Odisha hetast i Mars, till 64 år: Här är varför

0
160

Vad har höjt temperaturen i Odisha denna månad är flödet av varma vindar från Nagpur via Telangana att Odisha i en anti-medsols.

Som loo vindar svepte genom Bhubaneswar skicka kvicksilver skyhöga till 42,2 grader Celsius på måndag och över 40 grader i några Odisha distrikt som Bolangir och Angul, var det dags för människor i Odisha kapital för att köra för att täcka. Vädret tjänstemän sade att det var den högsta dagstemperaturen av Mars i förra 64 år spärra 2014!

Men officiellt är det våren, sommaren verkar ha kommit i Bhubaneswar där den dagliga temperaturen steg dramatiskt på måndag, minst 7 grader över den normala temperaturen. Den enda gången Bhubaneswar hade mycket hög temperatur, i Mars, var under 2014 när kvicksilver rörde vid 42 grader Celsius.

Vad har höjt temperaturen i Odisha denna månad är flödet av varma vindar från Nagpur via Telangana att Odisha i en anti-medsols.

Dela Denna Artikel

Relaterad Artikel

  • Heat wave dödssiffran i AP, Telengana, Odisha korsar 2200
  • Värmeböljan fortsätter, dödssiffran i Andhra, Telangana korsar 1,900
  • Heatwave dödssiffran korsar 500 i Andhra Pradesh, Telangana
  • Kvicksilver svingar,Mumbai träffar en hög Mars
  • 38 grader och stigande
  • 37°C,och sommaren bara börjat

“Under de senaste 48 timmarna, het vind från väst-Indien med hjälp av en klar himmel och låga luftfuktigheten som har varit att höja temperaturen. Med luftfuktigheten är så låg som 20 procent mot normala 50 procent, vi ser extrem värme villkor,” sade Dr Sarat Chandra ‘Sahu’, regionchef, Meteorologiska Centrum, Bhubaneswar. Om en Norwester var väntat, på grund av att ett tråg linje som bildas över sub-Himalaya West Bengal och sträcker sig upp till north Odisha, det har undgått staten så långt.

‘Sahu’ sade med den genomsnittliga luftfuktigheten ner, temperaturen kommer att stiga ytterligare under de kommande 3-4 dagar minst. Förra året, är den stigande temperaturen dagtid ledde till att 28 solsting dödsfall i staten.

Per kvällen Träffade release, bortsett från Bhubaneswar, temperaturen låg på 40 grader och däröver i Angul (40.1), Balangir (40) och Titlagarh (40.5). Om den Träffade institutionen tjänstemän utesluter inte Bhubaneswar passage till 46,7 grader Celsius, den högsta temperatur som någonsin i den staden, den statliga tjänstemän räknar inte ett stort antal av solsting dödsfall på grund av flera förebyggande åtgärder som antagits efter 1998. Förra gången Odisha bevittnat ett stort antal heat wave dödsfall var 1998 när över 2 000 människor dog av solsting, med 1 500 av dem från coastal Odisha ensam, en region som är känd för sin måttlig temperatur.

Tjänstemän sade att trots liknande värmeböljan villkor förra året antalet dödsfall har gått ner på grund av nedläggningen av skolor och högskolor när temperaturen är hög. Staten regeringen har också förbjuden att arbeta efter kl 11 som handlar om hårt arbete. Allmänheten har informerats för att undvika exponering för direkt solljus och vind, särskilt under rusningstid.

För människor i Bhubaneswar som gjorde en raka spåret för att köpa utrustning för luftkonditionering förra året, sommaren 2016 är redan ser illavarslande.

© The Indian Express På Nätet Media Pvt Ltd