10 Awesome OS X-Tips och Tricks

0
89

Ända sedan jag köpte min MacBook Pro 2009, jag har fått använda den som min primära maskinen. Jag gillar OS X så mycket bättre än Windows, speciellt Windows 8. Under åren har jag lärt mig en hel del nya trick och genvägar för att verkligen göra upplevelsen av att använda OS X en hel del bättre. Det är fantastiskt hur många små gömda pärlor som de har byggt i OS från dolda menyer, massor av awesome genvägar, och mycket mer.

När du lär dig ett par av dessa tricks, kommer du att undra hur du någonsin fungerat utan dem. Om du har en egen OS X tips och tricks, känn dig fri att skriva dem i kommentarerna!

1. Snabbt Stänga Appar

Jag har alltid som 20 stationära öppna på min Mac under dagen, men jag gillar att stänga ovidkommande saker innan jag går till sängs. Normalt skulle jag svep uppåt med tre fingrar för att få upp Mission Control och klicka sedan på iPhoto, till exempel, gå till meny och Avsluta. Gör sedan samma sak med nästa app och så vidare ca 10 gånger. Jag trodde det var typ av ett ineffektivt sätt att göra saker, men jag har aldrig brytt sig om att räkna ut ett snabbare sätt.

Då lärde jag mig att man kan stänga appar samtidigt som Kommando – Tabb genom alla dina öppna appar. När du trycker på Kommando + Tab, kommer du att få en lista över öppna program. Fortsätt att trycka på tabb tills du kommer till den app som du vill stänga, så låt gå av TAB-tangenten (men inte på Kommando-tangenten) och tryck på Q. Lyckligtvis, Q är precis bredvid Fliken, så att du enkelt kan flytta fingret en nyckel över. BAM! Du kan stänga 10 appar som i 5 sekunder!

2. Bläddra Där Musen Svävar

Kommer från en värld av Windows, jag har aldrig ens tänkt på att försöka detta, men det är helt enkelt awesome. Det finns så många gånger, när jag har ett fönster i webbläsaren och e-post är öppen på samma gång. Jag vill läsa något i webbläsaren, men fortfarande skriva min e-post. I Windows, har du att växla fram och tillbaka mellan de två. I OS X, scroll funktionen fungerar överallt där musen hålls, även om ett annat program är i förgrunden.

Som du kan se i bilden ovan, Safari är i förgrunden, men allt jag har att göra är att flytta musen över Twitter-feed och jag kan rulla den utan att sätta det i fokus. Detta kommer väl till pass så ofta, det är löjligt. Vid första, jag kunde inte räkna ut var jag skulle kunna använda det, men nu är det bara något jag gör naturligt och varför jag älskar OS X mer än Windows.

3. Finder Och Öppna/Spara Dialogrutan För Genvägar

Den Öppna/Spara dialogrutan är någonstans du ska vara ganska ofta om du någonsin skapa eller redigera en fil på din Mac. Om du gillar genvägar på tangentbordet, så kommer du förmodligen gilla att det finns några riktigt användbara när du är i den här dialogrutan. Du kan även ett par som du kan använda i Finder. Här är mina favoriter:

Kommando + Skift + G – kommer du att få upp en dialogruta låter dig skriva i katalogen manuellt. I Öppna/Spara dialogrutan, du behöver bara använda / – tangenten. Vad är bra med detta är att du också kan börja skriva och tab för att slutföra banan.

Kommando + jag – Detta kommer att ta fram Info-fönstret för oavsett objekt du har valt i dialogrutan eller i Finder.

Command + D – Detta kommer att välja Skrivbordet som destination. Detta fungerar bara på Öppna/Spara dialogrutan.

Kommando + R – Detta kommer att öppna det valda objektet i ett nytt Finder-fönster. Återigen fungerar bara i Öppna/Spara dialogrutan.

4. Använda Dokument-Ikonen i Appar

I vissa redigering apps som Textredigerare, Sidor, Förhandsgranska, Microsoft Word, etc, kan du ta tag i ikonen i namnlisten och dra och släpp det till andra platser som Finder, en annan app, etc. Det fungerar som ett alias för den faktiska handlingen.

Klicka bara på den lilla ikonen bredvid namnet på filen och dra den sedan till finder, till exempel, och du kommer att se att det utgör själva filen. Detta är användbart för att snabbt kopiera eller flytta filen. Du kan också höger-klicka på namnet på filen och du kommer att se den fulla sökvägen till dokumentet.

