Wilt u uw eigen pc repareren? Zorg dat u deze 7 tools hebt

0
3

Snelle links

  • Precisieschroevendraaierset
  • Antistatische armband
  • Ingeblikte lucht
  • Multimeter
  • Wattenstaafjes
  • Magnetische onderdelenlade
  • Antistatische borstel

Belangrijkste aandachtspunten

  • Een precisieschroevendraaierset is essentieel voor het demonteren van pc-componenten, terwijl een metalen onderdelenbak de schroeven en onderdelen stevig vasthoudt en voorkomt dat ze rondvliegen.
  • Antistatische armbanden en borstels voeren statische lading effectief af bij het hanteren van hardwarecomponenten, waardoor u extra kosten door hardwarestoringen kunt voorkomen.
  • Ingeblikte lucht en wattenstaafjes zijn cruciaal voor het verwijderen van stof en vuil, terwijl een multimeter helpt bij het diagnosticeren van elektrische problemen in de circuits.

Technische expertise is niet de enige vereiste bij het plannen van een avontuur met pc-reparatie; het hebben van de juiste gereedschappen is net zo belangrijk. Deze gids behandelt de belangrijkste gereedschappen die u moet hebben, legt hun doel uit en benadrukt welk merk bekend staat om het produceren van hoogwaardige apparatuur in elke categorie.

Precisieschroevendraaierset

Een precisieschroevendraaierset is vereist voor het hanteren van schroeven bij het demonteren van pc-componenten zoals behuizingen, moederborden en harde schijven. Deze sets bevatten schroevendraaiers met verschillende punten, zoals kruiskop, platkop, zeskant en meer, zodat u geen schroeven stript of kwetsbare componenten beschadigt tijdens het verwijderen ervan.

Craig Lloyd/Review Geek

Bovendien voorkomen de magnetische punten dat kleine schroefjes vallen en verloren gaan tijdens het losschroeven, en zijn ze veilig in gebruik. Om deze redenen is een precisieschroevendraaierset een must-have in uw reparatietoolkit, of u nu uw pc voor de eerste keer repareert of van plan bent er een helemaal opnieuw te bouwen.

iFixit is een gerenommeerd merk dat bekend staat om het aanbieden van hoogwaardige precisieschroefsets. Hoewel basissets beginnen bij ongeveer $ 10, kunt u met een investering van minder dan $ 50 een set krijgen met een breder scala aan tips.

Antistatische armband

Factoren zoals lage luchtvochtigheid, het dragen van synthetische kleding of blootsvoets lopen op een tapijt kunnen statische elektriciteit in uw lichaam veroorzaken. Wanneer u gevoelige pc-componenten zoals de processor, geheugenmodules en het moederbord hanteert tijdens pc-reparaties, moet u rekening houden met de statische elektriciteit die uw lichaam vasthoudt.

Deze componenten kunnen alleen specifieke spannings- en stroomniveaus tolereren, en het overschrijden ervan kan deze ernstig beschadigen. Om dit risico te beperken en dure reparatie- of vervangingsrekeningen te vermijden, moet u investeren in een antistatische armband, ook wel antistatische polsband of ESD-polsband (Electrostatic Discharge) genoemd, een apparaat dat eventuele statische lading effectief afvoert.

Je hoeft de armband alleen maar om je pols te dragen en het andere uiteinde op een geaard oppervlak te bevestigen, zodat eventuele statische lading veilig naar de grond wordt afgevoerd zonder iets te beschadigen. Deze bescheiden investering kan onnodige reparatiekosten helpen voorkomen. Rosewill is een gerenommeerd merk dat deze armbanden aanbiedt, vanaf ongeveer $ 5.

Ingeblikte lucht

Arnet117/Shutterstock

Stofophoping is vaak de voornaamste oorzaak van talloze pc-problemen. Wanneer de ventilatieopeningen en ventilatoren verstopt raken, kan de pc oververhit raken, waardoor de GPU-ventilatoren trager worden en prestatieproblemen ontstaan. Daarom is het eerste dat u moet doen bij het repareren van een pc, het verwijderen van deze stofophoping.

Voor deze klus heb je ingeblikte lucht nodig. Het is een blik gevuld met gas onder druk dat stof wegblaast van uw pc-onderdelen, zoals het moederbord, de CPU-ventilator, de grafische kaart en de voeding. Dust-Off is hiervoor een bekend merk. Een single kost meestal tussen de $ 5 en $ 10, maar je kunt een betere deal krijgen als je ze in pakketten koopt.

