10 år senare använder jag fortfarande denna populära Android-automatiseringsapp

0
1

Snabblänkar

  • Tasker låser upp obegränsade möjligheter för Android < /li>
  • Så fungerar Tasker
  • Everyday Automation Awesomeness
  • Drivs av en lyhörd utvecklare och community

Tasker har funnits i mer än ett decennium, och projektet pågår fortfarande starkt med en aktiv utvecklare och en ständigt växande community. Ingen annan app matchar dess flexibilitet eller kraft. Och tio år senare är det fortfarande guldstandarden för automatisering på Android.

Tasker låser upp obegränsade möjligheter för Android

Tasker ger dig tillgång till hela spektrumet av automatisering på Android. Om det kan automatiseras kan Tasker göra det. Det är ett ganska ambitiöst påstående att göra om en app. Men det är lätt att säkerhetskopiera det.

Det finns fem nivåer av automatisering på Android.

Nivå 1: Detta är den grundläggande nivån för automatisering. Tänk på att öppna Spotify när du ansluter dina hörlurar, tysta telefonen när du går in på kontoret eller aktivera Stör ej på natten.

Nivå 2: Den andra nivån är där saker och ting blir lite mer komplexa. Tänk på flera utlösare, om-då-logik, automatisering av meddelanden eller profiler. Rutiner som om du missar ett samtal från din mamma och du är i klassen skickar automatiskt ett fördefinierat sms till henne.

Nivå 3: På nivå 3 vågar vi oss lite djupare in i automationskaninhålet. Saker som att synkronisera med smarta hemenheter, interagera automatiskt med telefonens och appens användargränssnitt eller använda röstkommandon faller inom denna kategori.

Nivå 4: Automatisering på denna nivå är endast för avancerade användare. Det involverar saker som komplex kapslad logik, att arbeta med API:er och skapa anpassade gränssnitt. Föreställ dig ett anpassat Hitta min telefon-projekt eller en automatisk utgiftsspårare.

Nivå 5: Detta är den mest sofistikerade automationsnivån som är möjlig på Android. Det är endast för programmeringsexperter eftersom det kräver kunskap om skript och programmeringsspråk som Javascript. Du kan skapa några verkligt unika automationsprojekt på den här nivån. Föreställ dig ett automatiserat hemsäkerhetssystem byggt med gamla Android-enheter.

De flesta populära automationsapparna gör ett tillräckligt bra jobb på nivå 1 och 2. Men de kämpar med avancerad automatisering. Och ingen av dem stöder ens scripting på expertnivå (förutom Tasker, förstås).

Tasker erbjuder alla nivåer av automatisering tack vare dess granulära kontroll över användargränssnittet, plugin-stöd, kapslad villkorlig logik och stöd för Javascript-skript för att köra komplexa rutiner och datamanipulation. Och det är så det låser upp obegränsade automatiseringsmöjligheter i Android.

Du kanske frågar dig själv varför jag behöver ett sådant kraftpaket om jag inte planerar att skapa sofistikerad automatisering på hög nivå. Svaret är enkelt: du kan bara använda andras avancerade projekt. Tasker har en stark och blomstrande gemenskap som delar resurser, handledning, felsökning och färdiga arbetsflöden som du enkelt kan importera och använda på din enhet.

Så fungerar Tasker

De funktioner som gör Tasker till ett kraftpaket är också det som gör det svårt att lära sig. Till skillnad från appar som Automate, Samsung Routines eller MacroDroid är Tasker inte lika intuitivt. Den kommer med en inlärningskurva. Men om du är en pysslare och tycker om processen att ta reda på saker, kan jag inte rekommendera det tillräckligt.

Du kan hitta massor av resurser online för att bemästra Tasker. Jag ska försöka ge dig en liten introduktion till denna underbara lilla värld här.

När du har installerat Tasker och gett den alla nödvändiga tillstånd kommer du att mötas av en förvirrande uppsättning flikar och knappar. De är inte alla märkta och Tasker går inte igenom dem heller. Innan du kan göra något i Tasker måste du förstå vad varje flik gör.

Profiler: Tänk på profiler som sammanhanget för att köra en automatiserad rutin. Det är här du ställer in villkor och utlösare för att köra “uppgifter.” Du kan skapa profiler baserat på tid, plats, händelse, applikation, dag och tillstånd.

strong> Stäng

  • Uppgifter: En uppgift är en sekvens av åtgärder som körs när en profil utlöses.
  • Åtgärder: Varje uppgift har en uppsättning åtgärder. Dessa åtgärder utförs efter varandra medan en uppgift körs.
  • Scener: Tasker låter dig skapa anpassade UI-element som dialogrutor, menyalternativ eller inmatningsfält. Scener är dessa anpassade UI-element.
  • Variabler: Tasker stöder avancerad manipulering av ett brett utbud av datatyper genom variabler. Du kan ställa in lokala variabler som är begränsade till en enskild profil eller globala variabler som delas med varje uppgift och profil i Tasker.

