“Hvorfor bør bare gutter arresteres” – Uttarakhand HC fremhever “urettferdig” praksis i tenåringsdatingssaker

0
1

Uttarakhand High Court hevder diskriminerende praksis når det kommer til tenåringsdating, og har stilt spørsmål ved rimeligheten av å arrestere bare mindreårige gutter i slike saker. I stedet har retten foreslått rådgivning.

En avdelingsbenk av sjefsjef Ritu Bahri og justitiarius Rakesh Thapliyal hørte en rettssak for offentlig interesse (PIL) anlagt av advokat Manisha Bhandari. I PIL fremhever andrageren kjønnsforskjellene når det gjelder slike saker, og hevder at selv om jenter ofte blir sett på som ofre selv i konsensuelle forhold, blir tenåringsgutter sett på som gjerningsmenn.

Under høringen observerte retten at slike saker krever en praktisk tilnærming i stedet for å arrestere mindreårige gutter. Den ba også sentral- og delstatsmyndighetene om å avklare hvorfor bare mindreårige gutter ble arrestert i slike saker.

Annonse

“Staten kan undersøke spørsmålet om et opptak av uttalelsen i henhold til paragraf 161 i CrPC (avhør av vitner av politiet) vil være tilstrekkelig til å ikke arrestere gutten, som har gått på date med jenta,” sa retten. «Høyst kan han bli kalt for å gi ham råd om ikke å hengi seg til disse tingene, men han bør ikke arresteres. Staten kan undersøke dette spørsmålet og gi generelle instrukser for politiavdelingen.»

Det er viktig at CrPC nå er erstattet av Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita.

Bhandari, som anmeldte PIL, siterte sjefsdommeren som hevdet at hun hadde funnet 20 slike gutter i Haldwani-fengselet under et nylig besøk.< /p>

“Min grunnleggende bønn var at loven om beskyttelse av barn mot seksuelle krenkelser (POCSO) er laget for å beskytte barn og ikke for å sette dem bak murene,” sa Bhandari til The Indian Express. “Mitt fokus var at hvis det er en feil, bør de mindreårige ikke behandles annerledes på grunn av kjønnet deres. Ingen lov sier at et offer betyr en kvinne. Et offer er et offer.”

Saken skal nå behandles 6. august.

© The Indian Express Pvt Ltd.