5. pbcopy & pbpaste

Om du använder Terminal en hel del i OS X, så kommer du älska dessa två kommandon: pbcopy och pbpaste. pbcopy i grund och botten rör något utdata från ett kommando till systemets urklipp. Sedan kan du bara klistra in direkt i en app du gillar. pbpaste låter dig rör som matas ut data till ett annat kommando eller så kan du ut den till en textfil. Det kommer i riktigt hands om du snabbt vill mata ut den resultatet av ett kommando i en fil till e-post till någon eller klistra in i ett dokument.

6. Skärmdump Genvägar

Som du kan se, jag tar skärmdumpar hela tiden, så det är verkligen bra att känna som om du gör det en hel del. OS X har verkligen en hel del av dem, så jag kommer inte att sätta dem alla här, men bara de som jag använder en hel del.

Kommando + Skift + 3 – Tar en skärmdump av hela skärmen och sparar man det i en fil på skrivbordet.

Kommando + Skift + 4 – Tar en skärmdump av det område på skärmen som du väljer genom att klicka och dra din mus och sparar filen.

Kommando + Skift + 4 + Mellanslag – Tar en skärmdump av fönster du väljer. Du flyttar musen runt skärmen och olika windows kommer att bli markerad.

Om du lägger till ctrl-tangenten mellan Kommandot och flytta på någon av dessa, kommer det att kopiera bilden till klippbordet istället för att spara det som en fil. Så det skulle vara Kommando + Kontroll + Shift + 3 om du vill spara hela skärmen till urklipp.

7. Volym & Ljusstyrka Kontroller

Inte hatar du det när du höja och sänka volymen med hjälp av tangentbordet, att plundra plundra ljud spelar? Jag verkligen hatar det och tack och lov att de har ett sätt att gå runt det.

Skift + volym Upp/Volym Ner – Inga irriterande ljud kommer att spela, bara kontroll på skärmen kommer att visa.

Vad händer om du vill öka eller minska volymen i mindre steg istället för standard? Tja, kan du använda följande genvägar, som också arbetar med ljusstyrkan på skärmen:

Alternativ + Skift + volym Upp/Volym Ner – Detta bryter varje block i fyra steg, så att du kan få en perfekt nivå utan att behöva öppna ljud inställningar i dialogrutan.

Vilket leder mig till den andra genväg. Om du snabbt vill få till ljud inställningar, kan du använda denna genväg:

Alternativ + Någon Av Volymknapparna

8. Spotlight-Sökning

Om du inte använder Spotlight i OS X, du är helt missar poängen med att använda en Mac! Spotlight-sökning kan du snabbt starta ett program eller hitta en e-post eller dokument snabbare än jag någonsin kunde i Windows.

Kommando + Blanksteg

Detta kommer att ta upp Spotlight ruta där du kan börja skriva. Det kommer att hitta den bästa match och allt du behöver göra är att trycka In det mesta av tiden. Men det är inte allt man kan göra! Du kan även göra enkla matematik i med Spotlight, vilket är väldigt användbart eftersom jag brukade använda kalkylator widget hela tiden.

Du kan också slå upp ord. När du öppnar spotlight, skriv bara in ett ord och tryck sedan på Kommando + L. Detta kommer att ta upp den ordbok definition rätt in i rampljuset. Du kan också trycka på Kommando + D och det kommer att öppna upp det i en Ordbok app.

9. Alternativet Klickar Du På

I OS X, alt-tangenten inneha magiska krafter! När du klickar på en ikon i menyraden längst upp på skärmen, du får normal standard. När du trycker på och håller ned alt-tangenten och sedan trycka på dessa ikoner, kan du ibland få fler alternativ och extra information. Jag har provat det på Time Machine, Wi-fi, Volym och Bluetooth och det finns olika menyer.

10. Finder Snabb Titt

Jag använder Finder hela tiden typ som att jag använde Explorer i Windows. Det som är häftigt om Finder i motsats till Explorer är Quick View. Detta är mycket praktiskt och jag kan inte tro att jag inte vet om det för den längsta tiden.

I grund och botten, bara tryck på Blanksteg när du har en valda filen i Finder och det kommer att dyka upp i quick view-rutan. Detta är mycket bättre än att dubbelklicka på för att öppna programmet för att filen eller öppna Förhandsgranska.

Som du kan se ovan, får jag ett litet pop-up fönster som låter mig se objektet i ett större fönster. För PDF-filer och de typer av objekt, kan du trycka på Option + Blanksteg och det kommer att öppna snabb titt i helskärmsläge. Igen, mycket praktiskt för att visa innehållet i en fil utan att öppna något program.

Så det är 10 tips och tricks för OS X som jag använder en hel del och som förhoppningsvis kommer att hjälpa dig att bli mer produktiv med din Mac. Det finns massor mer tricks som denna och jag kanske ska följa upp med ett andra inlägg om folk är intresserade. Njut!