Multimeter

Tijdens pc-reparaties moet u mogelijk verschillende aspecten beoordelen, zoals de uitgangsspanningen van de voeding, de continuïteit van draden of connectoren en de gezondheid van moederbordcomponenten zoals weerstanden, condensatoren en diodes. Op dezelfde manier is het vaak noodzakelijk om andere printplaten te controleren. Bij deze taken is een multimeter van onschatbare waarde.

Door spanning, stroom, weerstand en andere parameters te meten, kunt u afwijkingen detecteren die op ernstige hardwareproblemen duiden en eventuele elektrische problemen oplossen die u tegenkomt bij het testen van verschillende pc-secties. Daarom is het essentieel dat u een multimeter in uw pc-reparatietoolkit hebt.

Basismultimeters kosten minder dan $50, terwijl eenheden met extra functies en hogere nauwkeurigheid tot $100 kunnen kosten. Fluke is een gerenommeerd merk voor multimeters.

Wattenstaafjes

Hoewel perslucht kan helpen bij het verwijderen van stof uit belangrijke pc-componenten, vereisen bepaalde gebieden, zoals RAM-stickcontacten, moederbordconnectoren, sleuven en spleten, een zachte reiniging. Wattenstaafjes zijn het aanbevolen product voor het nauwkeurig reinigen van deze kwetsbare delen van uw computer.

Deze kleine stokjes zijn aan beide uiteinden voorzien van katoen, waardoor je effectief stof en vuil kunt verwijderen, taken kunt uitvoeren zoals het verwijderen van koelpastaresten of nieuwe pasta kunt aanbrengen. Dankzij hun zachte karakter vermijdt u het risico op krassen of beschadiging van gevoelige pc-onderdelen, waardoor u mogelijk kostbare reparaties kunt besparen.

Je kunt een pakket met meer dan 100 wattenstaafjes kopen voor minder dan $ 5. Hoewel verschillende merken deze wattenstaafjes aanbieden, heeft Q-Tips een goede reputatie.

Magnetische onderdelenlade

Hoewel een schroevendraaier met een magnetische punt kan voorkomen dat u tijdens het demonteren schroeven en andere metalen onderdelen laat vallen en kwijtraakt, is het nog steeds belangrijk om er iets aan vast te houden. Hiervoor wordt een magnetische onderdelenbak gebruikt.

Deze kleine, ondiepe metalen container is voorzien van een magnetische basis die alle metalen onderdelen die u erin plaatst veilig vasthoudt, zoals moeren en bouten, zodat ze niet van uw werkruimte of tafel kunnen rollen. Bovendien kunt u verschillende metalen onderdelen afzonderlijk ordenen op een manier die gemakkelijk te onthouden is.

Door alles binnen handbereik en georganiseerd te houden, kan dit metalen bakje het reparatieproces versnellen. Bovendien kunt u hem door uw werkruimte verplaatsen zonder de componenten die hij vasthoudt te morsen.

Je kunt een klein dienblad vinden voor minder dan €10, en zelfs een dienblad of dienbladset van behoorlijk formaat kost je niet meer dan €20. HORUSDY is een gerenommeerd merk in deze niche.

Antistatische borstel

Terwijl wattenstaafjes en ingeblikte lucht helpen bij het verwijderen van stof en vuil, vereist een diepere reiniging een antistatische borstel. Net als antistatische armbanden zijn deze borstels voorzien van borstelharen die zijn ontworpen om vuil te verwijderen zonder een statische lading te creëren, die uw pc-componenten kan beschadigen. Deze investering kan u ook beschermen tegen aanzienlijke verliezen als gevolg van hardwarestoringen.

Voordat u aan uw eerste reparatie- of pc-bouwproject begint, is het belangrijk dat u de bovenstaande hulpmiddelen bij de hand heeft. Behalve de multimeter zijn alle andere gereedschappen relatief goedkoop. Zorg ervoor dat u ze allemaal aanschaft en neem de tijd om vertrouwd te raken met het gebruik ervan door de handleidingen door te lezen, vooral als u ze nog niet eerder gebruikt. Ga ten slotte alleen verder met pc-reparaties als u over de juiste technische kennis beschikt; anders kan een simpele fout tot aanzienlijke kosten leiden!