4 gratis Android-tangentbord som respekterar din integritet

0
5

Snabblänkar

  • Varför du ska hoppa av Google Gboard eller Microsoft Swiftkey
  • AnySoftKeyboard
  • Öppen bräda
  • Enkelt tangentbord
  • Florisboard

Dina personliga textmeddelanden, bankinformation, lösenord för sociala medier och sökhistorik har alla en telefonapp gemensamt: tangentbordet . När så mycket privat data gränssnitt med en enda app, blir integritet ett verkligt problem.

Varför du bör hoppa över Google Gboard eller Microsoft Swiftkey

Om du redan har ett favorittangentbord som håller sig ur vägen och får jobbet gjort, kan besväret med att vänja sig vid ett nytt tangentbord verka meningslöst. Men jag kanske kan övertyga dig om att byta tangentbord.

För ett par månader sedan bytte jag ut min Gboard mot Microsoft Swiftkey. Och det växte på mig, så jag höll fast vid det. Åtminstone tills nyligen, när jag snubblade över en växling i dess inställningsmeny. En switch är aktiverad som standard som läser “Dela data för annonsanpassning.” Det gör det möjligt för Microsoft att samla in enhets- och tangentbordsanvändningsdata.

Stäng

Min första tanke var, behöver ett tangentbord tillgång till internet i första hand? Naturligtvis gör det inte det. Det finns ingen motivering för det. Såvida du inte vill bryta dina användare för så mycket data du kan. Det är det som gör dessa tangentbord till ett dåligt val för integriteten.

Enligt deras integritetspolicy ringer tangentbordsapparna från Google och Microsoft ofta hem med metadata och användningsstatistik. Metadata och användningsstatistik är vad som officiellt beskrivs i Microsoft Swiftkeys sekretesspolicy. Men det du skriver in i appen skickas också till Microsofts servrar. För några år sedan hade SwiftKey en bugg som började visa andras privata e-postadresser i prediktionsrutorna. Microsoft var tvungen att stänga av synkroniseringsfunktionerna tillfälligt.

Det var inte en isolerad händelse. Ai.type är ett populärt tangentbord med över 50 miljoner användare. Den drabbades av ett dataintrång som avslöjade känsliga register för cirka 30 miljoner av dessa användare. Rekordet utlovades krypteras, men det var det faktiskt inte. Läckan hade nästan 9 miljoner poster av vad människor hade skrivit på sitt tangentbord på skärmen, inklusive känslig information som webbhistorik, e-postadresser, platser, telefonnummer och till och med livelösenord.

Samsung hade sitt fiasko med tangentbordet på skärmen i form av en bugg som gav hackare fri tillgång till användarna’ enheter.

Allt detta är inte att säga att dessa populära tangentbord är keyloggers eller skadlig kod. Problemet med dessa appar är inte bara deras obegränsade internetåtkomst. Men också deras stängda källkod. Funktionellt är dessa tangentbordsappar svarta lådor, och du har inget sätt att veta vad som händer med din data och text.

Företag kopplar aggressivt in generativ AI i varje app de kan hitta. SwiftKey har nu en Microsoft AI Copilot-integration. Och integritetsriskerna kommer bara att bli värre från och med nu. Det är därför det är den perfekta tiden att byta till ett helt gratis tangentbord med öppen källkod som förblir offline (precis som ett tangentbord är tänkt att göra). Jag har fyra fantastiska alternativ att dela med dig i särskild ordning.

AnySoftKeyboard

Först ut är AnySoftKeyboard. Det är en app med öppen källkod som inte behöver nätverksbehörighet för att fungera. Och den innehåller alla funktioner du kan förvänta dig av ett anständigt tangentbord på skärmen och mer.

Du får stöd för flera språk, autokorrigering, teman, mörkt läge, inkognitoläge, delade eller kompakta layouter, synkroniserat urklipp, autofyll, stöd för emoji, röstskrivning och textförslag.

Stäng

Den körs alltid i inkognitoläge, så du behöver aldrig oroa dig för att ditt tangentbord ska spåra vad du skriver. Den har också några tjusiga små funktioner som att den ändrar färg för att matcha temat för appen du befinner dig i. Den har till och med ett batterisparläge.

Gestskrivning är dock fortfarande i beta. Så svepgester för att skriva är otäcka och buggiga. Appens inställningar finns också överallt. Men själva tangentbordet är funktionsrikt.

Openboard

Openboard är ännu ett tangentbord med öppen källkod. Men den här är designad för att ersätta Gboard. Den har den välbekanta layouten som Gboard men utan några Google-beroenden. Den är bekväm att använda och håller sig ur vägen. Det är inte barebones men inte alltför funktionsrikt. Det är ett solidt tangentbord som du enkelt kan köra dagligen. Jag har använt den i en månad nu.

Stäng

Förutom Gboards svepfunktion har Openboard allt. Den stöder autokorrigering, personliga förslag, inkognitoläge, en personlig ordbok, omfattande språkstöd, ett urklipp och emojis.

Openboard saknar dock temanalternativ. Den har bara två teman som har fastnat under 2015. Den är inte tillgänglig på Google Play Butik. Men du kan ta det från F-droid eller den officiella GitHub-repo.

Enkelt tangentbord

Sant namnet är Simple Keyboard bara ett tangentbord utan uppsvälldhet. Den är superlätt (mindre än 1 MB) och kräver bara tillstånd för att styra vibrationsmotorn. Simple Keyboard är också öppen källkod, så du kan personligen undersöka dess kod eller kompilera den från källan.

Stäng

Överraskande nog har den fler teman än Openboard men väldigt minimala funktioner. Autokorrigering är aktiverat som standard. Det finns ingen svepfunktion, men den har ett emoji-tangentbord. När jag testade den kändes den bara lätt. Det kan vara ett bra alternativ för billigare telefoner och surfplattor.

Florisboard

Återigen har vi ett tangentbord med öppen källkod som fungerar offline. Men förutom att vara integritetsvänligt är Florisboard det modernaste och mest genomtänkta tangentbordet på den här listan.

Den är för närvarande i beta men stabil nog för daglig användning. Gester och glidning fungerar som en charm. Det saknas fortfarande några funktioner som stavningskontroll och prediktiva förslag, men utvecklaren arbetar aktivt med projektet. Den har några utmärkta teman och anpassningsalternativ. Urklippet integreras fint, liksom emoji-tavlan.

Stäng

Förutom de funktioner som saknas är resten av appen polerad. Om du vill ha ett tangentbord som känns fräscht och modernt samtidigt som det levererar en integritetsvänlig upplevelse kan du inte gå fel med Florisboard.

Florisboard är inte tillgängligt i Google Play Butik. Men du kan ta den från F-Droid för att få automatiska uppdateringar. Alternativt kan du sidladda den med hjälp av APK-filen som finns tillgänglig i GitHub-repo.

Dessa funktionsrika och integritetsvänliga tangentbord gör det enkelt att släppa de svullna och invasiva tangentborden som vill spåra varje tangenttryckning.