“Curiosity vindt bouwstenen voor leven op Mars”

0
130

Curiosity heeft een paar aanwijzingen gevonden dat leven op Mars in een ver verleden inderdaad mogelijk is geweest. Hoewel er dus enkele aanwijzingen zijn, heeft de Mars-sonde geen bewijs kunnen afleveren van leven op de rode planeet.

Curiosity trof op Mars organische moleculen aan met daarin de bouwstenen voor leven, zegt ruimtevaartorganisatie NASA. In de moleculen die Curiosity haalde uit poeder uit een rots die NASA-medewerkers Cumberland hebben genoemd, zitten onder meer koolstof en waterstof. NASA vermeldt wel dat organische moleculen kunnen wijzen op leven, maar dat die ook kunnen bestaan zonder dat er ooit leven is geweest op Mars.

Naast de organische moleculen heeft de Mars-rover ook een piek in de methaanconcentratie in de atmosfeer gemeten. Begin 2014 was zeven op de miljard deeltjes in de atmosfeer methaan, tien keer zoveel als in andere periodes.

Uit beide aanwijzingen leidt NASA af dat er ‘gunstige condities’ zijn geweest op Mars om leven te ondersteunen. Curiosity landde in 2012 op Mars en heeft onder meer als missie om te ontdekken of er ooit leven mogelijk is geweest op de rode planeet. Bovendien moet de Mars-rover metingen doen als voorbereiding op een missie naar Mars met mensen; die moet ergens in de komende dertig jaar plaatsvinden.