Ik heb geprobeerd een Windows-kloon als dagelijks stuurprogramma te gebruiken, hier is hoe het ging

0
1

Belangrijkste punten

  • ReactOS is een besturingssysteem ontwikkeld om native Windows-apps uit te voeren.
  • ReactOS lijkt op Windows XP of 2000, maar bevindt zich nog steeds in de alfafase en loopt achter op recente Windows-versies.
  • ReactOS kan oudere Windows-apps uitvoeren, heeft een native app store en is het meest geschikt voor retro pc-games op minimale hardware.

Linux kan een soort Windows-apps uitvoeren, maar niet zonder door meerdere hoepels te springen. Stel je een besturingssysteem voor dat van de grond af aan is ontworpen om Windows-apps native uit te voeren. Dat is de belofte van ReactOS.

Wat is ReactOS, en waarom zou je erom geven

Maak kennis met ReactOS. Het is een gratis en open source besturingssysteem dat helemaal opnieuw is ontwikkeld om Windows-stuurprogramma's en -software uit te voeren. Het is geen Linux. Het is geen Unix. Het is eigenlijk een reverse-engineered Windows-kloon.

Je kunt je voorstellen hoe ontmoedigend het klonen van een volledig closed-source OS kan zijn. Ambitieus noemen zou een understatement zijn. ReactOS is de afgelopen twee decennia in ontwikkeling geweest en het is nog steeds in de alfafase! We moeten dus niet snel een stabiele release verwachten. Wanneer je inlogt op het ReactOS-bureaublad, zie je geen Windows 11-lookalike. Of Windows 10, 8, 7 of zelfs XP. Het lijkt en voelt veel op Windows 2000 of 98. Zelfs als er ooit een stabiele ReactOS uitkomt, zal het een paar decennia achterlopen op de nieuwste versie van Windows.

Ik geef de voorkeur aan Linux, maar ik ben door een paar exclusieve apps opgesloten in Windows. Als die apps en games er niet waren, zou ik Windows helemaal stoppen. Ik heb geprobeerd ze onder Linux uit te voeren met Wine en zijn equivalenten, maar het gaat nooit zo naadloos als ik zou willen. Dat is de reden waarom ik, toen ik ReactOS ontdekte, enthousiast was om het eens te proberen.

ReactOS waarschuwt dat het project nog niet klaar is om als dagelijkse driver te dienen, en dat ik het alleen moet gebruiken voor testen en evaluatie. Maar ik hou van retrocomputers, en ik was vastbesloten om een ​​paar blauwe schermen niet in de weg te laten staan ​​(helaas deden ze dat wel). Hier is het hele verhaal.

ReactOS installeren

Ik raad het installeren van ReactOS op je hoofdcomputer af om twee redenen: ReactOS heeft heel weinig bronnen nodig en moderne hardware is er overkill voor. Ten tweede kan het onstabiel en met fouten zijn. Als je een oude laptop of pc hebt liggen, is dit de beste hardware om ReactOS op te installeren. Je kunt het ook in een virtuele machine uitvoeren.

Sluiten

Verrassend genoeg duurde het vijf minuten om ReactOS te installeren (het was sneller dan sommige apps). Ik doorliep een ouderwets installatiescherm, vervolgens een besturingssysteeminstallatie en een mislukte installatie van het stuurprogramma. Twee herstarts later zat ik op het ReactOS-bureaublad.

Eerste indrukken

Windows 2000 en 98 waren van vóór mijn tijd, maar ik heb Windows XP gebruikt. ReactOS legt de look en feel vast. Er is een startmenu, een taakbalk, een meldingenvak en standaard bureaubladpictogrammen die me aan Windows XP doen denken (let op de snelkoppeling 'Deze computer' in de hoek). Het contextmenu is een pixel-voor-pixel-recreatie, compleet met een 'Vernieuwen'-functie. knop.

Sluit

Ik ging naar de Desktop-eigenschappen en vond de maar al te bekende weergave-instellingen. Als je Windows XP of 2000 hebt gebruikt, zullen deze achtergronden een trip down memory lane zijn. Wat dacht je van deze functionele screensaver, geript uit de film Matrix? Of deze originele Paint-kloon.

