4 gratis Android-toetsenborden die uw privacy respecteren

0
3

Snelle links

  • Waarom u Google Gboard of Google moet verlaten Microsoft Swiftkey
  • AnySoftKeyboard
  • Openbord
  • Eenvoudig toetsenbord
  • Florisboard

Je persoonlijke sms-berichten, bankgegevens, wachtwoorden voor sociale media en zoekgeschiedenis hebben allemaal één telefoon-app gemeen: het toetsenbord . Wanneer zoveel privégegevens met één enkele app worden gekoppeld, wordt privacy een echte zorg.

Waarom je Google Gboard of Microsoft Swiftkey moet laten varen

Als je al een favoriet toetsenbord hebt dat uit de weg blijft en de klus klopt, lijkt het gedoe om aan een nieuw toetsenbord te wennen misschien zinloos. Maar ik kan je misschien overtuigen om je toetsenbord te veranderen.

Een paar maanden geleden heb ik mijn Gboard vervangen door Microsoft Swiftkey. En het groeide op mij, dus ik bleef erbij. In ieder geval tot voor kort, toen ik een schakelaar tegenkwam in het instellingenmenu. Er is standaard een schakelaar ingeschakeld met de tekst 'Gegevens delen voor personalisatie van advertenties.' Hiermee kan Microsoft apparaat- en toetsenbordgebruiksgegevens verzamelen.

Sluiten

Mijn eerste gedachte was: heeft een toetsenbord überhaupt internettoegang nodig? Natuurlijk niet. Daar is geen rechtvaardiging voor. Tenzij u uw gebruikers zoveel mogelijk gegevens wilt ontginnen. Dat maakt deze toetsenborden een slechte keuze vanwege de privacy.

Volgens hun privacybeleid bellen de toetsenbordapps van Google en Microsoft regelmatig naar huis met metadata en gebruiksstatistieken. Metagegevens en gebruiksstatistieken zijn wat officieel wordt beschreven in het privacybeleid van Microsoft Swiftkey. Maar wat u in de app typt, wordt ook naar de servers van Microsoft verzonden. Een paar jaar geleden had SwiftKey een bug waardoor de privé-e-mailadressen van anderen in de voorspellingsvakken werden weergegeven. Microsoft moest de synchronisatiefuncties tijdelijk afsluiten.

Dat was geen geïsoleerd incident. Ai.type is een populair toetsenbord met meer dan 50 miljoen gebruikers. Het bedrijf kreeg te maken met een datalek waardoor gevoelige gegevens van ongeveer 30 miljoen van deze gebruikers openbaar werden gemaakt. Er werd beloofd dat de record gecodeerd zou zijn, maar dat was feitelijk niet het geval. Het lek bevatte bijna 9 miljoen vermeldingen van wat mensen in hun schermtoetsenbord hadden getypt, inclusief gevoelige informatie zoals webgeschiedenis, e-mailadressen, locaties, telefoonnummers en zelfs live wachtwoorden.

Samsung had zijn fiasco met het schermtoetsenbord in de vorm van een bug die hackers gratis toegang gaf tot de gebruikersinterface. apparaten.

Dat wil niet zeggen dat deze populaire toetsenborden keyloggers of malware zijn. Het probleem met deze apps is niet alleen hun onbeperkte internettoegang. Maar ook hun closed-source karakter. Functioneel gezien zijn deze toetsenbord-apps zwarte dozen en u weet niet wat er met uw gegevens en tekst gebeurt.

Bedrijven pluggen op agressieve wijze generatieve AI in elke app die ze kunnen vinden. SwiftKey heeft nu een Microsoft AI Copilot-integratie. En de privacyrisico’s zullen vanaf nu alleen maar groter worden. Daarom is dit het perfecte moment om over te stappen naar een echt gratis, open-source toetsenbord dat offline blijft (net zoals een toetsenbord hoort te doen). Ik heb vier geweldige opties om in bepaalde volgorde met je te delen.

AnySoftKeyboard

De eerste is AnySoftKeyboard. Het is een open-source app die geen netwerktoestemming nodig heeft om te werken. En het bevat alle functies die u van een fatsoenlijk schermtoetsenbord mag verwachten, en meer.

