Hvordan konkurs påvirker kredittscore og måter å gjenoppbygge den på

0
3

Konkurs er en uheldig situasjon når en person eller bedrift erklærer seg insolvent. Dette skjer når ens eiendeler er langt undertall av forpliktelsene, noe som nødvendiggjør avvikling eller omorganisering av eiendeler. Den største innvirkningen av konkurs faller på ens kredittscore, som kan lide langvarig og ofte alvorlig skade. La oss finne ut de ulike måtene konkurs kan påvirke kredittpoengsummen din på.

Kredittpoengene synker umiddelbart

Konkurs er en indikator på økonomisk nød og manglende evne til å betale tilbake gjeld. Som et resultat, når du begjærer deg konkurs, vil kredittpoengsummen din synke betydelig.

Langvarig negativ innvirkning

Hvis du har erklært deg konkurs, kan det potensielt gjenspeiles på kredittrapporten din i opptil 10 år. Fordi det indikerer din manglende evne til å betale tilbake gjeld, vil långivere se på deg som en høyrisikosøker. Som et resultat kan kredittsøknadene dine bli avvist eller du kan bli godkjent med ugunstige vilkår.

Annonse

I tillegg, siden konkursbehandling er offentlig, kan det hindre din evne til å sikre deg en ny jobb eller leie en eiendom.

Utfordrende å få tilgang til ny kreditt

Ved utlån til potensielle søkere vurderer långivere låntakerens risiko basert på noen avgjørende parametere, hvorav en er kredittscore. Hvis du har begjært konkurs, vil kredittscore sannsynligvis være svært dårlig. Som et resultat, når du søker om kreditt, vil långivere sannsynligvis belaste deg med en høy rente for å oppveie risikoen ved utlån til deg.

Konsekvenser for eksisterende lån

I tilfelle konkurs kan dine eksisterende lån og kredittkontoer omstruktureres eller stenges. Som et resultat av dette kan tilbakebetalingsvilkårene dine endres eller lånet kan bli avskrevet helt, noe som vil reflektere i kredittrapporten din.

Konsekvenser for medlåntakere eller garantister

Hvis en av medlåntakerne misligholder et lån, faller ansvaret for å tilbakebetale det på den andre låntakeren. Hvis du har tatt et lån med en medlåntaker eller kausjonist, vil konkursen sannsynligvis påvirke kredittpoengene deres.

Annonse

Selv om den ikke vil reflektere direkte på medlåntakerens eller garantistens kredittrapport, vil konkursrelaterte lån mislighold eller tapte betalinger gjenspeiles på kredittrapporten deres.

Gjenoppbygging av kredittscore

/strong>

Selv om det kan være utfordrende, er det mulig å gjenoppbygge kredittscore etter konkurs. Her er fem måter å forbedre kredittscore på etter konkurs.

  1.  Økonomisk forsiktighet og disiplin vil være nøkkelen i denne prosessen. For å starte, vurdere utgiftene dine og lag et budsjett for dem. Dette kan hjelpe deg med å forbedre sparepengene dine og også begynne å bygge et nødfond.
  2. Overvåk kredittrapporten din for å spore fremgangen din med å gjenoppbygge kredittscore. Det er fire store kredittbyråer i India – CIBIL, Experian, TransUnion og CRIF. Du bør gå gjennom rapportene fra hver av dem for å få klarhet i kredittsituasjonen din, og jobbe med områder som trenger forbedring.
  3. Over tid kan du søke om sikrede kredittprodukter som sikrede kredittkort, men husk å holde en lav kredittutnyttelsesgrad og foreta betalinger i tide.
  4. Begrens dine nye kredittsøknader og søk kun for det som er nødvendig.
  5. Velg kredittbyggerplanen, som tilbys for å forbedre kredittscore. En viss sum penger holdes på den sikrede sparekontoen eller innskuddsbeviset i låntakerens navn. Tilbakebetalingsaktivitet rapporteres til kredittbyråene av finansinstitusjonene som kan bidra til å forbedre kredittscore.

Konkurs kan være en stressende situasjon for en person å gjennomgå, økonomisk og mentalt. Det nødvendiggjør imidlertid behovet for en fornyet finansstrategi. Dette kan inkludere en revurdering av ens utgifter, lage et budsjett, prioritere sparing for å gjenoppbygge ens kredittscore og økonomiske helse, som begge er avgjørende for en økonomisk sikker fremtid.

Adhil Shetty, CEO, BankBazaar.com

© The Indian Express Pvt Ltd