Hvordan India ser valgresultatene i Storbritannia: «Forsiktig optimistisk» over Labour-realisme, håp om frihandelsavtale

0
1

I løpet av få timer etter at Arbeiderpartiet, ledet av Keir Starmer, feiende meningsmålingene i Storbritannia avsluttet 14 år med konservativt parti-styrt regjering, gratulerte statsminister Narendra Modi den nyvalgte lederen med “bemerkelsesverdig seier” og sa at han så frem til “positivt og konstruktivt samarbeid” for ytterligere å styrke de bilaterale båndene.

«De hjerteligste gratulasjoner og beste ønsker til @Keir_Starmer med den bemerkelsesverdige seieren i det britiske stortingsvalget. Jeg ser frem til vårt positive og konstruktive samarbeid for ytterligere å styrke det omfattende strategiske partnerskapet mellom India og Storbritannia på alle områder, som fremmer gjensidig vekst og velstand, tvitret Modi.

Han berømmet også den avtroppende britiske statsministeren Rishi Sunak “for ditt beundringsverdige lederskap i Storbritannia, og ditt aktive bidrag til å utdype båndene mellom India og Storbritannia i løpet av din funksjonstid. Beste ønsker til deg og din familie for fremtiden.»

Annonse Les også | Utfordringer foran Storbritannias neste statsminister Keir Starmer

Utenriksminister S Jaishankar gratulerte David Lammy med utnevnelsen som utenriksminister og sa: «Se frem til å fortsette vårt engasjement og styrke India UK Comprehensive Strategic Partnership.”

Valken i India og Storbritannia.

Når South Block leser dommen i Delhi, er South Block «forsiktig optimistisk» på hva den nye, endrede Arbeiderparti-ledede regjeringen betyr for India.

Forsiktigheten kommer fra tidligere erfaring med å håndtere Labour i sin tidligere avatar – da den britiske utenriksministeren Robin Cook tilbød seg å megle mellom India og Pakistan på Kashmir i 1997. Nylig, under daværende Arbeiderparti-leder Jeremy Corbyns vakt, etter opphevelsen av Artikkel 370 vedtok partiet en resolusjon som kaller situasjonen i Kashmir «dypt urovekkende» og la til at «menneskerettighetsbrudd som finner sted er uakseptable». South Block, forutsigbart, hadde reagert sint.

Starmer, som tok over styret til Arbeiderpartiet like etter nederlaget i valget i desember 2019, klarte å flytte partiet til sentrum-venstre, og har tatt i bruk det observatører kaller «progressiv realisme».

Annonse

Han var i stand til å dytte Corbyn ut av partiet, som stilte som uavhengig og har vunnet midt i Labours seiersrekke. Indiske diplomater, som har samhandlet med Labour-ledere, sier at selv om sentrum-venstrepartiet er “progressive” i sine ideer og verdier, kommer det også til å være “realistisk” i sin strategi. De peker på partiets manifest fra 2024 som rammer inn det bilaterale forholdet: «Vi vil søke et nytt strategisk partnerskap med India, inkludert en frihandelsavtale, samt utdype samarbeidet på områder som sikkerhet, utdanning, teknologi og klimaendringer.»

Faktisk begynte Labours oppsøking mot India i fjor da Starmer deltok på Global India Forum-konferansen i juni 2023 og erklærte: «Dette er et forandret Labour-parti».

Les også | Ny statsminister Starmer lover å gjenoppbygge Storbritannia etter år med kaos

Da han snakket til et publikum som inkluderte de indiske og britiske høykommissærene og britisk-indiske industriledere, sa Starmer at han i India så “en moderne og en selvsikker nasjon”, og at utfordringen for Storbritannia er å “kaste historiens rett til side” og utdype forholdet til det moderne og fremtidige India.

Budskapet hans i manifestet gjentok dette, men for å dempe enhver bekymring sendte Labour tre av sine toppledere til India da de følte seier i meningsmålingene.

Annonse

The India-UK FTA

I februar kom daværende Shadow-utenriksminister David Lammy og Jonathan Reynolds, Shadow State Secretary of Business and Trade of UK, til New Delhi og møtte henholdsvis Jaishankar og handelsminister Piyush Goyal. Dette var forøvrig da begge sider var midt i FTA-forhandlinger.

I slutten av februar deltok Shadow-nestleder Angela Rayner på Raisina-dialogen – som er organisert i fellesskap av tenketanken ORF og utenriksdepartementet – og snakket om at India er på vei til å bli den tredje største økonomien i verden. Hun sa også at det viste fremgangen India har gjort, og en del av det skyldes politikken som den indiske regjeringen har innført rundt anerkjennelse av kvinners rolle.

