terug naar Libanon en de omstandigheden rondom zijn ontslag als minister-president, terwijl in Saoedi-Arabië onaanvaardbaar waren, presidentiële bronnen gezegd. Een “internationale support group” van de betrokken landen over Libanon, waaronder de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk, een beroep voor Libanon “om verder te worden afgeschermd van de spanningen in de regio”. In een verklaring, zij verwelkomden Aoun de oproep voor Hariri om terug te keren.

In de commentaren te Reuters, top Libanese Druzen politicus Jumblatt zei Libanon had het niet verdiend om beschuldigd te worden van het verklaren van de oorlog aan Saoedi-Arabië. “Decennia lang hebben we zijn vrienden,” zei hij. “Wij zijn een land dat ligt ingeklemd tussen twee tegengestelde belangen, tussen Saoedi-Arabië en Iran,” zei hij. “De meerderheid van de Libanezen zijn slechts het betalen van de prijs … Libanon kan het zich niet veroorloven om een oorlog verklaren tegen iedereen.”

De Saoedische minister van buitenlandse zaken beschuldigd van Hezbollah een rol bij de lancering van een ballistische raket met een Riyadh uit Jemen op zaterdag. Saoedi-Arabië is de kroonprins Mohammed bin Salman zei dat Iran de levering van de raketten te milities in Jemen was een daad van “directe militaire agressie” dat zou een daad van oorlog. Nasrallah spotten met de Saoedi beschuldiging dat Iran en Hezbollah achter het afvuren van de raket uit Jemen, zeggende Jemenieten in staat waren om te bouwen aan hun eigen raketten.

Voor al het laatste Nieuws, download Indian Express App