Prisene på grønnsaker og ikke-vegetariske thali stiger i juni

0
1

Kostnadene for representativ hjemmelaget vegetarisk og ikke-vegetarisk thalis økte med henholdsvis 6 prosent og 4 prosent på månedsbasis i juni 2024, sa CRISIL MI&A Research.

Prisen på grønnsaker steg månedlig, hovedsakelig på grunn av en økning i grønnsaksprisene, med priser på potet, løk og tomat som steg henholdsvis 9 prosent, 15 prosent og 29 prosent på grunn av lavere ankomster, heter det. Kostnaden for ikke-vegetabilsk thali steg også på grunn av høye grønnsakspriser, men en estimert økning på én prosent på måneden i kostnadene for slaktekylling, som utgjør 50 prosent av ikke-vegetabilske thali-kostnadene, stoppet ytterligere økning.

På årsbasis steg prisen for en representativ hjemmelaget grønnsak thali 10 prosent i juni, mens prisen for ikke-vegetarisk thali falt med 4 prosent, sa CRISIL MI&A Research. Kostnaden for grønnsaker økte på grunn av en økning på 30 prosent, 46 prosent og 59 prosent på året i prisene på henholdsvis tomat, løk og potet (TOP), hovedsakelig på grunn av lavt grunnlag for siste finans.< /p>

Annonse

Crisil sa at TOPPprisene økte på grunn av lavere løkankomster på grunn av betydelig fall i rabi-arealet, nedgang i avling for potetavling på grunn av uvanlig nedbør i mars, og virusangrep i sommeravlingen av tomater på grunn av høye temperaturer i viktige voksende regioner i Karnataka og Andhra Pradesh som reduserte ankomsten av tomater med 35 prosent på året.

“Et fall i areal, som resulterer i dempet ankomster, har ført til en økning på 13 prosent på året i prisen på ris (som står for 13 prosent av vegthali-kostnadene), mens en tørr periode i viktige kharif-måneder påvirket produksjonen av belgfrukter (som står for 9 prosent av vegthali-kostnadene), noe som fører til en prisøkning på 22 prosent på året», står det.

For ikke-vegetabilsk thali skyldtes nedgangen i kostnadene en estimert nedgang på 14 prosent på året i slaktekyllingsprisene på et høyt grunnlag for forrige finans, kombinert med overforsyningssituasjon og lavere fôrkostnader på året, sa Crisil.< /p>

Den gjennomsnittlige kostnaden for å tilberede en thali hjemme er beregnet basert på innsatspriser som gjelder i nord, sør, øst og vest India. Månedlig endring gjenspeiler innvirkningen på den vanlige mannens utgifter. Dataene avslører også ingrediensene (frokostblandinger, belgfrukter, slaktekylling, grønnsaker, krydder, matolje, matgass) som driver endringene i prisen på en thali, ifølge vurderingsbyrået.

Annonse

En grønnsak thali består av roti, grønnsaker (løk, tomat og potet), ris, dal, ostemasse og salat. For ikke-vegetabilsk thali forblir bestanddelene de samme, men for dal, som erstattes av kylling.

Indias inflasjonsrate for detaljhandel, målt ved konsumprisindeksen (CPI), var 4,75 prosent i mai 2024, ned fra 4,83 prosent i april 2024. RBIs pengepolitiske komité (MPC) beholdt reporenten på 6,50 prosent i pengepolitikken fra juni.

© The Indian Express Pvt Ltd.