Les også | Valg i Storbritannia: Historisk resultat for Labour, men ingen stemmeandel

Jaishankar møtte henne og tvitret: «Glad for å høre inntrykk av et forvandlende India fra UK Shadow-nestlederminister @AngelaRayner. Snakket om å utdype folket vårt til menneskerelasjoner og økonomisk samarbeid.» Hun dro også til Ahmedabad og Agra, som en del av sin tur i tre byer, og møtte Gujarat CM Bhupendra Patel og visepresident Jagdeep Dhankhar.

Senest, i den siste uken i juni – omtrent 10 dager før valget i Storbritannia, brukte Lammy talen sin på åpningsdagen for India Global Forums IGF London 2024 til å sende en nøkkelmelding til den nylig gjenvalgte Narendra Modi-regjeringen , som understreker Arbeiderpartiets beredskap til å fullføre en frihandelsavtale (FTA) med India.

Annonse

Med henvisning til Diwali 2022 FTA-fristen satt av daværende statsminister Boris Johnson, sa Lammy: “Mange Diwalis har kommet og gått nå uten en handelsavtale, og for mange bedrifter har latt vente på seg. Mitt budskap til minister (Nirmala) Sitharaman og minister (Piyush) Goyal er at Labour er klar til å gå. La oss endelig få fullført frihandelsavtalen!»

Lammy anklaget den sittende konservative regjeringen for å overlove og underlevere, og uttrykte frustrasjon over de tapte mulighetene.

“Vi trenger en tilbakestilling og en relansering i forholdet vårt. Fordi de konservative gang på gang har overlovet og underlevert når det gjelder India. Og det gjør meg frustrert — frustrert over de tapte mulighetene, frustrert over den delte velstanden som går forbi oss begge, som er vår ambisjon om å låse opp.»

Lammy kalte India en supermakt som er “Asias fremtid, fremtiden til det engelske språket med nesten fire ganger så mange engelsktalende enn Storbritannia og fremtiden for selve demokratiet,” sa Lammy: “Jeg tror sterkt at Indias demokratiske valg med nesten en milliard velgere er den viktigste uttalelsen, den viktigste bekreftelsen, ikke bare av det demokratiske idealet, men av demokratisk praksis i dagens verden.»

Annonse

Lammy gratulerte statsminister Modi med gjenvalget, og sa at han så frem til å samarbeide med regjeringen hvis Labour ble stemt inn.

En diplomatisk utfordring for Labour, sa tjenestemenn her, vil være å isolere forholdet mellom New Delhi og London fra trekkene og presset fra den dypt splittede sørasiatiske diasporaen – inkludert pro-Khalistan sikh-separatistgrupper eller Pak- og Kashmiri-diasporaen.

“For Delhi er disse røde linjer – som har vært vitne til de siste 10 årene av Modi-regjeringen,” sa en tjenestemann.

Diplomater fra begge sider, ledet av den nye utenriksministeren Vikram Misri og den britiske høykommissæren Lindy Cameron, vil se på en diplomatisk besøkskalender. Den britiske utenriksministeren skal etter planen være i Laos for ASEANs utenriksministermøte 21.-27. juli. Delhi og London, sa kilder, ser på et mulig besøk på vei inn eller ut.

Annonse

New Delhi og London har forhandlet om den foreslåtte frihandelsavtalen i over to år nå, med en endelig avtale som forventes å resultere i en gjensidig tollavslapning på en rekke varer som biler, klær, alkoholholdige drikkevarer og medisinske instrumenter. Mens Tories og Labour er uenige om hvordan de skal begrense innvandringen til Storbritannia, er det en bipartisk konsensus om det faktum at den må dempes.

Med Storbritannia som et kraftsenter innen finansielle tjenester og teknologisegmenter, India søker midlertidig visum for arbeidsstyrken i tjenestesektoren. Gitt det politiske klimaet, er det imidlertid sannsynlig at Labour vil forhandle hardt om visumspørsmålet.

På klima har Labour gjentatte ganger slått toryene i et hjørne for å avvike fra Storbritannias 2030-netto null-mål. India har søkt en lempelse av karbonavgiften som Storbritannia forventes å implementere på linje med den som ble innført av EU. New Delhi hadde hevdet under FTA-forhandlingene at den foreslåtte mekanismen for karbongrensejustering kunne fjerne mye av tollkonsesjonene som ble avtalt under den bilaterale avtalen.

© The Indian Express Pvt Ltd.