Je krijgt ondersteuning voor meerdere talen, autocorrectie, thema's, donkere modus, incognitomodus, gesplitste of compacte lay-outs, gesynchroniseerd klembord, automatisch aanvullen, emoji-ondersteuning, spraakgestuurd typen en tekstsuggesties.

Sluit

Het werkt altijd in de incognitomodus, zodat u zich nooit zorgen hoeft te maken dat uw toetsenbord bijhoudt wat u typt. Het heeft ook een paar handige kleine functies, zoals het veranderen van kleur zodat het past bij het thema van de app waarin je je bevindt. Het heeft zelfs een batterijbesparende modus.

Typen met gebaren bevindt zich echter nog in de bètafase. Veegbewegingen om te typen zijn dus janky en buggy. De instellingen van de app zijn ook overal te vinden. Maar het toetsenbord zelf is rijk aan functies.

Openbord

Openboard is nog een ander open-source toetsenbord. Maar deze is ontworpen om Gboard te vervangen. Het heeft de vertrouwde lay-out van Gboard, maar zonder enige Google-afhankelijkheden. Het is comfortabel in gebruik en blijft uit de weg. Het is geen barebones, maar niet te rijk aan functies. Het is een solide toetsenbord waar je gemakkelijk dagelijks mee rijdt. Ik gebruik het nu een maand.

Sluit

Afgezien van de veegfunctie van Gboard, heeft Openboard alles. Het ondersteunt autocorrectie, gepersonaliseerde suggesties, incognitomodus, een persoonlijk woordenboek, uitgebreide taalondersteuning, een klembord en emoji's.

Openboard heeft echter geen thema-opties. Het heeft slechts twee thema's die in 2015 vastlopen. Het is niet beschikbaar in de Google Play Store. Maar je kunt het van F-droid of de officiële GitHub-repository halen.

Eenvoudig toetsenbord

Trouw aan zijn naam, is het Simple Keyboard gewoon een toetsenbord zonder opgeblazen gevoel. Het is superlicht (minder dan 1 MB) en vereist alleen toestemming om de vibratiemotor te bedienen. Simple Keyboard is ook open source, dus u kunt de code persoonlijk onderzoeken of vanuit de bron compileren.

Sluit

Verrassend genoeg heeft het meer thema's dan Openboard, maar zeer minimale functies. Autocorrectie is standaard ingeschakeld. Er is geen veegfunctie, maar hij heeft wel een emoji-toetsenbord. Toen ik het testte, voelde het gewoon lichtgewicht aan. Het kan een geweldige optie zijn voor goedkopere telefoons en tablets.

Florisboard

Wederom hebben we een open-source toetsenbord dat offline werkt. Maar naast dat het privacyvriendelijk is, is Florisboard het modernste en meest doordacht ontworpen toetsenbord op deze lijst.

Het bevindt zich momenteel in de bètafase, maar is stabiel genoeg voor dagelijks gebruik. De gebaren en het glijden werken als een tierelier. Er ontbreken nog steeds een aantal functies, zoals spellingcontrole en voorspellende suggesties, maar de ontwikkelaar werkt actief aan het project. Het heeft een aantal uitstekende thema- en aanpassingsopties. Het klembord is mooi geïntegreerd, net als het emoji-bord.

Sluit

Afgezien van de functies die ontbreken, is de rest van de app gepolijst. Als u een toetsenbord wilt dat fris en modern aanvoelt en tegelijkertijd een privacyvriendelijke ervaring biedt, dan kunt u met Florisboard niet fout gaan.

Florisboard is niet beschikbaar in de Google Play Store. Maar je kunt het van F-Droid pakken om automatische updates te krijgen. Als alternatief kunt u het sideloaden met behulp van de APK die beschikbaar is in de GitHub-repository.

Deze veelzijdige en privacyvriendelijke toetsenborden maken het gemakkelijk om de opgeblazen en invasieve toetsenborden achterwege te laten die elke toetsaanslag willen volgen.