Om du förstår vad var och en av dessa komponenter gör, är det lätt att se hur de fungerar tillsammans. Du börjar med att skapa en profil där du definierar en utlösare och lägger till en uppsättning åtgärder som du vill köra när profilen utlöses. Slutligen länkar du profilen till uppgiften, och Tasker kommer automatiskt att utlösa uppgiften när dess villkor är uppfyllda.

Variabler och scener är mer avancerade funktioner som du inte behöver för grundläggande automatisering. Detsamma gäller plugins, som utökar Taskers möjligheter ytterligare.

Det är så Tasker ger dig mer detaljerad kontroll och stramare integration med Android OS än någon annan automationsapp. MacroDroid är fantastisk för sin användarvänlighet men (jämfört med Tasker) ger det dig bara ytlig kontroll över triggers och variabler. Detsamma gäller för Automate och dess nybörjarvänliga visuella flödesschema UI. IFTTT är mest avsett för smart hemkontroll och webbtjänster.

Everyday Automation Awesomeness

Det som gör Tasker fantastisk är hur den kan skräddarsys för nästan alla användningsfall.

Men om du inte vill skapa komplexa projekt från grunden kan du bläddra i TaskerNet, /r/Tasker subreddit eller Tasker-forum för att hitta community-projekt som du enkelt kan importera. Här är några fantastiska projekt som Tasker-communityt har skapat under åren.

Ett bättre hitta min telefon

Om du är som jag och håller telefonen tyst eller på Stör ej för det mesta, är det frustrerande när du inte kan hitta den. Du behöver bara importera detta projekt till din Tasker. Och nästa gång du tappar bort din telefon behöver du bara skicka en “var är min telefon” SMS och Tasker stänger av telefonen eller tar av den Stör ej. Det kommer också att vrida upp ringsignalen till max och skicka dig platsen för enheten och dess hastighet (ifall någon har den och den rör sig).

Tasker/Google Play Butik

Morgon- och nattrutiner

Du kan ställa in anpassade morgon- och kvällsrutiner som ansluter till smarta apparater, lampor och andra smarta hemtjänster. Smarta automatiska larm kan ta en titt på din kalender och automatiskt ställa in ett alarm baserat på ditt schema. Eller ställ in Tasker för att automatiskt köpa tunnelbanebiljetter, påminna dig om att dricka vatten eller hämta nycklar innan du går, eller tysta din telefon när du går in på kontoret.

Automatiska bakgrundsbilder

Att ha samma tapeter dag ut och dag in kan bli ganska tråkigt. Varför inte låta Tasker automatiskt välja bakgrundsbilder baserat på tid på dagen, väder eller om din enhet är i mörkt läge eller ljust läge?

Bättre 2FA

Vill du inte bry dig om att manuellt kopiera dina 2FA-koder? Låt Tasker kopiera dem från din SMS-app och släpp dem på ditt urklipp.

Hitta din bil

Vad sägs om ett projekt som berättar var du parkerade din bil? Tasker skapar ett meddelande som innehåller din platsinformation så snart du kopplar bort din telefon från bilens Bluetooth. När du behöver hitta din parkeringsplats igen klickar du bara på aviseringen igen och följer Google Maps-nålen tillbaka till din bil.

Drivs av en lyhörd utvecklare och community

Tasker har varit i aktiv utveckling i mer än ett decennium. Under dessa år samlade det en enorm användarbas. Tasker har en dynamisk community spridd över Reddit, Tasker-forum och XDA-utvecklare. Utvecklaren släpper regelbundna uppdateringar och engagerar sig med communityn.

Användare delar självstudier, resurser, plugins, profiler, skript och allmän expertis för att förbättra din Tasker-upplevelse. De flesta av dessa plugins och anpassade projekt är gratis att använda. Och det tar bara ett par tryckningar för att ladda en anpassad profil eller skript till Tasker. Det minskar inträdesbarriären för nya användare. Dessutom kan de lita på den hjälpsamma communityn för att lösa sina problem och hjälpa till med sina personliga projekt.

Detta har varit din första introduktion till Tasker. Nu är du redo att utforska det på egen hand och göra ditt liv enklare med lite användbar automatisering.