Sluit

ReactOS heeft ook een identieke Taakmanager. U kunt uw resourcegebruik zien op het tabblad Prestaties. ReactOS gebruikt 131 MB RAM en nauwelijks een CPU. De aanbevolen hoeveelheid geheugen is 256 MB en het besturingssysteem beperkt zich tot één CPU-kern.

Ook al is het lijkt niet veel op de recente versies, Windows-gebruikers zullen zich meteen thuis voelen met de ReactOS UI.

Wat kun je doen op ReactOS

Laten we nu testen hoe goed het werkt. Dit is waar het rubber de weg raakt.

ReactOS kan uitvoerbare EXE-bestanden native uitvoeren. Het doet het vooral goed voor oudere apps die niet langer werken op Windows 10 of Windows 11. ReactOS heeft ook een native store waar je updates en apps kunt installeren. Zie het als een open-source kloon van de Microsoft Store. Het heet Applicatiebeheer, waar u met één klik apps kunt zoeken en installeren. Als alternatief kunt u EXE-bestanden downloaden van internet en de installatiewizards uitvoeren, net zoals u dat op Windows zou doen.

Ik begon met het testen van de app die we allemaal het meest gebruiken: de webbrowser. ReactOS heeft een ingebouwde versie van Internet Explorer genaamd WineInternetExplorer. De meeste websites konden niet worden geladen vanwege fouten in het beveiligingscertificaat.

Dus installeerde ik Mozilla Firefox en de installatie verliep soepel. Helaas heeft Mozilla de ondersteuning voor oude versies van Windows stopgezet. Ik kon dus alleen versie 52.0 werkend krijgen. Google Chrome en Chromium (het open-sourceproject dat Google Chrome en vele andere browsers aandrijft) lieten het besturingssysteem voortdurend crashen. Ik vond ook een aantal obscure browsers in de ReactOS-winkel. K-meleon-browser, MyPal, NewMoon en een paar anderen.

Hoewel de oudere versie van Firefox bijna werkte, werkte deze niet met Google Docs (mijn primaire documenteditor) of YouTube (waar ik naar muziek luister terwijl ik de genoemde documenten bewerk). Google Documenten zijn geladen, maar het bleef vreselijk achter. Ik zou het gebruik van deze verouderde browsers niet aanraden, omdat ze vol zitten met beveiligings- en privacyproblemen.

Sluit

Ik heb AbiWord geïnstalleerd, maar dat bleef niet achter, dus het lukte me om het tekstverwerkingsgedeelte in te stellen. ReactOS heeft ook native ondersteuning voor Microsoft Office. Maar ik heb Office niet nodig, dus ik heb niet de moeite genomen om het te installeren. Ik heb geprobeerd Spotify werkend te krijgen, waardoor het besturingssysteem crashte.

Sluiten

Ik heb Adobe Photoshop en Illustrator ook nodig in mijn dagelijkse workflows. Maar ReactOS ondersteunt gewoon geen moderne versies van deze apps. Iemand is erin geslaagd een oude versie van Photoshop op ReactOS te draaien. Maar dat was voor mij geen optie.

Ik hou van retro pc-games (dat is de tweede reden dat ik Windows nodig heb). En ze werken hier verrassend goed. Als je Windows niet leuk vindt, maar wel van oude pc-games, dan is ReactOS misschien iets voor jou. Ik heb Chicken Invaders op ReactOS gespeeld en het liep geweldig.

Hoe graag ik het ook zou willen, ReactOS is (nog) geen echt alternatief voor Windows. Het besturingssysteem bevindt zich nog in de beginfase van de ontwikkeling en het zal nog lang duren voordat het een dagelijkse driver kan zijn. Ik heb er wat werk aan kunnen doen en een spelletje of twee gespeeld, maar het besturingssysteem bleef crashen. Bovendien moest ik het een paar keer opnieuw installeren omdat het niet kon herstellen van de crashes. Dat gezegd hebbende, het is een genot om een ​​project als dit te testen, vooral als je van retro computing houdt.