Jag bad AI att ge mig gitarrriff, så här gick det

0
4

Snabblänkar

  • Snabblänkar med ChatGPT
  • Gör Tvillingarna det bättre?
  • Låt oss prova några baslinjer
  • Det är bäst att tolka och improvisera

Key Takeaways

  • ChatGPT utmärker sig i att skapa olika och kreativa gitarriff, samtidigt som de ger förslag på speltekniker.
  • Tvillingarna kommer till korta i jämförelse med ChatGPT, och ger mindre intressanta och exakta gitarriff.
  • Baslinjer som genereras av ChatGPT är solida och visar potentialen för kreativ tolkning och improvisation i musikskapande.

Jag började spela elgitarr nyligen och upptäckte snabbt att det är svårt att skapa nya låtar, speciellt om du inte kan musikteori eller skalor. Så, tänkte jag, varför inte fråga någon som kan musikteori bättre än någon annan—AI?

Rocka det med ChatGPT

Låt oss kicka igång med något enkelt, som ett rockgitarrriff.

Direkt tror jag att det är okej. Det är ett väldigt enkelt riff som bara består av kraftackord, som är väldigt vanliga inom rock och metal. Även om det är väldigt kort och enkelt, lyckades ChatGPT fortfarande fylla på fyra olika kraftackord, och jag känner till flera populära låtar som använder färre än så.

ChatGPT kom också med ett bra förslag att spela det med nedåtslag, vilket jag gjorde, men det utelämnade alla instruktioner angående tempot eller taktarten, så jag följde bara hur det lades upp i flikarna .

För nästa riff bad jag helt enkelt ChatGPT att göra det föregående mer komplext, vilket det gjorde, men det behöll egentligen ingenting från det ursprungliga riffet förutom skalan.

Det här riffet har inga kraftackord att tala om, men det har en snabb hammare följt av en pull-off, vilket skapar ett mjukare riff. Det var betydligt svårare att spela än det första riffet, och man kan nog höra att jag gjorde några mindre fel även efter att ha övat på riffet flera gånger.

När det gäller musikaliteten och kvaliteten på riffen tycker jag att det är utmärkt. Jag är förvånad över att en generaliserad chatbot kan skapa ett kreativt riff eftersom jag försökte göra riff med ChatGPT förra året, och de lät robotiska; de gick bara upp och ner på vågen.

Låt oss nu växla från rock till blues med riff #3, som är min favorit en hittills. Det är lätt att spela, eftersom det använder den populära pentatoniska skalan, som är grunden för blues, jazz, rock, metal och popmusik.

En märklig anomali är att ChatGPT sa att riffen innehåller slides och böjningar, men det finns inga indikationer i flikarna för att spela dem. Diabilder indikeras vanligtvis med en lutande linje eller bokstaven “s”," och böjar indikeras med en “b.” De saknas på flikarna, så jag valde att utelämna dem också.

Gör Gemini det bättre?

Även om det här är ett okej riff, kommer det inte ens i närheten av vad vi fick med ChatGPT, åtminstone enligt min mening. Kanske skulle det kunna fungera i en låt med andra instrument där riffet inte är drivkraften, men isolerat är det lite tråkigt.

Det andra riffet var inte mycket bättre, men jag fick i alla fall ordentliga flikar nu. Beskrivningen under flikarna säger dock att vi använder E och A power ackord, men flikarna visar femte och sjunde bandet på G-strängen, som är tonerna C respektive D, och de' visas inte som kraftackord heller.

Med tanke på att de här två riffen var de bästa jag kunde få efter att ha pillat med Gemini i en halvtimme, tycker jag att ChatGPT är den bättre musikern.

Låt oss prova några baslinjer

Eftersom bas är mitt favoritinstrument, var jag tvungen att inkludera ett par baslinjer för att se hur ChatGPT gjorde.

Det här är en ganska solid baslinje. Även om det inte är särskilt kreativt, är det perfekt att använda. Basgitarren sitter vanligtvis i bakgrunden i de flesta genrer och driver låten framåt genom att stödja ackorden, så jag kan se varför den här baslinjen skulle fungera bra i en låt.

Den andra baslinjen är för en rocklåt, och jag tycker att den är ganska bra. Det är lite repetitivt, men det skulle lätt kunna åtgärdas genom att växla mellan lägre och högre strängar samtidigt som man bibehåller samma intervall.

strong>

Det är bäst att tolka och improvisera

Det finns mycket utrymme för kreativitet inom dessa riff och baslinjer. Om du sätter dig ner med din gitarr med avsikten att göra en originallåt men inte känner dig inspirerad, är det ingen skam att be ChatGPT att komma igång med ett unikt riff. Att bara räkna ut rytmen är en stor del av musikskapandeprocessen; låt dina känslor styra hur flikarna ska spelas, precis som jag gjorde idag.

För att göra det mer intressant, begränsa dig till ett av de tre första riffen som ChatGPT ger dig och bygg på det. Du behöver inte ens kunna någon musikteori eftersom du bara kan fiffla runt tills du hittar den groove du gillar och sedan kontrollera om tonerna passar musikaliskt genom att fråga ChatGPT. Ha kul med att göra ny musik!