“Maker settopbox-software verliest Nederlandse patentzaak tegen Netflix”

0
109

OpenTV, een maker van software voor settopboxes, heeft een patentzaak verloren die het tegen Netflix had aangespannen. De rechter gaat mee in de stelling van Netflix dat een OpenTV-octrooi, waarin ‘gekoppelde mediadiensten’ worden beschreven, onvoldoende vernieuwend is.

De firma OpenTV begon vorig jaar een rechtszaak in Nederland tegen Netflix. De streaming-videodienst zou in totaal zeven patenten schenden van OpenTV. Een daarvan is een octrooi waarin ‘gekoppelde mediadiensten’ worden beschreven. De rechtbank van Den Haag heeft nu geoordeeld dat het betreffende patent niet vernieuwend genoeg en onvoldoende inventief is. Daarmee is de patentclaim verworpen. Ook moet OpenTV de proceskosten betalen.

Met het vonnis behaalt Netflix een belangrijke overwinning: OpenTV had geëist dat Netflix zijn activiteiten in Nederland had moeten staken omdat het inbreuk zou maken op het betreffende patent. Tevens eiste OpenTV dat Netflix zijn winst moest afstaan.

Aan ComputerWorld laat een advocaat van Netflix weten dat hij zeer tevreden is met de “terechte uitspraak”. Ook stelt hij dat de patenten van OpenTV nu ongeldig zijn verklaard en dus niets meer waard zijn.