SMB-er på børsnotering i april, mai da bedrifter mobiliserer nesten Rs 85 000 crore fra aksjetilbud

0
1

I bare de to første månedene av regnskapsåret 2024-25 (FY25) har indiske bedrifter mobilisert 84 866 crore Rs gjennom aksjeemisjoner, inkludert børsintroduksjoner (IPO), oppfølgende offentlige emisjoner og fortrinnstildeling. I løpet av de tolv månedene av FY24 hadde bedrifter hentet inn 67 956 crore Rs fra børsnoteringsmarkedet og forventes å mobilisere over Rs 1 lakh crore gjennom primære utstedelser i gjeldende finansregnskap.

Ledende for økningen i aksjeemisjoner i løpet av de to første månedene var børsnoteringer fra små og mellomstore selskaper (SME), med 44 av disse selskapene som ble børsnotert i løpet av de to første månedene av gjeldende regnskapsår (FY25). Dette skjer mens styreleder for Securities and Exchange Board of India (Sebi), Madhabi Puri Buch, reiste bekymring over manipulasjon i børsnoteringen av SMB for noen måneder tilbake.

Mens 44 selskaper ble notert på SMB-plattformene til BSE og NSE i april og mai, var det totalt 52 noteringer (hovedstyre-børsnoteringer pluss SMB-børsnoteringer) i løpet av tomånedersperioden . I regnskapsåret 2023-24 var det totale antallet SMB-selskaper som ble børsnotert 196.

Annonse

Totalt 21 SMB-er ble notert i april, og samlet inn 527 crore Rs, mens det var 23 SMB-børsnoteringer som mobiliserte 673 crore Rs i mai, ifølge data fra Sebi-data.

I mars i år, Sebi-formann hadde sagt at det var tegn på prismanipulasjon i SMB-børsnoteringer og handel med slike aksjer i annenhåndsmarkedet. “Virkeligheten er at SMB-er er relativt små enheter, markedet er lite, den frie flyten er liten, den er relativt enkel å manipulere både på børsnoterings- og handelsnivå,” sa Buch.

Noen av SMB-ene som hentet inn kapital gjennom børsnoteringsruten i april og mai 2024 inkluderte ABS Marine Services (Rs 96,29 crore), Trust Fintech Ltd (Rs 63,45 crore), Creative Graphics Solutions India (Rs 54,4 crore), Quest Laboratories (Rs 43,16 crore) og Indian Emulsifiers (Rs 42,39 crore). Alle SMB-børsnoteringer var vitne til høyere deltakelse fra private investorer og ble også notert til en premie.

For å sjekke volatiliteten i børsnoteringen av små og mellomstore bedrifter, introduserte NSE torsdag et samlet tak på 90 prosent på åpningsprisen som ble oppdaget under en spesiell pre-open sesjon for børsnoteringer på sin SMB-plattform. Dette betyr at noteringsdagens kurs for enhver SMB ikke kan overstige 90 prosent av utstedelsesprisen.

Annonse

På en samlet basis mobiliserte indiske bedrifter 84 866 crore Rs gjennom aksjeemisjoner, inkludert børsintroduksjon (IPO), både hovedkort og SMB-plattform, oppfølgende offentlig tilbud og fortrinnstildeling i de to første månedene av regnskapsåret 2024-24, SEBI data viste.

India Inc hevet inn 14 661 crore Rs gjennom åtte hovedstyrebørsnoteringer i april og mai, viste dataene. Noen av hovedstyrets børsnoteringer inkluderte Aadhaar Housing Finance (Rs 3000 crore), Go Digit General Insurance Rs 2614 crore og Awfis Space Solutions Ltd (Rs 599 crore).

Indiske bedrifter samlet inn 67 956 crore Rs fra børsnoteringsmarkedet i FY24, og de forventes å mobilisere over Rs 1 lakh crore gjennom primære utstedelser i gjeldende finansregnskap. Økningen i antall selskaper som samler inn penger gjennom børsnoteringer kan tilskrives den sterke makroøkonomiske veksten i landet, stabile myndigheter og renter, og lettelse i inflasjonen.

I følge Sebi-data økte ikke bedrifter penger gjennom oppfølgende offentlig tilbudsvei i mai i år. I april ble imidlertid Rs 18 000 crore samlet inn gjennom en enkelt FPO av Vodafone Idea, som var den største saken i landet. Midler på 3 798 crore Rs ble samlet inn gjennom 20 rettighetsemisjoner i april og mai.

Annonse

Mondene samlet inn gjennom fortrinnstildeling i løpet av de to månedene var 32 695 crore Rs. Beløpet som ble samlet inn gjennom QIP (Qualified Institutional Placement) var 14 512 crore Rs i perioden.

I mai 2024 ble 1 207 crore Rs mobilisert gjennom den offentlige gjeldsutstedelsen, sammenlignet med Rs 687 crore samlet inn under April. Privat plassering av gjeld ga 61 227 crore Rs i mai, sammenlignet med 30 508 crore Rs i april.

© The Indian Express Pvt Ltd.