Hva er BD-R, BD-RE, BD-XL og Ultra-HD Blu-ray?

0
669

Selv om de fleste fortsatt har CD-og DVD-brennere i sine datamaskiner, har du sannsynligvis kjøpt en film som er i Blu-ray format. På grunn av kostnadene, vil du bare se Blu-ray-stasjonene som er installert på egendefinerte Pcer eller på høyere-end maskiner fra selskaper som Dell eller HP.

Hvis du liker å se filmer på datamaskinen, og du har et high-end monitor, så kan det være verdt den ekstra kostnaden. Imidlertid, de fleste mennesker bruke penger på dyrere hd-tv-er, og derfor er de fleste Blu-ray-plater du vil kjøpe i dag er for filmer. De fleste Blu-ray-spillere er frittstående enheter, eller de er sammen med spillkonsoller.

Hvis du ønsker å begynne å bruke Blu-ray-plater for å lagre store mengder data fysisk, så det beste alternativet er å kjøpe en ekstern Blu-ray-brenneren på nettet. Du kan få en anstendig Blu-ray-brenner som kan skrive på 14X hastighet for rundt $50 på Amazon. Disse er billigere, de vil la deg brenne 25 GB og 50 GB plater. Hvis du bruker litt mer (rundt $110), kan du få en ekstern Blu-ray-brenner som støtter BD-XL-plater, som går opp til hele 128 Gb.

I denne artikkelen vil jeg snakke om de forskjellige Blu-ray formater og noen av deres tekniske spesifikasjoner. Blu-ray-plater er en flott måte å raskt og billig backup av store mengder data som ellers ville kreve en virkelig stor sky lagring plan eller stor ekstern harddisk.

Etter at jeg kjøpte en HD-videokamera tilbake i 2010, og jeg hadde plutselig hundrevis av gigabyte med data som sitter på min datamaskin. Den første løsningen var å kopiere alle dataene til en 2 TB ekstern harddisk. Som fungerte bra og jeg gjør fortsatt det, men en av mine eksterne harddisker mislyktes, og jeg mistet mye av video. Lagre alle data i skyen var for dyrt og tregt, så jeg begynte å brenne Blu-ray-plater.

Den store tingen om plater er at de ikke vil svikte på deg hvis du tar vare på dem. Så lenge de ikke blir knust, mine data vil bli lagret på disse platene for en svært lang tid. Det er bare en annen måte for å holde dataene dine er sikkerhetskopiert hvis harddisken krasjer, som fortsatt skje oftere enn du skulle tro.

En annen god grunn til å kjøpe dem for å se din film samling på din HDTV. Hvis du har en Xbox-En eller PS4-konsollen, kan du brenne filmene dine på en Blu-ray plate og spille dem direkte. Dette er faktisk mye enklere enn å prøve å streame innhold fra din datamaskin eller NAS-en til HDTV-apparatet, noe som krever en gigabit-tilkobling mellom alle dine enheter.

BD-R, BD-RE-og BD-DL

Når Blu-ray først kom ut, var det egentlig bare to typer plater: skrive og overskrivbare. BD-R – plater er skrive-og BD-RE er overskrivbare. Standard størrelse for disse platene er 25 GB, og de har bare ett lag. Disse koster ca $1 per plate.

Etter en stund, tolags Blu-ray-plater begynte å dukke opp. Akkurat som dual layer Dvd-er, disse Blu-ray-plater kan romme doble mengden av data som vanlige plater eller 50 GB i dette tilfellet. Disse platene er betydelig dyrere på mer enn $2 per plate.

En BD-RE DL (50GB og overskrivbare) platen er enda dyrere å komme inn på rundt $3 per plate. Så hvor lang tid tar det å forbrenne en av disse Blu-ray-plater? Vel, det hele avhenger av hastigheten på din brenner og størrelsen på platen. Her er en figur fra Wikipedia:

BD-XL TL, BD-XL-QL, og BD-XL DS TL

Nå la oss komme til nyere ting der de virkelig store størrelser begynner å komme inn. I 2010, BD-XL-plater ble annonsert, og de kommer i to smaker: trippel layer (TL) og firemannsrom layer (QL). En BD-XL TL platen kan holde opp til 100 GB med data og en BD-XL QL-plate maxes ut på 128 GB.

Sammen med den større størrelsen kommer en større pris! BD-XL TL-plater start rundt $10 per plate. Det synes ikke som QL-plater noensinne har fått noen grep, for jeg kan ikke engang finne et sted som selger dem. Virker som de 100 GB plater som er mest populære når vi snakker om BD-XL.

BD-XL DS (dobbeltsidig) TL er en annen spesifikasjon som har blitt godkjent av Blu-ray Disc Association, som vil støtte opp til 200 GB, men det vil bare være kostnadseffektiv for kommersiell bruk som datasentre, cloud computing, etc.

For forbrukerne, det meste du kan komme med Blu-ray BD-XL-brenner og en BD-XL TL-plate som kan lagre opp til 100 GB. Det er fortsatt mye data på en plate!

Ultra HD og 4K-BD-ROM

Til slutt, Blu-ray Disc Association annonserte i slutten av 2015 som nye 4K-Blu-ray-formatet vil støtte Ultra HD og 4K-video med opptil 60 bilder per sekund. Hvis du ikke har hørt om UHD ennå, Google det.

I utgangspunktet, 4K-Tv-er er selger som gale i dag, men du har kanskje kommet over noen som sier å holde ut inntil 4K UDH sett blir tilgjengelige. Det er fordi disse nye 4K-Tv-er vil ha støtte for high dynamic range, som tillater dem å vise flere farger, flere detaljer og bedre høydepunkter.

Dessverre, disse high dynamic range 4K sett ikke kommer fram til 2016, og vil mest sannsynlig være langt dyrere enn $700 Vizio 4K sett. Imidlertid, i henhold til de personer som har sett det, 4K med høy dynamisk rekkevidde som gjør en betydelig forskjell over 1080p, mens mange sier at det er vanskelig å se forskjellen mellom en aktuell 4K sett og 1080p, spesielt på Tv-er mindre enn 65 cm i størrelse.

Selvfølgelig, du må blåse opp en masse penger. For å nyte denne awesome oppløsning, vil du trenger en 4K-TV med high dynamic range, en ekte 4K-Blu-ray-spiller som kommer i 2016, og den nye 4K UDH Blu-ray-plater, som kommer på 1. Mars 2016.

Det er for tiden 4K-Blu-ray spillere på markedet, men de er ikke native 4K, noe som betyr at de rett og slett ta en 1080p-signal og oppskalere den til 4K. En ekte 4K-spiller vil sette deg tilbake på minst $400 til $600 i 2016, men vil tilbyr ekte 4K-oppløsning (så lenge du kjøpe den nye 4K-Blu-ray-UHD-plater også).

Forhåpentligvis, dette gir deg litt mer bakgrunn i Blu-ray-teknologien, og hvor den farer hen. For folk flest, vil det gjelde for sine filmer og TV-apparater, men også for de som har Blu-ray disc-stasjoner på sine datamaskiner. Hvis du har noen spørsmål, føl deg fri til å kommentere. Nyt!