Jag försökte använda en Windows-klon som en daglig drivrutin, så här gick det

0
0

Nyckelalternativ

  • ReactOS är ett operativsystem utvecklat för att köra Windows-appar.
  • ReactOS liknar Windows XP eller 2000, men är fortfarande i alfastadiet, släpar efter de senaste Windows-versionerna.
  • ReactOS kan köra äldre Windows-appar, har en inbyggd appbutik och är bäst lämpad för retro-PC-spel med minimal hårdvara.

Linux kan typ köra Windows-appar men inte utan att hoppa genom flera ramar. Föreställ dig ett operativsystem som är designat från grunden för att köra Windows-appar inbyggt. Det är löftet med ReactOS.

Vad är ReactOS och varför ska du bry dig

Möt ReactOS. Det är ett gratis operativsystem med öppen källkod som utvecklats från början för att köra Windows-drivrutiner och programvara. Det är inte Linux. Det är inte Unix. Det är faktiskt en omvänd Windows-klon.

Du kan föreställa dig hur skrämmande kloning av ett helt operativsystem med sluten källkod kan vara. Att kalla det ambitiöst vore en underdrift. ReactOS har varit under utveckling under de senaste två decennierna, och det är fortfarande i alfa! Så vi bör inte förvänta oss en stabil release någon gång snart. När du loggar in på ReactOS-skrivbordet kommer du inte att se en Windows 11-liknande. Eller Windows 10, 8, 7 eller till och med XP. Det ser ut och känns mycket som Windows 2000 eller 98. Även om ett stabilt ReactOS kommer ut en dag kommer det att ligga ett par decennier efter den senaste versionen av Windows.

Jag föredrar Linux, men jag är låst till Windows av några exklusiva appar. Om det inte var för dessa appar och spel skulle jag avsluta Windows helt. Jag har försökt köra dem i Linux med Wine och dess motsvarigheter, men det går aldrig så smidigt som jag skulle vilja. Det var därför, när jag hittade ReactOS, jag var glad att prova det.

ReactOS varnar för att projektet inte är redo att bli en daglig förare ännu, och att jag bara ska använda det för testning och utvärdering. Men jag älskar retrodatorer, och jag var fast besluten att inte låta några blå skärmar stå i vägen (tyvärr gjorde de det). Här är hela historien.

Installera ReactOS

Jag rekommenderar inte att du installerar ReactOS på din huvuddator av två anledningar: ReactOS behöver väldigt få resurser och modern hårdvara är överdriven för det. För det andra kan det vara instabilt och buggigt. Om du har en gammal bärbar dator eller PC liggande är det den bästa hårdvaran att installera ReactOS på. Du kan också köra den i en virtuell maskin.

Stäng

Överraskande nog tog det fem minuter att installera ReactOS (det var snabbare än vissa appar). Jag gick igenom en gammaldags installationsskärm, sedan en OS-installation och en misslyckad drivrutinsinstallation. Två omstarter senare var jag på ReactOS-skrivbordet.

Första intryck

Windows 2000 och 98 var före min tid, men jag har använt Windows XP. ReactOS fångar utseendet och känslan. Det finns en startmeny, ett aktivitetsfält, ett meddelandefält och standardskrivbordsikoner som påminner mig om Windows XP (märk genvägen “Den här datorn” i hörnet). Kontextmenyn är en pixel-för-pixel-rekreation, komplett med en “Refresh” knapp.

Stäng

Jag gick in i skrivbordsegenskaperna och hittade de alltför välbekanta skärminställningarna. Om du har använt Windows XP eller 2000, kommer dessa bakgrundsbilder att vara en tripp down memory lane. Vad sägs om den här funktionella skärmsläckaren från filmen Matrix? Eller denna ursprungliga Paint-klon.

Stäng

ReactOS har också en identisk Task Manager. Du kan se din resursanvändning på fliken prestanda. ReactOS använder 131 MB RAM och knappt någon CPU. Den rekommenderade mängden minne är 256 MB och operativsystemet begränsar sig till en enda CPU-kärna.

Även om det ser inte mycket ut som de senaste versionerna, Windows-användare kommer att känna sig som hemma med ReactOS UI.

Vad kan du göra på ReactOS

Låt oss nu testa hur bra det fungerar. Det är här gummit möter vägen.

stark>

ReactOS kan köra körbara EXE-filer inbyggt. Det fungerar särskilt bra för äldre appar som inte längre fungerar på Windows 10 eller Windows 11. ReactOS har också en inbyggd butik där du kan installera uppdateringar och appar. Se det som en öppen källkodsklon av Microsoft Store. Det kallas Application Manager, där du kan söka och installera appar med ett enda klick. Alternativt kan du ladda ner EXE-filer från internet och köra deras installationsguider precis som du skulle göra på Windows.

Jag började med att testa appen vi alla använder mest: webbläsaren. ReactOS har en inbyggd version av Internet Explorer som kallas WineInternetExplorer. Det gick inte att ladda de flesta webbplatser på grund av säkerhetscertifikatfel.

Så jag installerade Mozilla Firefox och installationen gick smidigt. Tyvärr har Mozilla tappat stödet för gamla versioner av Windows. Så jag kunde bara få version 52.0 att fungera. Google Chrome och Chromium (öppen källkodsprojektet som driver Google Chrome och många andra webbläsare) kraschade hela tiden operativsystemet. Jag hittade också ett gäng obskyra webbläsare i ReactOS-butiken. K-meleon webbläsare, MyPal, NewMoon och några andra.

Även om den äldre versionen av Firefox nästan fungerade, fungerade den inte med Google Docs (min primära dokumentredigerare) eller laddade YouTube (där jag lyssnar på musik medan jag redigerar nämnda dokument). Google Docs laddades men det släpade fruktansvärt efter. Jag skulle inte rekommendera att använda någon av dessa föråldrade webbläsare eftersom de är fulla av säkerhets- och integritetssårbarheter.

Stäng

Jag installerade AbiWord som inte släpade så jag lyckades ställa in ordbehandlingsdelen. ReactOS har också inbyggt stöd för Microsoft Office. Men jag behöver inte Office, så jag brydde mig inte om att installera det. Jag försökte få Spotify att fungera, vilket kraschade operativsystemet.

Stäng

Jag behöver även Adobe Photoshop och Illustrator i mina dagliga arbetsflöden. Men ReactOS stöder bara inte moderna versioner av dessa appar. Någon lyckades köra en gammal version av Photoshop på ReactOS. Men det var inte ett alternativ för mig.

Jag älskar retro PC-spel (det är den andra anledningen till att jag behöver Windows). Och de fungerar förvånansvärt bra här. Om du inte gillar Windows men älskar gamla PC-spel kan ReactOS vara något för dig. Jag spelade Chicken Invaders på ReactOS och det gick bra.

Så mycket som Jag skulle vilja att det var, ReactOS är inte ett riktigt alternativ till Windows (ännu). OS är fortfarande i de första utvecklingsstadierna och det kommer att ta lång tid innan det kan bli en daglig drivrutin. Jag lyckades få lite arbete på det och spelade ett spel eller två, men operativsystemet kraschade hela tiden på mig. Utöver det var jag tvungen att installera om den ett par gånger eftersom den inte kunde återhämta sig från krascherna. Som sagt, det är en fröjd att testa ett projekt som detta, speciellt om du älskar retrodatorer.